Ingezonden persbericht

presentatie resultaten nieuw stilteonderzoek en onthulling stiltebankje

Utrecht, 25 november 2003

Geachte redactie,

Waar geniet je nog in stilte? In Nederland zijn stille plekken schaars terwijl veel mensen de behoefte hebben om even te ontsnappen aan de drukte en het lawaai van hun eigen woonomgeving. Om buiten in de natuur rustig te wandelen of te fietsen. Stichting Natuur en Milieu startte in 2001 een project om stilte in kaart te brengen en te bevorderen. Deze zomer heeft Natuur en Milieu, samen met de provinciale Milieufederaties van Overijssel, Utrecht en Zeeland, nieuw stilteonderzoek gedaan. Er zijn geluidmetingen uitgevoerd in vier grote gebieden waar recreatie een belangrijke rol speelt: De Wieden, De Weerribben, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en De Zak van Zuid-Beveland. Vervolgens is per gebied met bewoners, bezoekers, overheden en ondernemers gezocht naar mogelijkheden om stilte te bevorderen.

Een heideveldje van Natuurmonumenten, gelegen in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, bleek de stilste plek te zijn. Daar presenteren de organisaties op 2 december de brochure 'Kan het stiller?' met de uitkomsten van het stilteonderzoek en de aanbevelingen om stilte te bevorderen. Tevens vindt de aanbieding plaats van een stiltebankje dat de stilste plek markeert.

Wij nodigen u graag uit voor de presentatie van het nieuwe stilteonderzoek 'Kan het stiller?' en de onthulling van het stiltebankje.

Presentatie stilteonderzoek 'Kan het stiller?'en onthulling stiltebankje
Door Stichting Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties van Overijssel, Utrecht en Zeeland
Datum en tijd: dinsdag 2 december 2003, 14.30 - 16.15 uur Plaats: Huis te Maarn, Amersfoortseweg 2, Maarn
(Om 14.10 vertrekt een busje vanaf station Maarn naar Huis te Maarn. Een routebeschrijving voor auto is op verzoek beschikbaar.)

Programma

- Ontvangst op het landgoed Huis te Maarn

- Presentatie resultaten stilteonderzoek door Karin de Feyter (Natuur en Milieu)

- Aanbieding brochure 'Kan het stiller?' door Nico Papineau Salm (voorzitter Netwerk 12 provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu) aan mw. L De Stigter (voorzitter Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug), F. Cremer (locoburgemeester Maarn) en I. de Boer (HID Rijkswaterstaat-Utrecht)

- Korte wandeling naar de stilste plek, waar het stiltebankje wordt onhuld en aangeboden aan Natuurmonumenten, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en gemeente Maarn

- Wandeling terug naar Huis te Maarn en napraten met drankje

Met vriendelijke groeten,
Stichting Natuur en Milieu

Marijke M.A. Brunt