Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Geen CAO VVT

Arcares en LVT verlaten het pad om te komen tot een gezamenlijke CAO. Ze zullen afzonderlijke besprekingen in gang zetten met de werknemersorganisaties over een nieuwe CAO.

Arcares en LVT zullen afzonderlijke besprekingen in gang zetten met de werknemersorganisaties over een nieuwe CAO. Daarmee verlaten zij het pad om te komen tot een gezamenlijke CAO. Zij zijn van mening dat de voorwaarden om binnen afzienbare tijd tot gelijke arbeidsvoorwaarden te komen voor verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg niet aanwezig zijn. Een belangrijke rol speelt daarbij dat de werknemersorganisaties niet bereid zijn gebleken hun looneisen bij te stellen.

Met een nieuwe CAO voor verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg (CAO VVT) hadden de werkgeversorganisaties gelijke arbeidsvoorwaarden tot stand willen brengen voor de 360.000 medewerkers in hun branches. Deze CAO VVT zou de werkgevers tevens meer armslag moeten bieden voor de organisatie van hun bedrijfsvoering. Arcares en LVT hebben voorstellen gedaan in een uiterste poging om het CAO-overleg vlot te trekken. Deze leggen het accent op een verbetering van de salarissen en passen tevens binnen het streven naar gelijke arbeidsvoorwaarden. Ze bleken echter voor de werknemersorganisaties onbespreekbaar.

Met de start van de vakbondsacties is een patstelling ontstaan die op basis van de oorspronkelijke uitgangspunten niet valt te doorbreken. Het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden in verpleeg-, verzorgingshuizen en de thuiszorg is een complex proces, zeker in de huidige economische situatie. De beide werkgeversorganisaties hebben daarom besloten elk afzonderlijk de besprekingen over een nieuwe CAO te gaan voeren om voor hun eigen branche een CAO tot stand te brengen waarmee de zorgorganisaties kunnen inspelen op de ontwikkelingen die daar aan de orde zijn.

Datum: 25/11/2003