Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 25 november 2003

PERSBERICHT

De tijd van regentenbestuurders in de gezondheidszorg is voorbij

LPF WIL DAT MINISTER STURING GEEFT AAN GEZONDHEIDSZORG

De minister moet meer zeggenschap hebben in de besluitvorming en salariëring in zorginstellingen. Hiervoor pleit LPF-woordvoerder Nawijn vandaag bij minister Hoogervorst tijdens de begrotingsbehandeling Volksgezondheid.

Tegelijk met een ander sturings- en regiesysteem moet ook het toezicht op de besturing van gezondheidsinstellingen onder de loep worden genomen. Het kan niet zo zijn dat alleen Raden van Bestuur, directies en Raden van Toezicht maar uitmaken van goed is voor de gezondheidszorg. Het gaat ten slotte om gemeenschapsgeld. Bovendien is gebleken dat er sprake is van overtollige management- en topfuncties in de gezondheidszorg. In salaris en omvang zijn deze groepen er fors op vooruit gegaan de laatste jaren. Dit gaat ten koste van de lager betaalden in de gezondheidszorg, vindt woordvoerder Nawijn van de Lijst Pim Fortuyn (LPF).

Nawijn: Op zichzelf is hier niets op tegen, indien er sprake zou zijn van een kwalitatief en budgettair goed functionerende gezondheidszorg. Dat is echter niet het geval. De Minister zal zich in het kader van zijn regie instrumenten moeten toeëigenen om te kunnen ingrijpen in de salariëring en de besluitvorming in zorginstellingen. Met name wanneer de kwaliteit van het management te wensen overlaat. Hoe fout het kan gaan zien we bij het ziekenhuis in Emmeloord.

Volgens de LPF moeten democratisch gekozen regiobestuurders invloed kunnen uitvoering op de samenstelling van de Raden van Toezicht van zorginstellingen in hun regio. Immers, hoe kan een wethouder of een gedeputeerde anders zijn verantwoordelijkheid voor de gezondheidsportefeuille waarmaken?