Gemeente Ede

nummer 271, 25 november 2003

Ede neemt officieel deel aan Food Valley

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Ede heeft ingestemd met actieve deelname van Ede aan Food Valley. Vanaf 2004 wordt jaarlijks een bedrag van EUR 50.000 beschikbaar gesteld. Met Food Valley wenst Ede samen met onder andere de gemeenten Wageningen, Rhenen, Veenendaal en Barneveld de regio uit te bouwen tot een kenniscluster op het gebied van voeding, landbouw, life sciences en gezondheid.

Dit zal enerzijds gebeuren door het aantrekken van nieuwe kennisintensieve bedrijven en instellingen naar de regio. Anderzijds zal gewerkt worden aan onder andere een infrastructuur ter versterking van de bestaande bedrijvigheid.

Food Valley is een economisch-geografisch concept gericht op innovatie en versterking van de regionale economie in de WERV-regio (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal) en Barneveld. Deze regio zal zich profileren als `Food Valley' (met een knipoog naar Silicon Valley in de Verenigde Staten). Hiermee wordt verwezen naar de aanwezigheid in de WERV-regio van bedrijven en kennisinstituten op het gebied van voeding, landbouw, life sciences en gezondheid.

Nieuwe bedrijven

Het doel van Food Valley is de verdere bevordering van het vestigen van nieuwe bedrijven en instellingen in genoemde werkgebieden in de WERV-regio en het versterken van de kenniscluster in deze regio. Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot nieuwe bedrijvigheid, nieuwe arbeidsplaatsen en een intensivering van de kenniseconomie in de regio.

Partners in Food Valley zijn Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV), Stichting Kennisstad Wageningen, de 4 WERV-gemeenten, Provincie Gelderland, Wageningen UR, NIZO Research Ede, Wageningen Center for Food Sciences en diverse food-bedrijven (o.a. Riedel Drinks en Campina).

Het college stelt dat deelname van Ede aan Food Valley alleen zinvol is wanneer dit in regionaal verband gebeurt. Het concept is inhoudelijk veel sterker wanneer de kenniscapaciteiten van Wageningen samen
met de gerelateerde (kennisintensieve) bedrijvigheid in Ede, Veenendaal, Rhenen en Barneveld wordt geprofileerd, dan wanneer iedere gemeente zich afzonderlijk als `Food City' gaat kenschetsen. Ede stelt als voorwaarde voor deelname aan Food Valley dat de Stichting Kennisstad Wageningen wordt opgeheven.

Voor deze regionale samenwerking is politiek-bestuurlijke betrokkenheid zeer belangrijk. Zowel Provincie Utrecht als Provincie Gelderland hebben reeds een kennisclusterbeleid geformuleerd en daarvoor ook de nodige middelen vrijgemaakt. De WERV-gemeenten dienen binnen dit verband een regionale visie te ontwikkelen waarin Food Valley zich kan ontwikkelen tot een kenniscluster van betekenis binnen Nederland en kan bijdrage aan de internationale kennispositie van Nederland.

Keuze

Keuze van Ede voor Food Valley betekent externe profilering van Ede als vestigingslocatie. Bedrijven van buiten Ede kunnen de gemeente benaderen voor vestiging. Food Valley bedrijven zullen met name kennisintensieve bedrijven zijn die behoefte hebben aan kantoorlocaties, eventueel aangevuld met laboratorium en training faciliteiten. Dit type bedrijvigheid zal gehuisvest worden op bedrijventerrein De Vallei en op diverse kantorenlocaties in Ede.

Bedrijven met overwegend productieactiviteiten (weinig toegevoegde waarde) vestigen deze activiteiten meer en meer in lage lonen landen in Centraal en Oost Europa en in Azië. Hoewel vestiging van productiebedrijven in Food Valley als zeer interessant wordt beschouwd, is het realistisch rekening te houden met genoemde ontwikkeling. De verwachting is dat eerder bedrijven met een combinatie aan activiteiten (bijvoorbeeld productie en onderzoek) en bedrijven in (toegepaste) Research & Development, die in de groeifase zitten, zich in Ede zullen vestigen;

Voor een blijvende en duidelijke profilering van Ede binnen Food Valley zal Ede actief participeren in het op te richten projectbureau Food Valley. Dit betekent concreet vanaf 2004 een jaarlijkse bijdrage van Edese zijde van EUR 50.000,00 (persoonlijke inzet en financiële bijdrage).

Lange termijn

Het is wel noodzakelijk enig realisme in ogenschouw te nemen. De keuze voor deelname van Ede aan Food Valley betekent een lange termijn inspanning. Het wil niet per definitie zeggen dat in 2004 de eerste Food Valley bedrijven in Ede gehuisvest zullen worden. De huidige economische situatie leidt tot een terughoudendheid in het bedrijfsleven wanneer het om nieuwe investeringen gaat. Daarnaast zal Food Valley verder aan (inter)nationale bekendheid moeten werken.