LAD

Nieuws

LAD/AC sluit onderhandelaarsakkoord CAO Onderzoekinstellingen 2003-2004

De CAO Onderzoekinstellingen 2003-2004 heeft een looptijd van vijftien maanden: van 1 oktober 2003 tot 1 januari 2005. De CAO geldt voor ongeveer 4.500 werknemers.

Eindejaarsuitkering
Partijen zijn overeengekomen de structurele eindejaarsuitkering per december 2003 met 1,1% te verhogen naar 4,1% van het brutojaarsalaris. Voor de eindejaarsuitkering is een bodem afgesproken van 1000,- bij een fulltime dienstverband. De structurele eindejaarsuitkering werkt door in de pensioenen en uitkeringen.

Salarissen oios fors omhoog
De salarissen van de onderzoekers in opleiding (oios) worden gelijkgetrokken met die van de aio's (assistenten in opleiding) in de CAO Nederlandse Universiteiten. Dit betekent een aanzienlijke verhoging van het oio-salaris, oplopend van 5% naar 20% tot 1 oktober 2005.

Particuliere ziektekostenverzekering
Voor 2004 is een indexering van de tegemoetkoming particuliere ziektekosten afgesproken, ter dekking van de stijgende premies. Ziekenfondsverzekerden ontvangen een tegemoetkoming voor de stijgende premies van 10,- netto per maand. Bij een deeltijddienstverband of een dienstverband gedurende een deel van het jaar wordt de tegemoetkoming naar rato toegekend.

Seniorenregeling
Partijen hebben afspraken gemaakt over voortzetting van de seniorenregeling. Deze gaat met terugwerkende kracht in op 1 oktober 2003 en is beschikbaar voor werknemers vanaf 57 jaar. Werknemers kunnen hun werktijd met minimaal 5% en maximaal 40% van de overeengekomen wekelijkse arbeidsduur terugbrengen. De bijdrage voor de werknemer is 10% van het salaris over de verkorting van de arbeidsduur.

Bezwarenregeling functiewaardering
Op 1 juli 2003 is het nieuwe functiewaarderingssysteem van de onderzoekinstellingen, FNM (FunctieNiveauMatrix), van kracht geworden. LAD/AC en de andere werknemersorganisaties zijn met WVOI een bezwarenregeling functiewaardering overeengekomen. Hierin staat dat de werknemer, nadat hij kennis heeft genomen van zijn functiewaardering, binnen veertien dagen bezwaar kan aantekenen en de werkgever om heroverweging kan vragen.

Meer resultaat
Partijen zijn overeengekomen dat werkgevers onderzoek doen naar het vergroten van het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen en naar een levensloopregeling. Tenslotte zal als gevolg van de invoering van het middelloonstelsel onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid van extra pensioenopbouw voor degene die op latere leeftijd het maximumsalaris bereiken.

Ledenraadpleging
De LAD stuurt haar leden, voor wie de CAO Onderzoekinstellingen geldt, een circulaire waarin het onderhandelaarsakkoord wordt voorgelegd. Zij kunnen dan hun mening geven over het resultaat.

Onderhandelaarsakkoord online!
Wilt u de inhoud van het onderhandelaarsakkoord CAO Onderzoekinstellingen 2003-2004 nalezen? Kijk dan in de rubriek CAOs bij Onderzoekinstellingen.