Gemeente Breda

Persberichten

25-11-2003

Wijk- en dorpsraden; aandacht verzekerd!

Breda kiest voor een vernieuwde vorm van samenwerken met de wijk- en dorpsraden waarin aandacht voor elkaar voorop staat. Dat staat in de notitie Aandacht Verzekerd over de relatie tussen de gemeente en de Bredase wijk- en dorpsraden.

Nieuw in de notitie is dat het college in overleg met de wijk -en dorpsraden een jaaragenda opstelt. Hiervoor worden de wijken en dorpen geclusterd. De wethouder communicatie de heer Oomen draagt namens het college zorg voor de kwaliteit van de contacten met de wijk- en dorpsraden, bijgestaan door een voorlichter die toeziet op de naleving van de regels voor inspraak en overleg.

Op het politiek maatschappelijk veld beïnvloeden vele spelers elkaar. De wijk- en dorpsraden zijn daarin een wezenlijke informatiebron over de gebieden waar de leden van de verschillende raden zelf wonen. Dat is ook de kern van de vernieuwde samenwerking met de gemeente. Burgers, klankbordgroepen, politieke partijen, bedrijven, scholen instellingen en wijk- en dorpsraden spelen allen een belangrijke rol in de beleidsvoorbereiding en besluitvorming. En daarnaast in het draagvlak dat de politiek verwerft voor voorgenomen en gevoerd beleid.

Zorgvuldige communicatie
Zorgvuldige communicatie staat centraal in de relatie tussen de gemeente en de raden. Dat komt ook uit de rondetafelgesprekken die de gemeente in september voerde met de wijk- en dorpsraden. In het voorstel 'Aandacht Verzekerd' krijgt die zorgvuldige communicatie vorm door: invloed op het beleid te organiseren, met een agenda per cluster te werken, een contactpersoon te benoemen en de plaatsbepaling van de wijk- en dorpsraden te regelen.

Invloed op beleid
Invloed op het beleid krijgen de wijk- en dorpsraden door voorafgaand aan de kadernota in een gesprek onder leiding van de wethouder communicatie specifieke problematiek aan de orde te stellen. Dat gebeurt door te gaan werken met een agenda per cluster, die in gezamenlijk overleg wordt opgesteld. In de agenda worden afspraken gemaakt over de onderwerpen die het komende jaar met de wijk- en dorpsraden worden besproken. In de verschillende wijken, dorpen en buurten vinden ontwikkelingen plaats die onderling sterk kunnen verschillen. Vooralsnog is de indeling van de clusters: Centrum, Oost, West en de dorpen. Afhankelijk van de onderwerpen op de agenda kan dit nog veranderen.
Na de behandeling van de kadernota in de gemeenteraad stelt het college de agenda vast en deze geldt dan tot aan de volgende kadernota. Voorafgaand aan de volgende kadernota wordt de jaaragenda geëvalueerd.

Rol wethouder Communicatie
Nieuw is ook de rol van de wethouder communicatie in het contact met de raden. In veel gevallen kennen de wijk- en dorpsraden goed de weg in het gemeentelijk apparaat en weten ze wie waarvoor verantwoordelijk is. Waar dat niet toereikend is en contact met de verantwoordelijke directeuren ook geen uitkomst biedt, is de wethouder communicatie de contactpersoon vanuit het bestuur van de stad. Hij bewaakt en stimuleert ook de voortgang van de agendas, daarin ondersteund door een voorlichter die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het contact met de raden.

Positie
Bij de herindeling van 1997 hebben de wijk- en dorpsraden een status aparte gekregen. In deze tijd waarin de communicatie tussen gemeente en burgers sterk gegroeid is, lijkt deze uitzonderingspositie niet meer actueel. Vooral omdat de positie van de raden niet wezenlijk anders is dan die van andere belangenbehartigers. Daarom wordt de gemeenteraad voorgesteld geen aparte regels voor de wijk- en dorpsraden te formuleren om hun bestaansrecht aan te tonen en de inspraakverordening daar op aan te passen.

Breda, 25 november 2003