Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 25 november 2003

PERSBERICHT

Besluit tweede maasvlakte nabij

De Lijst Pim Fortuyn is verheugd over de brede steun in de Tweede Kamer voor de motie Herben, waarin het kabinet wordt verzocht snel een besluit te nemen om aanleg van de Tweede Maasvlakte mogelijk te maken.

De Tweede Maasvlakte is om vele redenen noodzakelijk. Wij vinden niet alleen de impuls voor de Nederlandse economie heel belangrijk, maar ook het feit dat de vrijkomende oude haventerreinen kunnen worden benut voor de terugkeer van de middenklasse in de binnenstad. Dit werpt een heel nieuw licht op de recente discussie over gedwongen spreiding. Een creatieve oplossing om de balans tussen allochtoon en autochtoon in de stad te bewaren. Het bouwen van aantrekkelijke woonwijken in hartje Rotterdam voor de middenklasse is een veel betere aanpak, aldus Mat Herben.

Op het terrein van de haveneconomie heeft de overheid de kerntaak te investeren in de basis van de haveninfrastructuur, dus ook in de Tweede Maasvlakte. Het gaat hierbij om een krachtige impuls voor de werkgelegenheid in de nu ook goed draaiende Rotterdamse haven, die vorig jaar nog 2% groeide.

De aanlegkosten van de Tweede Maasvlakte worden geraamd op 2,3 miljard, waarvoor naar schatting een rijksbijdrage van slechts 600 miljoen nodig is. Ook natuur- en milieuorganisaties staan positief tegenover het plan.