ALGEMEEN NEDERLANDS PERSBUREAU

NPM Capital zal een meerderheidsbelang nemen in ANP.

De participatiemaatschappij NPM Capital zal een meerderheidsbelang verwerven in de BV Algemeen Nederlands Persbureau ANP. De huidige aandeelhouders van het ANP, de uitgevers van de Nederlandse dagbladen, zullen een minderheidsbelang houden. De betrokken partijen hebben daartoe in Amsterdam een intentieverklaring ondertekend. Het voornemen is de transactie de komende maanden verder uit te werken.

De uitgevers besloten eerder dit jaar een deel van hun belang in het ANP te verkopen aan een partij die wil investeren in de verdere groei van het ANP. Het persbureau heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een innovatieve en winstgevende onderneming en wil de vleugels verder uitslaan. NPM Capital heeft vertrouwen in de plannen die het management hiertoe heeft ontwikkeld. Het ANP heeft de ambitie zich te ontwikkelen tot het centrale nieuwsplatform van Nederland. Zakelijke gebruikers kunnen daar terecht voor nieuws en informatie afkomstig van het ANP (realtime) en derden, op het moment van hun keuze en via de drager van hun keuze. Daartoe zijn grote inspanningen nodig op terreinen als content management, metadata en het sluiten van partnerships met andere aanbieders van nieuws en informatie.

De redactionele onafhankelijkheid van het ANP blijft uiteraard gewaarborgd; zowel de oude als de nieuwe aandeelhouders beschouwen deze onafhankelijkheid als een van de meest waardevolle kenmerken van het persbureau. Betrouwbaarheid, snelheid en volledigheid van de berichtgeving blijven ook in de nieuwe eigendomsverhouding voorop staan.

Het Algemeen Nederlands Persbureau is in 1934 opgericht door de Nederlandse dagbladen. Het ANP heeft als hoofdtaak het leveren van nieuws aan de Nederlandse media. De algemene nieuwsdienst van het ANP maakt een permanente stroom van nieuwsberichten, nieuwsfotos en infografieken uit binnen- en buitenland, 24 uur per dag. Uit deze grondstoffen ontwikkelt het ANP producten voor de zakelijke markt. Het ANP beschikt over een eigen radionieuwsdienst, die bulletins levert aan vrijwel alle commerciële stations in Nederland. Ook is er een aparte redactie voor internet en mobiele dragers (WAP, I-mode, MMS etc).

NPM Capital is een participatiemaatschappij die zich richt op Nederlandse ondernemingen met een bovengemiddelde groeiverwachting. Als NPM Capital een belang neemt, zal dat over het algemeen gebeuren met het oogmerk een volgende strategische fase van de onderneming te helpen realiseren. NPM Capital is een zelfstandige dochter van SHV Holdings N.V.

Nadere informatie:
ANP: algemeen directeur Paul Tesselaar 070 - 41 41 160
NPM: algemeen directeur Jan Willem Baud 020 - 57 05 555

25 nov 03 17:18