Gemeente Ede

nummer 266, 25 november 2003

Restauratie Huis Kernhem en koetshuis

Volgend jaar gaat de gemeente Ede Huis Kernhem en het koetshuis grondig opknappen. Het koetshuis krijgt een nieuw dak en er worden metsel- en voegwerkzaamheden aan de gevel uitgevoerd. Verder vervangt de gemeente diverse kozijnen, onderdorpels en luiken. Het houtwerk van zowel het koetshuis als Huis Kernhem wordt opnieuw geschilderd. De totale restauratie kost ongeveer drie ton euro. Voor een deel van deze kosten ontvangt de gemeente een restauratiesubsidie van de Rijksdienst voor de Monumenten.

Jaarlijks pleegt de gemeente onderhoud aan beide gebouwen, maar het is nu tijd voor grootschaliger werkzaamheden. De laatste restauratie van Huis Kernhem was in de zeventiger jaren. Het koetshuis is ver daarvoor voor het laatst gerestaureerd, omdat de eisen vroeger anders waren. Het bestek voor de werkzaamheden wordt gemaakt door restauratie-architect Boerman uit Steenderen. Dit buro begeleidt ook de uitvoering.

In overleg met de huurders van de gebouwen bepaalt de gemeente een tijdstip voor de restauratie. Verder stemmen we de werkzaamheden af op de geplande trouwpartijen en exposities, zodat bruidsparen en bezoekers minimale hinder ondervinden. De werkzaamheden duren ongeveer een maand. De gemeente streeft ernaar de eerste helft van volgend jaar de werkzaamheden te voltooien.

---