HBO-Raad


verschenen op: 25-11-2003

Nieuwe cao voor hogescholen

De HBO-raad, vereniging van hogescholen heeft met de werknemersorganisaties1 een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor hogeschoolmedewerkers. Belangrijk winstpunt is dat hogescholen beter in kunnen spelen op de maatschappelijke vragen die op hen af komen. Het gaat hier om de toenemende vraag naar een flexibel onderwijsaanbod en vragen die voortkomen uit de steeds belangrijker rol die hogescholen spelen als samenwerkingspartner binnen kennisnetwerken. Door een modernere bedrijfsvoering zullen hogescholen beter in staat zijn deze rol te benutten.

De nieuwe cao biedt de mogelijkheid knelpunten op gebied van arbeidstijden en verlofregelingen op te lossen. Vastgesteld is dat hogescholen met de eigen medewerkers afspraken kunnen maken over hoe de te werken uren verdeeld kunnen worden over het jaar. Hogescholen kunnen hierdoor hun openingstijden verlengen en voorkomen dat er in vakantietijden een algehele zomerstop geldt.

Ook de aard van de aanstelling van hogeschoolmedewerkers verandert door de nieuwe cao Nu is het zo dat iemand in een vaststaande functie (inclusief standplaats) benoemd wordt. Als opleidingen veranderen kan dit problemen opleveren met de inzetbaarheid van medewerkers. De nieuwe cao regelt dat werknemers een arbeidsovereenkomst krijgen met de hogeschool, zonder dat daarin een strakke definitie van functie en standplaats vastligt.

Een ander punt betreft de indeling in salarisschalen en de salarisstijgingen die horen bij het carrièrepatroon. Afgesproken is niet langer automatisch een extra periodiek toe te kennen voor ieder jaar dat men in dienst is. Het doorlopen van de salarisschaal zal in de toekomst afhangen van de uitkomst van een beoordeling. Hogescholen zullen met het nieuwe systeem beter in staat zijn een modern personeelsbeleid te voeren volgens de principes van het human resource management.

De salarissen worden op 1 december aanstaande met 1% verhoogd. Samen met de eerdere verhoging van april jl. betekent dit een stijging van 2,5% over het jaar 2003. In aanvulling hierop zullen werknemers in december 2003 een eenmalig uitkering ontvangen van 0,7%. In juli 2004 volgt nog eens een eenmalige uitkering van 0,6%. Deze eenmalige uitkering compenseert de late ingangsdatum van de salarisverhoging in 2003. De financiële afspraken uit de nieuwe cao passen binnen de ruimte voor loonkostenontwikkeling zoals die door de Stichting van de Arbeid is geadviseerd.

De nieuwe cao kent een korte looptijd: tot 1 januari 2004. Bij de vervolgbesprekingen zal de sociale zekerheid aan bod zal komen. Voordat hier over onderhandeld kan worden willen de cao-partijen eerst meer inzicht hebben in de nadere uitwerking van het onlangs afgesloten najaarakkoord.

De werkgevers in het hbo worden vertegenwoordigd door de HBO-raad, de vereniging van 46 hogescholen met 32.000 werknemers in Nederland. De vereniging heeft als belangrijke doelen de verdere ontwikkeling van het hoger beroepsonderwijs in relatie tot de maatschappelijke ontwikkelingen en de behartiging van het collectief belang van alle aangesloten leden.


1. Dit zijn de Algemene Onderwijsbond Aob, de Nederlandse Federatie Tertiair Onderwijs NFTO (aangesloten bij de CMHF), de Onderwijsbond CNV en ABVAKABO FNV