Gemeente Ede

Nummer Ede, 25 november 2003

Thema in 2004 van Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds:

Subsidie voor projecten 'welzijn' in Ede

Vanaf 2002 is de Stichting "Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds" actief. Het fonds wil de belangen van burgers in de plaats Ede bevorderen door culturele, sociale, maatschappelijke, sportieve en recreatieve activiteiten te ondersteunen of te organiseren. Elk jaar komt een maatschappelijke sector aan de beurt. In het jaar 2002 is aan `cultuur' EUR 36.470,-- subsidie uitgekeerd. Dit jaar is het thema `sport en recreatie'. Het nieuwe thema voor het komende jaar 2004 is 'welzijn'.

Subsidieverlening in 2003

In het jaar 2003 zijn al 25 aanvragen om subsidie ingediend, waarvan er 8 zijn afgewezen. Deze verzoeken pasten niet binnen de doelstelling van de stichting. In totaal is tot november een bedrag van EUR 15.964,50 aan subsidie uitgekeerd voor verschillende doelen. Zo kreeg de organisatie van een sportdag voor astma-patiënten subsidie, evenals de Militaire Taptoe Ede op 19 september 2003 in het centrum van Ede. Ook was er subsidie voor activiteiten binnen 'Ede uit de Kunst' en voor een Skatefestival voor jongeren in Ede.

Subsidieverlening 2004

In het jaar 2004 kunnen aanvragen om subsidie worden ingediend die passen in het thema 'welzijn'. Dat zijn bijv. projecten, initiatieven en activiteiten in de sociaal maatschappelijke sfeer. Hierbij moet worden gedacht aan initiatieven gericht op het verbeteren van de saamhorigheid, samenwerking en leefomstandigheden van mensen. Er wordt geen subsidie verleend wanneer de aanvragen vallen onder de reikwijdte of doelstelling van bestaande wetten of voorzieningen.

Procedure bij aanvragen

Alleen verenigingen, organisaties e.d. in de plaats Ede die een rechtspersoonlijkheid hebben, kunnen aanvragen voor financiële ondersteuning indienen bij het secretariaat van de stichting. Tevens is daar meer informatie over de stichting verkrijgen, evenals aanvraagformulieren. Het adres is: Stichting Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds, p/a Raadhuis Ede, t.a.v. mevr. I. Bakkenes-van de Bunt, Postbus 9022, 6710 HK EDE, telefoon 0318- 68 06 49, E-mail bakc@ede.nl

Per jaar is de rente van het vermogen, ongeveer 41.000 euro, beschikbaar voor subsidies. De stichting kent jaarlijks twee verdeelrondes in juni en november. In die periode wordt een besluit over de aangevraagde subsidies genomen. In uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken. De stichting laat de aanvrager weten of zij in principe bereid is de aanvraag te honoreren, tot welk bedrag en onder welke voorwaarden. Daarbij gaat het doorgaans om een éénmalige incidentele bijdrage. De te stellen voorwaarden zijn gericht op het bevorderen van participatie/betrokkenheid; het beschikbaar zijn van de activiteit(en) voor zoveel mogelijk belanghebbenden en het verkrijgen van een `meerwaarde' ten opzichte van de oorspronkelijke aanvraag.

Nalatenschap

Het fonds is gevormd uit de nalatenschap van een inwoner van Ede, mevrouw Anna Cornelia Albertina Ameshoff, die in 1993 als weduwe van de heer Jacob Harmsen van der Vliet op 80-jarige leeftijd overleed. Op grond van haar testament heeft zij haar vermogen in het belang van alle burgers in het dorp Ede via de gemeente nagelaten aan de Stichting Het Harmsen van der Vliet-Ameshoff Fonds. Het stichtingsbestuur, benoemd door het college van burgemeester en wethouders van Ede, bestaat uit voorzitter P.B.M. Bolwerk, secretaris mr. J.J.M. Berkvens, penningmeester L. Peereboom en bestuurslid J. Geels. Burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede heeft hen op 27 februari 2002 geïnstalleerd.