Gemeente Ede

nummer 270, 25 november 2003

Stedelijk Ontwikkelingsprogramma succesvol door integrale aanpak

Het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (SOE) heeft veel goede dingen in gang heeft gezet. Door een integrale aanpak van uiteenlopende projecten heeft op verschillende plekken in Ede een verbetering van situaties in de leef- en woonomgeving plaatsgevonden. Maar er zijn ook punten van kritiek. Zo kan de communicatie met inwoners over de voortgang van het SOE beter. De gemeente heeft in nagenoeg alle projecten de regie in uitvoering heeft. Het college vindt dat externe partijen hierin vaker meer verantwoordelijkheid mogen dragen.

Dit blijkt uit het rapport "Zelfanalyse SOE; een (voor) beeld van Ede...." .dat het college van B&W onlangs heeft vastgesteld.

Het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (SOE) nadert zijn voltooiing. Circa 90% van het budget dat voor uitvoering van in totaal 22 projecten in 2001 beschikbaar was, is uitgegeven.

In het najaar start de gemeente met het opstellen van een nieuw programma voor de komende jaren. De provincie heeft opnieuw flinke financiële steun toegezegd: voor acht Gelderse steden komt vanaf 2005 EUR 65 miljoen beschikbaar. Het provinciaal Gelders Stedelijke Ontwikkelingsbeleid (GSO) vormt de grondslag.

Voor dat het zover is heeft Ede, net als de zeven andere GSO- gemeenten, eerst nog een zogenaamd zelfanalyse- en visitatietraject doorlopen.

Dit heeft geresulteerd in "Zelfanalyse SOE; een (voor) beeld van Ede...."Doel van de zelfanalyse was verantwoording afleggen over de besteding van publieke middelen. De zelfanalyse is uitgevoerd langs een twee wegen: een algemene vragenlijst (kleine enquête) onder raadsleden, collegeleden, leden stuurgroep en maatschappelijke instellingen en bedrijven. Daarnaast heeft er bijeenkomst plaatsgevonden met personen die nauw betrokken zijn bij de uitvoering van projecten in herstuctureringswijken.