Gemeente Tilburg

24-11-2003
Terra Nova beëindigt activiteiten

Cursusaanbod wordt zoveel mogelijk in stand gehouden

Het bestuur van Terra Nova heeft, na verschillende gesprekken met de gemeente, besloten haar activiteiten na het lopende cursusjaar te beeïndigen. Onderdelen van het cursusaanbod worden zo veel mogelijk in stand gehouden door ze onder te brengen bij andere organisaties. Het besluit is mede ingegeven door het advies van de heren Van de Riet en Timmermans dat uitgebracht is in opdracht van het bestuur van Terra Nova en de gemeente Tilburg.

De reden om te stoppen ligt in bedrijfseconomische factoren. Behalve uit bijdragen van cursisten ontvangt Terra Nova van de gemeente een subsidie. De gemeente heeft deze subsidie met name bestemd voor het verrichten van activiteiten op educatief gebied voor mensen met educatieve achterstand of mensen met minder inkomen. Tijdens de begrotingsbehandeling voor het jaar 2003 in november 2002 heeft de gemeenteraad besloten de subsidie aan Terra Nova in drie stappen terug te brengen tot een bedrag van 50.000,- in 2006. De eerste stap daarvoor diende gezet te worden in 2004. In 2003 bedroeg de subsidie aan Terra Nova 206.000,-.

Het college heeft in reactie op een motie van Groen Links tijdens de behandeling van de begroting 2004 aangegeven er voor te willen zorgen dat de meest kwetsbare groepen in onze samenleving een adequaat cursus aanbod behouden.

Terra Nova heeft in het verleden en nog steeds de keuze gemaakt voor het leveren van een algemeen aanbod zonder een onderscheid naar doelgroepen te maken. Terra Nova past daarmee niet meer binnen die gewijzigde gemeentelijke keuze.
Omdat zowel het bestuur van Terra Nova als het college van B&W het belangrijk vinden dat de belangen van het personeel en de deelnemers goed behartigd worden, zullen zij samen een tweetal adviseurs aanstellen die tot taak krijgen voor 1 augustus 2004 de activiteiten van Terra Nova te beëindigen en dat gedeelte van het cursusaanbod elders onder te brengen dat voor specifieke doelgroepen van belang is. Hiermee wordt de basis gelegd voor een notitie over levenslang leren die het College aan de gemeenteraad heeft toegezegd te zullen voorbereiden.

Advies
In het advies van de heren Van de Riet en Timmermans wordt kort en bondig vastgesteld dat de problemen van Terra Nova samengevat kunnen worden in drie hoofdgroepen:
§ Het ontbreken van een strategische visie op haar positie binnen het gehele aanbod van volwasseneneducatie in Tilburg en de regio. § Organisatorische problemen vanwege de omvang en de relatief hoge overhead.
§ Het financiële probleem mede als gevolg van het besluit de subsidie te verminderen.

Er worden drie oplossingsrichtingen gegeven voor de geconstateerde problemen:
§ Het ontwikkelen van een nieuw cursusaanbod met kostendekkende tarieven en een cursusaanbod met een specifieke sociale doelstelling met gemeentelijke subsidie.
§ Fusie met c.q. integrale overname door een andere organisatie, die zich met volwasseneneducatie bezighoudt.
§ Beëindiging van Terra Nova en onderbrenging van onderdelen van het aanbod bij bestaande organisaties.

De laatste optie biedt de meeste kans dat een gedeelte van het aanbod aan cursussen op lange termijn voor Tilburg overeind gehouden kan worden. Het advies is daarom overgenomen door het college.

Vervolg
Het besluit wordt op 9 januari 2004 behandeld in de commissie Maatschappij.