Ingezonden persbericht

Persbericht.

Hollandse meesters in Estland

Estland zal in 2004 de toetreding tot de Europese Unie vieren met een cultureel programma. Onderdeel is de tentoonstelling van Hollandse en Vlaamse kunst.

Drie musea in Estland hebben, als voorbereiding op de expositie, de Stichting Cultuur Inventarisatie (SCI) in Amsterdam verzocht de Hollandse en Vlaamse schilderijen te inventariseren. Het gaat om het Kadriorg Kunstmuseum, het Niguliste Museum en het Mikkel Museum, allen in Tallinn. Twee medewerkers van SCI zijn in Estland geweest om de collectie Hollandse en Vlaamse meesters digitaal vast te leggen en te documenteren. In de musea realiseert men zich dat een aantal namen van schilders niet juist is. Het SCI-onderzoek zal nieuwe toeschrijvingen opleveren en het resultaat wordt direct toegepast voor het maken van correcte bordjes op zaal. In september 2004 wordt een tentoonstelling geopend met de titel 'Low Skies - Art from the Low Countries'. SCI levert teksten voor de catalogus. Alle gegevens die SCI verzamelt worden overgedragen aan de drie musea en aan het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag.

SCI heeft met succes een beroep gedaan op de middelen van het Prins Bernard Cultuurfonds, terwijl de Nederlandse ambassadeur in Tallinn, mevrouw Joanna van Vliet, alle medewerking verleent.

SCI documenteert en inventariseert onbekende collecties Hollandse en Vlaamse kunst in niet-westerse landen. Het doel is behoud en beheer ter plaatse, in dit geval Estland, te bevorderen en de collecties beter toegankelijk te maken voor wetenschappelijk onderzoek en het publiek.

Wilt u informatie over en achtergronden van onze organisatie en lopende projecten? SCI heeft een prachtige website: www.culturalinventory.nl Coördinator Lia Gorter zal u graag telefonisch nader informeren. Belt u 020 6244710.