Politie Noord- en Oost Gelderland



* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52



P E R S B E R I C H T



POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK



25 november 2003



Onderwerp: tweetal verdacht van oplichting



Met de aanhouding van twee 16-jarige jongens uit Aalten heeft de politie in die plaats een ergerlijke vorm van oplichting opgelost. Het tweetal collecteerde onlangs voor "kinderen met kanker" en haalde daar een aanzienlijk geldbedrag mee op. De jongelui bleken het geld voor zichzelf te hebben gebruikt en zij worden verwezen naar het preventieproject LINK waar een passende maatregel wordt getroffen.


De zaak werd bij de politie bekend toen een oudere inwoonster van Aalten met de politie over twee collectanten belde. Zij had begin november twee jongelui met een intekenlijst van een scholen-gemeenschap aan de deur gehad en vertrouwde dit achteraf niet.
Zij kon een goed signalement van één van de collectanten geven en speurwerk door de politie leverde de identiteit van de eerste jongeman op. Gaandeweg het onderzoek kwam de twee naam naar voren.


Uit het onderzoek is gebleken, dat de jongelui samen maar één van hen ook wel eens alleen, op pad zijn geweest, waarbij zogenaamd voor een goed doel gecollecteerd werd.
Meestal bezochten zij flatwoningen en appartementen waar ouderen woonachtig waren.


Tijdens hun verhoor hebben zij de geldbedragen genoemd die door hen waren opgehaald en dit bleek enigszins verifieerbaar aan de hand van een aangetroffen intekenlijst. De politie heeft nog enkele gevers gesproken en zij waren zeer teleur gesteld in het gedrag van het tweetal èn het feit dat het geld niet bij het doel kwam waarvoor het bestemd zou zijn
De politie heeft ervoor gezorgd, dat het opgehaalde bedrag is overgemaakt aan de Stichting tegen Kankerbestrijding, zodat het geld toch nog op zijn plaats terecht komt.


De jongelui worden verwezen naar het preventieproject LINK waar een passende maatregel wordt getroffen.


Einde bericht




---- --