Gemeente Amstelveen

Veilige kerstversiering

Zeker in de decembermaand besteden veel mensen in bedrijven, scholen e.d. aandacht aan het creëren van een gezellige kerstsfeer, met de bedoeling dat bezoekers genieten. Om niet alleen een gezellige, maar ook een veilige omgeving te hebben, stelt de gemeente voorwaarden aan het gebruik van open vuur en versiering.
Het gaat om ondermeer de gezondheidszorg, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, scholen, horeca, hotels, winkels, theaters, sporthallen/verenigingen, wijk- en buurtcentra, kerken en bibliotheken.
Ook als bezoeker van deze bedrijven is het goed om te weten waar op gelet wordt bij open vuur en veilige kerstversiering.

Voor verschillende vormen van open vuur gelden regels voor veilig gebruik
Bij open haarden zorgt het bedrijf er voor dat u, als bezoeker niet te dichtbij kunt komen. De haard moet een vonkenscherm hebben.

Gourmetstellen, fonduestellen en steengrillen mogen niet worden verwarmd door brandbare vloeistoffen zoals spiritus of brandbare gassen. Het gebruik van alternatieve brandstoffen zoals b.v. pasta's of gelachtige materialen is toegestaan.

Binnenshuis gebruikt men geen "binnenvuurwerk", dus geen spuiters, sterretjes en dergelijke.

Bij het flamberen van gerechten treffen bedrijven ook voorzorgsmaatregelen voor een veilig verloop.

Kaarsen zijn veelgebruikte sfeermakers. Natuurlijk kan dit zo blijven.

De kaarsen moeten wel stabiel en stevig staan, zodat de kans op omstoten of omvallen minimaal is. De kaarshouders moeten natuurlijk niet van brandbaar materiaal zijn en de kaarsen zijn minimaal op een halve meter afstand van brandbare materialen geplaatst. Kaarsen in brandbare kerststukjes worden niet aangestoken.

Kerstbomen en kersttakken vragen ook om speciale veiligheidsmaatregelen .
Het is niet toegestaan om natuurlijke kersttakken te gebruiken als versiering. Dit geldt zowel voor plafond- als voor wandversiering. In plaats hiervan worden imitatie-kersttakken gebruikt. Deze zijn behandeld (geïmpregneerd) waardoor ze minder brandgevaarlijk zijn.

Een kerstboom wordt op een veilige plaats gezet. Niet te dicht bij gordijnen of andere brandbare zaken. Een kerstboom mag de nooduitgang niet versperren (ook niet als deze omvalt!). Er moet dus veel vrije ruimte zijn rondom een kerstboom. Dit betekent tevens dat er niet meerdere bomen bij elkaar mogen staan. Kerstbomen in bedrijven behoren ook geïmpregneerd te zijn. De boom moet goed stevig staan, zodat deze niet gemakkelijk om kan vallen.

Voor kerstverlichting gelden de volgende regels. Deze kunt u thuis ook goed als richtlijn hanteren.

* Controleer de bedrading van de elektrische kerstverlichting op beschadigingen. Probeer de installatie eerst uit door de lampjes voor het ophangen een half uur te laten branden.
* Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg deze zo neer dat er niemand over kan struikelen. Rol kabelhaspels altijd helemaal af.

* Doe de verlichting altijd uit, als iedereen weggaat. Uitdoen is de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje los draaien.

TIP: Eenvoudige brandproef
Als u twijfelt of het materiaal (kerstbomen, -takken en/of
-versiering) brandvertragend is, kunt u dit met een eenvoudige proef zelf testen. Daarbij gaat u als volgt te werk:

- U neemt een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
- U gaat naar buiten en houdt een uiteinde van het monster gedurende minimaal 5 seconden in een vlam, bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer.

- U neemt de aansteker of lucifer weg, wanneer het proefstuk vlam heeft gevat of nadat 5 seconden zijn verstreken

Het materiaal voldoet als aan alle volgende voorwaarden is voldaan: a. Tijdens de verhitting zijn geen druppels vrijgekomen (al of niet brandend of druipend).
b. Tijdens de verhitting zijn geen roetvlokken vrijgekomen. c. Het materiaal heeft geen vlam gevat of de vlammen zijn gedoofd ONMIDDELLIJK nadat de aansteker of lucifer is weggenomen.

Wat te doen bij calamiteiten?
Verder wijzen wij erop dat behalve de versiering ook de volgende punten van belang zijn om in geval van calamiteit adequaat, kalm en veilig te kunnen handelen.

Let, als u ergens binnenkomt, eens op de volgende zaken:
· Mogelijke vluchtwegen.

· Waar zijn nooduitgangen.

· Zijn er blusmiddelen.

· Is er nood- en transparantverlichting.

· Toepassing van hout, hardboard, triplex, crêpepapier, folie, textielsoorten etc...

Wij verwachten van de eigenaar of exploitant van het gebouw, dat deze de voorschriften naleeft en controleert, zodat toegepaste versiering en aankleding voldoet aan de gestelde eisen. Dit is niet alleen in hun belang, maar uiteraard ook in het belang van alle aanwezigen.

De brandweer zal de komende weken (extra) controles uitvoeren om te toetsen of de voorschriften daadwerkelijk worden nageleefd. Meer informatie over de brandveiligheidseisen waar iedereen aan moet voldoen, kunt u vinden op www.amstelveen.nl (onder: nieuws). Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Amstelveen, telefoonnummer 020-5404232 of 020-5404267.

Elk jaar maken veel bedrijven en instellingen het mogelijk om er gezellige feestdagen van te maken. Wij rekenen ook dit jaar op hun en uw medewerking om er "veilige dagen" van te maken.