Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 25 november 2003

PERSBERICHT

LPF: Naleving stabiliteitspact afdwingen via Hof

De Lijst Pim Fortuyn vindt het onacceptabel dat Duitsland en Frankrijk door het opblazen van het stabiliteitspact de euro en de EU in de waagschaal hebben gelegd. Het is helder wat de volgende stap zou moeten zijn: de landen moeten voor het Europese Hof gedaagd worden om naleving van het pact af te dwingen.

De EU-ministers van Financiën bleken vannacht niet in staat het stabiliteitspact overeind te houden. Na stemming bleek dat de sancties die in het stabiliteitspact worden omschreven als middel om lidstaten tot vermindering van hun begrotingstekorten te dwingen, niet zullen worden opgelegd aan Duitsland en Frankrijk, ook al verzuimen zij al drie jaar hun afspraken na te komen. Minister Zalm pleitte tevergeefs voor naleving van de afspraken.

De gevolgen zijn niet te overzien. Het stabiliteitspact was een afspraak tussen de EU-landen als garantie voor een sterke euro. Deze garantie is gisteren weggevallen. De beslissing om de boetes niet op te leggen illustreert eens te meer dat de grote landen de dienst uitmaken en voorschriften niet worden nageleefd. Het vertrouwen in Europa neemt onherroepelijk af. Hetzelfde geldt voor het vertrouwen in de euro. Onze pensioenpot van meer dan 400 miljard loopt nu gevaar en dat heeft tevens gevolgen voor de hoogte van de hypotheekrente.

De recente gebeurtenissen zullen de betrokkenheid van de burger bij Europa beslist niet doen toenemen en zullen zeker hun weerslag hebben op de uitkomst van het referendum over de Europese grondwet. Hoe is deze gang van zaken nog aan de burger uit te leggen? LPF-woordvoerder Van As: Wat is een EU-verdrag nog waard als de grote landen er zich in moeilijke tijden niet aan houden? Hiervoor heeft Nederland zijn keiharde gulden niet opgeofferd. Dit is geen democratisch Europa van de burgers, dit is een als democratie vermomde dictatuur van de grote landen.

Wat heeft het nog voor zin heeft om verder te onderhandelen over de Europese grondwet, nu gebleken is wat een Europese afspraak waard is. Voor de LPF is de volgende stap helder: Duitsland en Frankrijk moeten voor het Europese Hof gedaagd worden om naleving van het stabiliteitspact af te dwingen. Hetzij door de Europese Commissie, hetzij door Nederland. De uitslag van het referendum over de grondwet zal de LPF bij een minimale opkomst van 50% respecteren, maar wat de LPF betreft zal een invoering van de Europese Grondwet voorlopig niet meer aan de orde zijn. Eerst bestaande afspraken naleven, dan pas nieuwe invoeren.