Socialistische Partij

Senaatbrede steun voor asbest-moties SP

25-11-2003 * De Eerste Kamer wil alsnog een deugdelijke regeling voor asbestslachtoffers die nu geen schadeclaim kunnen indienen, omdat hun vordering verjaard is voordat de dodelijke ziekte zich manifesteert. Twee voorstellen daarover van SP-senator Anja Meulenbelt kunnen volgende week op Kamerbrede steun rekenen. Dat bleek vandaag tijdens de voortgezette behandeling van de wetswijziging inzake de bevrijdende verjaring in de Senaat. De SP had om die voortzetting gevraagd.

Duidelijk was dat alle Kamerfracties een fatsoenlijke regeling wilden voor deze groep asbestslachtoffers die tot op heden buiten de boot vallen. De voorgestelde wetswijziging voorzag daar echter niet in. De periode tussen de vorige vergadering en het debat van vandaag is door de SP benut om tot een eensgezind standpunt van alle Senaatsfracties te komen.

De beide moties komen op 2 december in stemming. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken krijgt dan Kamerbreed de opdracht om ervoor te zorgen dat in de op stapel staande Extra Garantieregeling Beroepsziekten in ieder geval een deugdelijke regeling staat voor asbestslachtoffers die in hun beroep hun asbestbesmetting hebben opgelopen. Verjaring zal geen argument meer zijn om hun vordering af te wijzen. Daarnaast steunt de hele Kamer de SP-motie die de staatssecretaris oproept om in overleg te treden met vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, verzekeraars en asbestslachtoffers. In dat overleg dient de staatssecretaris te bewerkstelligen dat er ook een deugdelijke regeling komt voor mensen die hun asbestbesmetting niet in hun beroep maar elders hebben opgelopen, en die nu nog rechteloos zijn vanwege de verjaring van hun vordering.