De Unie


PGGM - Voortgang overleg sociaal beleidskader

24 november 2003 - De vakorganisaties overleggen op verzoek van PGGM over een zogenaamd Sociaal Beleidskader.

Personeelsreducties door efficiency
Het management van PGGM verwacht de komende jaren, vooral door automatisering en structurering van werkprocessen, een aanzienlijke personeelsreducties door te kunnen voeren. Met dit Sociaal Beleidskader wil PGGM de personele gevolgen van de komende reorganisaties opvangen. De medewerkers werkzaam bij IFS zijn inmiddels geïnformeerd over de organisatiewijziging, zoals het management zich dit voor de afdeling voorstelt. Maar ook bijvoorbeeld bij het Pensioenbedrijf is een reorganisatie in voorbereiding. De Unie werkt nauw samen met de Ondernemingsraad van PGGM, die door het adviesrecht op de voorgenomen organisatiewijzigingen nauw bij het proces betrokken is. Wij wisselen informatie uit en houden elkaar op de hoogte van de voortgang.

Punten nog niet geheel op de i
Zoals al is aangegeven op 26 september 2003 hebben wij het overleg aanvankelijk geconcentreerd op het tot stand brengen van een open en eerlijk selectie traject. Bij een personeelsreductie moet op een zo objectief mogelijke wijze worden vastgesteld welke medewerkers in dienst kunnen blijven bij PGGM, anders ontstaat geen draagvlak voor de reorganisatie. Over dit onderwerp lijkt inmiddels redelijke overeenstemming bereikt te kunnen worden. Hoewel de punten nog niet op de i staan, is het wel verstandig nu voortgang proberen te krijgen in de onderhandelingen over het Sociaal Beleidskader.

Visie van de bonden
Om een versnelling aan te brengen in het overleg heeft De Unie met de andere vakorganisaties een gezamenlijke visie ontwikkeld op de inhoud van het Sociaal Beleidskader. Wij willen een modern sociaal plan waarbinnen maatwerk mogelijk blijft. Opzet is dat medewerkers voor wie intern geen functie kan worden gevonden van werk naar werk bemiddeld worden. Wij mogen daarbij echter niet uit het oog verliezen dat er ook medewerkers zullen zijn die niet of heel moeizaam een andere functie zullen vinden. Hiervoor moet dan wel een goed vangnet aanwezig zijn, de wachtgeldregeling van PGGM voorziet daar goeddeels in.

Inge de Vries
Bestuurder

dinsdag, 25 november 2003