Nederlandse Spoorwegen

NS start inrichting rookvrije stations

Verplichte maatregelen door gewijzigde Tabakswet steeds zichtbaarder

Vanaf 1 januari 2004 is de gewijzigde Tabakswet van kracht. De Tabakswet houdt voor NS de verplichting in zodanige maatregelen te treffen dat klanten kunnen reizen en NS-medewerkers kunnen werken zonder daarbij hinder of overlast te ondervinden van roken door anderen. In de aanloop naar 1 januari 2004 worden de NS-maatregelen voor treinreizigers steeds zichtbaarder. Sinds april 2003 is NS bezig met het rookvrij maken van de treinen. Vandaag start NS met het inrichten van de rookvrije stations. Het rookverbod in de stations geldt vanaf 1 januari 2004.

Stations
Roken is vanaf 1 januari 2004 niet toegestaan in stationshallen, (rol)trappen, liften, tunnels, traversen, wachtruimtes en overkapte perrons. Bij de hoofdingangen van de stationshallen worden 'niet-roken' zuilen geplaatst. Op deze twee meter hoge zuil is een 'niet-roken' pictogram geplaatst en een asbak. Bovendien vermelden deze zuilen dat op het betreffende station een rookverbod geldt.
Om rokende klanten op deze stations tegemoet te komen richt NS speciale rookzones in op de overkapte perrons. In deze zones komen eveneens zuilen, maar hier met een 'roken' pictogram en de tekst 'rookzone'. In de buitenlucht, zoals op perrons zonder overkapping, blijft roken toegestaan. Dit betekent dat op een groot deel van de kleinere stations de situatie niet verandert.

Treinen
NS is in april 2003 gestart met de aanpassing van de circa 40.000 rookplekken in de treinen. Op dit moment is circa 85% van de treinen volledig rookvrij. Aan de binnen- en buitenzijde van de treinen zijn niet-roken stickers aangebracht. In de rookcoupés zijn de asbakken dichtgemaakt of verwijderd. Roken is in deze aangepaste treinen nu al niet meer toegestaan.

>

Met vriendelijke groet,

Ingeborg Faber
Persvoorlichting NS