Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Twee miljoen euro beschikbaar voor multifunctionele accommodaties 25 november 2003

Gedeputeerde Staten hebben een subsidieregeling vastgesteld voor investeringen in multifunctionele accommodaties in kleine kernen en dorpen van de provincie Groningen. In de komende vier jaar is hiervoor een bedrag van EUR 2 miljoen beschikbaar. Een multifunctionele accommodatie betekent dat meerdere voorzieningen of functies op het gebied van (zakelijke) dienstverlening, welzijn, zorg, cultuur, recreatie en onderwijs worden ondergebracht in één gebouw of een deel ervan. Met name in kleine kernen in onze provincie vallen steeds meer voorzieningen weg, zoals scholen, winkels en postkantoren. Door verschillende diensten in één gebouw te bundelen wordt efficiënt gebruik gemaakt van ruimte en middelen, en kunnen voorzieningen blijven bestaan. Met deze nieuwe subsidiemogelijkheid wil de provincie gemeenten en instellingen stimuleren samen initiatieven te nemen tot het realiseren van multifunctionele centra, om zo de leefbaarheid van hun eigen omgeving te verbeteren.

De twee miljoen euro is bedoeld voor investeringen in nieuwe gebouwen of het aanpassen van bestaande gebouwen en geldt alleen voor kleine kernen en dorpen met minder dan 4000 inwoners. Welke voorzieningen in een multifunctionele accommodatie worden gebundeld, is afhankelijk van waar men in een dorp of wijk behoefte aan heeft. De opzet moet wel passen binnen het gemeentelijk beleid. Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten minimaal drie van de volgende functies in de accommodatie worden ondergebracht: wonen, welzijn, zorg, cultuur, recreatie of onderwijs.
Een andere eis is dat de deelnemende partijen afspraken moeten maken over de samenwerking, het beheer en de exploitatie, voordat met de bouw wordt begonnen. De hoogte van de eenmalige bijdrage bedraagt 20% van de bouwkundige investeringen met een maximum van EUR 100.000,- per project.
Voorwaarde is dat een gemeente minimaal een soortgelijke bijdrage verstrekt. Per jaar is maximaal EUR 500.000,- beschikbaar. Voor het jaar 2004 moeten de aanvragen voor 1 mei 2004 bij de provincie ingediend worden. Alle aanvragen worden gelijktijdig beoordeeld.

Invulling in de praktijk
Er zijn allerlei invullingen voor een multifunctioneel centrum te bedenken, bijvoorbeeld een peuterspeelzaal, zorgpost, steunstee, dienstencentrum, dorpshuis, jeugdhonk, internetcafé, boodschappendienst, enz. Naast efficiënt omgaan met ruimte en middelen, biedt het dus ook de mogelijkheid om groepen die elkaar normaal niet tegenkomen gezamenlijk onderdak te bieden.

Gedeputeerde Staten zullen Provinciale Staten vragen in te stemmen met de subsidieregeling.