Socialistische Partij

SP wil parlementair onderzoek `blauw op straat'

25-11-2003 * De SP vraagt om een parlementair onderzoek naar het resultaat van alle investeringen die gedaan zijn om meer blauw op straat te krijgen. Jarenlang is geld uitgetrokken voor meer blauw op straat, maar het ziet er naar uit dat opeenvolgende ministers de Kamer in de mist hebben gezet over de resultaten. De Kamer moet nu zelf gaan onderzoeken hoeveel blauw op straat is gekomen. Ook moet bekeken worden waarom in Nederland zoveel agenten binnen zitten, in vergelijking met omringende landen.

"We moeten weten wat de minister ons precies verkoopt als blauw op straat en stijging van sterkte," vindt Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP. "In de afgelopen jaren zijn honderden miljoenen besteed aan de politiesterkte, maar opeenvolgende ministers versluierden dat de politiesterkte minder snel groeide dan gewenst. De recente onthulling van het programma Nova, dat van de 52.000 agenten slechts een kwart op straat werkt, bevestigt dat door ministers structureel een te rooskleurig beeld is geschetst."

Het onderzoek staat niet op zichzelf: al in 1997 werd in de media gesproken over onderzoeken die wezen op zeer geringe aanwezigheid op straat. "Minister Dijkstal erkende in dat jaar geen flauw benul te hebben hoeveel agenten bij de politie werkten, en hoeveel daarvan op straat en er lijkt weinig veranderd. Alles wordt aangegrepen om nieuwe groepen als 'blauw' te bestempelen, zoals aspiranten en surveillanten zonder bevoegdheden."

De Wit betwijfelt of de huidige cijfers van het ministerie zuiver zijn. "De minister heeft altijd stellig ontkend dat er ook maar enige twijfel mogelijk was: er is meer blauw op straat. Maar zo langzamerhand kan niemand meer om de kritiek heen van de betrokkenen, zoals de Nederlandse Politiebond en sommige korpschefs."