Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Reconstructie kruising Hoendiep -Westelijke Ringweg Groningen 25 november 2003

Het college van GS heeft een plan van aanpak gemaakt ter oplossing van de verkeersafwikkelings - en verkeersveiligheidsproblematiek van de kruising Hoendiep - Westelijke Ringweg Groningen. Op de kruispunten Hoendiep en Suikerunie met de op- en afritten van de westelijke ringweg zullen rotondes worden aangelegd en de ringweg wordt via een lang viaduct, voortgezet over het Hoendiep. De huidige op- en afrit van de Suikerunie wordt dan opengesteld voor het verkeer en zal deel uit gaan maken van de nieuwe ontsluitingsstructuur voor het verkeer van en naar het centrum van Groningen en Hoogkerk. Ook wordt een op- en afrit aangelegd voor het verkeer van en naar het centrum en Hoogkerk richting het Noorden (Zuidhorn, Bedum). Op korte termijn zal het plan tijdens een informatieavond aan aanwonenden en direct betrokkenen worden gepresenteerd.
De bedoeling is om begin 2005 te beginnen met de uitvoering van de werkzaamheden.

Ringwegennet
Samen met het rijk en de gemeente Groningen is een verkenning uitgevoerd naar het op termijn Duurzaam Veilig inrichten van het ringwegennet. In deze verkenning wordt voorgesteld op termijn alle kruispunten ongelijkvloers uit te voeren. Als uitwerking van deze verkenning is samen met de gemeente Groningen gestart met het ontwikkelen van een lange termijnvisie voor de westelijke ringweg. Geconstateerd is dat de westelijke ringweg om Groningen een belangrijke schakel vormt in het wegennet zowel op regionaal als lokaal niveau. De westelijke ringweg wikkelt immers verkeer af vanuit het noordwesten van de regio in zuidelijke richting (vice versa) en wisselt verkeer uit tussen stadswijken en bedrijventerreinen die aan de westelijke ringweg zijn gelegen.
Vervolgens is voor het kruispunt Hoendiep - westelijke ringweg een verbeteringsplan gemaakt. Het kruispunt Hoendiep vervult een belangrijke uitwisselingsfunctie van verkeer naar en van het centrum van de stad, Hoogkerk en aanliggende bedrijventerreinen.

Afwikkelingsproblematiek
Van alle provinciale wegen verwerkt de westelijke ringweg het meeste verkeer. In de toekomst zal door de algehele stijging van de verkeersintensiteiten en de uitbreiding en herstructurering van woningbouw rondom de ring west de intensiteit op de westelijke ringweg aanzienlijk toenemen.

Verkeersveiligheidsproblematiek
De kruising Hoendiep - Westelijke ringweg staat hoog op de ongevallenlijst. Door de ligging en de verkeerslichten gebeuren er met name kop-staart ongevallen. Het streven is erop gericht om op termijn de belasting van de ringwegen evenwichtiger te verdelen door een deel van het verkeer vanuit Noordoost Groningen dat nu nog de oostelijke route kiest via Noord en West te leiden en dus die route aantrekkelijker te maken. Gelet op de afwikkelings- en de verkeersveiligheidsproblematiek, is gekozen voor een spoedige aanpak van de krusing Hoendiep - Westelijke ringweg.