Kabinet van de President van de republiek Suriname


TOESPRAAK VAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME, ZIJNE EXCELLENTIE RUNALDO RONALD VENETIAAN, T.G.V. DE DECORATIEPLECHTIGHEID I.V.M. DE ONAFHANKELIJKHEIDSDAG OP 25 NOVEMBER 2003, UITGESPROKEN OP 24 NOVEMBER 2003.

ALGEMENE INLEIDING

Begroeting hoogwaardigheidsbekleders, gasten en overige aanwezigen,

Dames en Heren,

De jaarlijkse onderscheiding van personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Republiek Suriname en/of
de Surinaamse samenleving, moet als een hoogtepunt worden beschouwd in de viering van de Onafhankelijkheidsdag van de Republiek Suriname.

Met de uitreiking van decoraties wordt tot uitdrukking gebracht de waardering van de Regering en het Volk van Suriname, voor de inzet van een aantal personen, die uit een grotere groep van velen, vanwege hun activiteiten ten behoeve van de gemeen- schap, zich hebben onderscheiden.
De toekenning van een onderscheiding moet beschouwd worden als een bescheiden vorm van onze waardering voor de getoonde inzet en ontplooide activiteiten ten behoeve van de gemeenschap.

De gedecoreerden mogen gezien worden als
"vertegenwoordigers" van een veel grotere groep van personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt.
De onderscheiding van personen houdt tevens een aansporing in voor anderen om zich te blijven inzetten voor de samenleving in al haar geledingen en sectoren.

Mede namens de Regering van de Republiek Suriname feliciteer ik alle personen die vandaag voor een onderscheiding in aanmerking zijn gekomen van harte.
Ik spreek daarbij gaarne de hoop uit, dat U allen de bij Uw onderscheiding behorende versierselen, met trots en gedurende vele jaren zult dragen.-


---

EREMEDAILLE IN ZILVER
VERBONDEN AAN DE EREORDE VAN DE PALM (ZP)

ZP/01. Meneer CHITAN

U hebt een lange staat van dienst bij de Overheid, eerst bij het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, en sedert 1996 bij het Ministerie van Volksgezondheid (Directoraat Milieubeheer). Daarnaast bent U in het district Saramacca zeer actief op sociaal, cultureel en religieus gebied.
Zo hebt u in 1960 een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichting van de Ramayan Samaadj Anand, waarvan u tot heden Voorzitter bent.

ZP/02. Mevrouw ELLECOM ­ STARKE,

U hebt het grootste deel van uw thans 85 jaren op de plantage Creola doorgebracht. Op deze nederzetting bent u mede- oprichtster geweest van de vereniging "Steun in Nood", die zich overeenkomstig haar naam zich inzet voor mensen in nood, met name bij sterfgevallen.
Voorts bent u bekend met het vervaardigen van "oso dresie", zowel voor ouderen, maar vooral ook voor kinderen.

ZP/03. Meneer EMANUELS,

U bent van beroep technicus, maar u hebt daarnaast een rijk en gefarceerd sociaal maatschappelijk leven, met name op de gebieden van Cricket en Voetbal.
U bent jarenlang Secretaris en Voorzitter geweest van de Cricketbond Nickerie en ook speler in de selectie van het district Nickerie.
Op het gebied van de voetbalsport bent u trainer geweest zowel van de jeugd selectie als van de senioren selectie. Al geruime tijd bent u ook actief in de organisatie van Jaysees, o.m. als Secretaris en Voorzitter van de Nickerie Jaysees.


---

ZP/04. Mevrouw GANPAT,

In uw woonomgeving bent u een voorbeeldig persoon, die bekend staat om haar hulpvaardigheid.
Als vroedvrouw hebt u een groot aantal aanstaande moeders geholpen tijdens en ook na de geboorte van baby's en jonge moeders geholpen met de zorg van de pasgeborenen.
Als lid van de gemeente Sanathan Dharm hebt u in uw jonge jaren intensief deelgenomen aan culturele en religieuze activiteiten.

ZP/05. Mevrouw KERTOSARIE,

U bent een sociaal bewogen vrouw, die gedurende tientallen jaren de gemeenschap hebt gediend.
U bent in Commewijne geboren maar hebt het grootste deel van uw leven in en rond Moengo in Marowijne gearbeid, o.m. als masseuse voor baby's en jonge moeders. Thans bent u bezig uw rijke ervaring over te dragen aan jongeren, die zich deze kennis eigen willen maken.

ZP/06. Meneer NOJOREDJO,

U bent 90 jaar geleden in Indonesië geboren en vestigde zich ruim 70 jaar geleden in ons land. Gedurende tientallen jaren hebt u uw krachten gegeven op de plantage Wederzorg in het district Commewijne.
Gedurende bijkans 40 jaren bent u verbonden aan de Islamitische Organisatie "Rukun Islam" waar u verkondiger bent van de Islamitische geloofsleer.

ZP/07. Meneer PINAS,

U bent ondanks uw hoge leeftijd nog actief als Basja van het dorp Tottikamp aan de Saramacca-rivier.
In deze functie zet u zich volledig in voor uw dorp. Zo hebt u grote activiteit ontplooid om een recreatiezaal voor de dorpsbewoners te bouwen.
U bent een voorbeeld-figuur die zich zeer verdienstelijk maakt voor de gemeenschap, onder andere bij ziekte en overlijdensgevallen.


---


· Chothoe CHITAN,
voor uw sociaal-maatschappelijke en religieuze activiteiten,


· Emy Helene ELLECOM geboren STARKE,
voor uw sociaal-maatschappelijke activiteiten gedurende vele jaren,


· Roland Stanley EMANUELS,
voor Uw activiteiten op het gebied van de sport en het sociaal maatschappelijk leven,


· Bhagwantia GANPAT,
voor uw jaren lange arbeid als verloskundige en Uw activiteiten op religieus gebied,


· Tambeng Wilhelmina KERTOSARIE,
voor uw jaren lange arbeid ten behoeve van de medemens,


· Wagijo NOJOREDJO,
voor uw jaren lange arbeid ten behoeve van de gemeenschap en uw religieuze activiteiten,


· Jacobus William PINAS,
voor uw arbeid als Basja ten behoeve van uw woonomgeving,

ken ik u toe: de Eremedaille in Zilver, verbonden aan de Ereorde van de Palm.

EREMEDAILLE IN GOUD
VERBONDEN AAN DE EREORDE VAN DE PALM (GP)

GP/01 Meneer BALLA

U bent actief lid en Voorzitter van de "Culturele Organisatie Atmaperkas" en lid van de Sanathan Dharm in Suriname. U bent in het bezit van diverse certificaten van dienstbaarheid binnen de Gemeente.


---

Uit eigen middelen hebt u een lagere school aan de Kweeklustweg gebouwd en dit jaar aan de A.M.E.C.-gemeente overgedragen.

GP/02. Mevrouw BILKERDIJK

Als jonge vrouw, voor in de 30, werd u getroffen door blindheid. Dat heeft u niet weerhouden om diverse activiteiten voor uw medemens te ontplooien.
U hebt zich bijzonder verdienstelijk gemaakt onder de blinden en u bent al jaren Voorzitter van de Surinaamse Blindenbond. Ondanks uw lichamelijke handicap, verzorgt u lessen in handenarbeid en beoefent u hobby's als koken, haken en breien.

GP/03. Meneer DJAJADI

U bent al vele jaren werkzaam bij de EBS in het district Commewijne.
Daarnaast bent u zeer actief in het maatschappelijk leven in uw district.
Naast speler, trainer en coach bent u ook vele jaren bestuurslid van plaatselijke voetbalverenigingen. U bent medeoprichter en bestuurslid geweest van de Tamanredjo Sportbond.

GP/04. Mevrouw De FREYTAS geb. TAI

U bent van huis uit onderwijsgevende. In die functie kwam u in contact met het werk van het Rode Kruis in Suriname. Bijkans een halve eeuw bent u als vrijwillige verbonden aan het Surinaamse Rode Kruis, waar u bekend staat vanwege uw fundraisingactiviteiten.
Behalve Welfare Vrijwilligster bent u ook lid van het Humanitaire Hulp Comité van het Rode Kruis, dat zich richt op personen die dringend hulp behoeven.

GP/05. Mevrouw HARDJODIKROMO geb.
WIRJOPAWIRO,

U bent al vele jaren als onderwijsgevende verbonden aan de Sint Bernhardschool te Bernhard dorp in het district Para. U hebt aan de wieg gestaan van de oprichting van de vrouwenorganisatie "Paliwamita" aan de Palisadenweg en omgeving.

---

U bent al langer dan 20 jaar lid van de Parochieraad van de Sint Jozefkerk te Coppieweg.
In deze functie vervangt u de Pastoor bij diens afwezigheid en verzorgt u Woord en Communiediensten, Dankdiensten en rouwdiensten.

GP/06. Meneer HAUSIL,

U bent een actief en sociaal bewogen lid van de Surinaamse Islamitische Vereniging.
Aan de druk bevolkte omgeving van de Indira Ghandiweg bent u nog een van de weinige geestelijken, die nu al langer dan 40 jaren als voorganger werkzaam bent.
Ondanks uw hoge leeftijd verzorgt u kosteloos lessen in Urdu en Arabisch.
Uw aandacht voor de jeugd manifesteert zich in het gratis verstrekken van groente, fruit, kip en eieren aan de pupillen van het kinderhuis van de Gemeente.


· Bhagwatpersad BALLA,
voor uw activiteiten op sociaal en religieus gebied,


· Ursula Yvonne BILKERDIJK,
voor uw activiteiten ten behoeve van de medemens,


· Soewardi DJAJADI,
voor uw inzet op het gebied van de sport in het district Commewijne,


· Hoy-Lan Wilma DE FREYTAS geb. TAI
voor uw activiteiten voor het werk van het Rode Kruis in ons land,


· Dabiek HARDJODIKROMO geb. WIRJOPAWIRO,
voor uw activiteiten op sociaal en religieus gebied,


· Abdoella HAUSIL,
voor uw activiteiten op sociaal-maatschappelijk en religieus gebied,

ken ik u toe: de Eremedaille in Goud, verbonden aan de Ereorde van de Palm.

---

GP/07. Mevrouw HEIJNS geb. ZARKS

U heeft na uw pensionering als medewerkster van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, u geheel gewijd aan de zorg voor sociaal zwakkeren.
Uw activiteiten van menslievendheid manifesteren zich ook in uw inzet voor een "broodproject" t.b.v. de scholen te Pontbuiten. Ook voor de oppas van kinderen van werkende moeders in de omgeving heeft u uw woning en zorg beschikbaar gesteld

GP/08. Meneer HERMELIJN

In het district Nickerie staat U bekend als een zeer sociaalvoelend mens.
U verleent op diverse wijzen hulp aan sociaal zwakkeren in de gemeenschap.
Bij de renovatie van de kerk van de EBGS in Nieuw Nickerie hebt u een belangrijke bijdrage geleverd.

GP/09. Mevrouw KASANOEMAR

U bezit grote kennis van het gebruik van geneeskrachtige kruiden en technieken van traditionele massage.
In uw woonomgeving staat u bekend als traditionele vroedvrouw bij bevallingen en de nazorg van jonge moeders en pasgeborenen.

GP/10. Meneer MADHAR,

U bent een bekende persoonlijkheid in maatschappelijk leven in het district Nickerie.
Op sportgebied bent u mede-oprichter geweest van de voetbalvereniging "Prakash".
Voorts bent u actief lid en voorzitter van de Islamitische Gemeente aan de Gouverneurstraat in Nieuw Nickerie.


---

GP/11. NIRANDJAN

U hebt een indrukwekkende staat van dienst als "sportmasseur". Uw kennis en evaring hebt u ten dienste gesteld van bekende voetbalverenigingen in de SVB-hoofdklaase en U hebt vertegenwoordigende teams van de Surinaamse Voetbal Bond bijkans 40 keren bij buitenlandse trips begeleid.
In uw woonomgeving wordt u vanwege uw kundigheid als masseur als "traditionele geneesheer"beschouwd.

GP/12. Mevrouw NOTER geb, MONIZ

U bent een trouw en actief lid van de Sint Bonifacius Parochie. Al langer dan tien jaar geeft u leiding aan diverse groepen binnen de Parochie, waaronder de Liturgie Groep, waar u al bijkans 20 jaren leiding aan geeft.
Voorts assisteert u de Pastoor bij uitvaartdiensten en rouwdiensten.


· Julia HEIJNS geb. ZARKS,
voor uw activiteiten op sociaal ­ maatschappelijk gebied,


· Evert Julius HERMELIJN,
voor uw activiteiten op sociaal en religieus gebied,


· Katidjah KASANOEMAR,
voor uw activiteiten op sociaal ­ maatschappelijk gebied,


· Abdoelhamid MADHAR,
voor uw maatschappelijke en religieuze activiteiten,


· Jankioersad NIRANDJAN,
voor uw activiteiten als sportmasseur,


· Cleotine NOTER geb. MONIZ,
voor Uw activiteiten binnen de Rooms Katholieke Kerk in ons land,

ken ik u toe: de Eremedaille in Goud, verbonden aan de Ereorde van de Palm.


---

GP/13. Meneer PONO,

U bent zeer actief op maatschappelijk en culturele leven in het district Nickerie.
U verleent hulp en bijstand aan de medemens bij ziekte en overlijdensgevallen.
Voorts bent u verzorger van kerkdiensten ten behoeve van de Islamitische Gemeente in Nickerie.

GP/14. Mevrouw RENFURM,

U hebt meer dan 40 jaren het onderwijs van de EBGS als kleuterleidster gediend.
Na uw pensionering hebt u de "Hilly's Peuterschool" opgericht, waar u nu bijkans 20 jaren leiding aan geeft.
U houdt zich ook bezig met het organiseren van activiteiten waarvan de opbrengsten bestemd zijn voor sociaal zwakkeren. Ook bij de Tammenga Soos voor bejaarden en de dagopvang van de stichting "Kibri Mi" bent u actief betrokken.

GP/15. Meneer SEDOC,

U bent een zeer actief lid van de EBGS-gemeente in Nieuw Nickerie.
Zowel binnen als buiten de eigen Gemeente bent u bekend bij overlijdensgevallen.
U bent al meer dan 30 jaar "drager" en leider en "voorloper" van begrafenisstoeten.

GP/16. Meneer TRILOKIE,

U bent een zeer actief bestuurder binnen de Arische Vereniging "Arija Dewaker".
Zo bent u Penningmeester van de Kinderhuiscommissie en thans ook Penningmeester van de Priesterraad.
Uw activiteiten richten zich verder vooral op de armenzorg en de religieuze beleving.


· Gino PONO,
voor uw activiteiten op maatschappelijk en religieus gebied,


---


· Heloise Julia RENFURM,
voor uw sociaal-maatschappelijke activiteiten,


· Emile SEDOC,
voor uw activiteiten t.b.v. de gemeenschap,


· Ramditsingh TRILOKHIE,
voor het werk dat U met veel inzet verricht voor de "Arija Dewaker",

ken ik U toe: de Eremedaille in Goud, verbonden aan de Ereorde van de Palm.

EREMEDAILLE IN GOUD
VERBONDEN AAN DE ERE-ORDE VAN DE GELE STER (GS)

GS/01 Mevrouw BURGZORG

U hebt een reputatie opgebouwd op het gebied van de Afro- Surinaamse cultuur.
Bekend onder de naam "Ma Melie", bent u een van de dragers van het gemeenschapswerk van de organisatie NAKS.
U bent Voorzitter van de Culturele Vereniging Ondrofeni, die op hoogtijdagen speciale "konmakandra" organiseert.
U hebt ons land ook in het buitenland, o.a. in Ghana en Libië, mogen vertegenwoordigen.

GS/02 Meneer SEWBALAK,

U bent een sociaal bewogen mens, die met volle inzet zich inzet om de nood van zijn medemens te lenigen.
Op cultureel gebied hebt u bijgedragen aan de oprichting van verenigingen voor de Hindoestaanse muziek en dans. Zelf hebt u in het verleden het semi-kampioenschap en het kampioenschap van de Bhaitak Ghana contesten in ons land behaald.


· Emelie Yvonne BURGZORG,
voor het werk cultureel gebied,

10


· Johan Siewsankar SEWBALAK,
voor uw activiteiten op maatschappelijk en cultureel gebied,

ken ik U toe: de Eremedaille in Goud, verbonden aan de Ereorde van de Gele Ster.

RIDDER IN DE ERE-ORDE VAN DE PALM (RP)

RP/01 Mevrouw Bendt,

U bent ruim 40 jaar als verpleegkundige in dienst van het Sint Vincentius Ziekenhuis.
Reeds na een betrekkelijk korte tijd na het behalen van uw diploma als verpleegkundige, werd u belast met de leiding van de grote klasse-afdeling.
Uw bijzondere beroepsopvatting en uw leidinggevende capaciteiten, hebben er toe bijgedragen dat u het gezicht van de klasse-afdeling, en in menig opzicht ook van het Ziekenhuis bent geworden.
Uw liefde voor en de verzorging van uw patiënten, hebt u gekozen boven de nominatie om tot Verpleegkundig Directeur van het Ziekenhuis benoemd te worden,

RP/02 Mevrouw BRUL

Gedurende 30 jaar hebt u met volharding n vasthoudendheid gewerkt aan de vertaling van het Nieuwe Testament van de Bijbel in het Sranan Tongo.
U hebt deze taak volbracht, dankzij uw doorzettingsvermogen, waardoor u de ondervonden enorme tegenslagen hebt kunnen incasseren.
Door uw Geloof hebt u de vertaling van het Oude Testament, waar u na 1979 alleen kwam te staan, ondanks lichamelijke problemen, in 2001 succesvol afgerond.


---

RP/03 Meneer CHENG Kwok Shung,

U bent actief als lid van de Sociaal Culturele Vereniging "Fa Tjauw Song Foei", waarvan u nu langer dan 10 jaar bestuurslid bent, vanaf 1995 in de functie van Voorzitter.
Een van uw belangrijkste activiteiten is de zorg voor de bejaarden en de sociaal zwakkeren in de samenleving.
U bevordert het integratieproces van de genaturaliseerde Chinezen in de Surinaamse samenleving door begeleiding en voorlichting over de Chinese cultuur.
Bij de grote inzamelingsactie "Geven voor leven" hebt u een belangrijke bijdrage geleverd.

RP/04 Meneer CHEUNG Chau Yuen,

In de Sociaal Culturele Vereniging "Chung Fa Foei Kon" bent u al vele jaren bestuurslid; sedert 1993 bent u Voorzitter van deze organisatie.
U besteedt bijzondere aandacht aan het integratieproces van tot Surinaams staatsburger genaturaliseerde Chinezen, door goede voorlichting en begeleiding via de Chinese krant.
Verder besteedt u veel aandacht aan de bejaarden en minder draagkrachtigen.

RP/05 Meneer CHEUNG Saw Wong,

U bent nu bijkans 35 jaar bestuurslid van de Sociaal Culturele vereniging "Kong Ngie Tong Sang". In deze periode hebt u ook de functie van Voorzitter bekleed; thans bent u (sedert 1996) Ondervoorzitter van de vereniging.
U activiteiten als bestuurder van Kong Ngie Tong Sang worden gekenmerkt door de aandacht die u besteedt aan bejaarden en minder draagkrachtigen, en uw fundraisingactiviteiten t.b.v. de gemeenschap.


· Norma Antoinette BENDT,
voor uw inzet en zorg voor de zieke mens gedurende meer dan 40 jaren,


· Flora Jeanette Mary BRUL,
voor uw imposante arbeid als bijbelvertaalster,


12


· CHENG Kwok Shung,
voor uw inzet ten behoeve van de integratie van de Chinezen in de Surinaamse samenleving,


· CHEUNG Chau Yuen,
voor uw inzet ten behoeve van de Chinese gemeenschap in ons land,


· CHEUNG Saw Wong,
voor uw inzet ten behoeve van de Chinese gemeenschap in ons land,

benoem ik u tot: Ridder in de Ereorde van de Palm.

RP/06 Meneer GEYSKENS,

U bent nu 15 jaar Priester in het RK Bisdom Paramaribo. In deze periode hebt u als een drijvende kracht mensen en instellingen weten te motiveren om diverse projecten van fysieke en humane aard, te realiseren.
Uw activiteiten in Paramaribo-Noord maken u tot een "Priester- Manager", die de geestelijke zorg voor de mens weet te combineren met concrete leniging van de noden van de mens.

RP/07 Meneer Haarmans

Uw activiteiten in Suriname begonnen in 1960 als jonge priester in het zich ontwikkelende stadsdeel Latour. Als enthousiaste Parochiepriester richtte u zich op de jeugd en de sociaal zwakkeren. Naast de bouw van de Parochiekerk aan de Latourweg, hebt u een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichting van de Stichting Buurthuiswerk Latour.
U hebt ook veel tot stand helpen brengen voor het krediet- en coöperatiewezen in Suriname.
Door uw kennis en ervaring bent u ook een grote steun geweest voor het administratief beheer en bestuur van het Bisdom.


13

RP/08 Meneer KALKA,

U hebt bij de uitslaande brand van de woning van uw buren aan de Jamesweg (te Charlesburg), op maandag 21 april van dit jaar, twee minderjarige kinderen uit de brandende woning, met gevaar voor eigen leven, gered.
Op die vrije Tweede Paasdag was u thuis, toen omstreeks 12.00 brand uitbrak in het huis waar een aantal kinderen zich in bevonden.
Als vader van vier jeugdige kinderen hebt u toen niet geaarzeld, maar bent u de in brand staande woning als een held binnengetreden, en hebt twee van de jongste kinderen nog kunnen redden.

RP/09 Mevrouw KLERKS

Op 6 december 1966 trad u in dienst van het Sint Vincentius Ziekenhuis. U bent sedert uw indiensttreding vrijwel steeds werkzaam geweest op de Kinderafdeling, vanaf 1992 als Hoofd van de afdeling.
Uw wordt binnen het Ziekenhuis beschouwd als een echte "kinderzuster", die zich met hart en ziel inzet voor haar patiëntjes. Uw zorg strekt zich ook uit tot de ouders en de familie. U bent ook een goede "fundraiser" die uw kontakten mobiliseert voor donaties van goederen voor de kinderafdeling en de patiëntjes.

RP/10 Meneer LETER,

U bent nu 30 jaren in dienst van de Stichting Zwembad Parima. In deze periode hebt u zich ontwikkeld van een administratief- technische medewerker tot Directeur van het zwembad. Uw passie voor het zwemgebeuren leidde ertoe dat u zich bekwaamde als gediplomeerde Zwemonderwijzer. Als zodanig hebt u duidenden kinderen het zwemmen geleerd, waarbij uw bijzondere aandacht aan de veiligheidseisen besteedt.
Als zwemleraar besteedt u ook bijzondere aandacht aan minder draagkrachtigen en aan kinderen die in tehuizen verblijven.


· Gerard GEYSKENS, ( oftewel: Pater Gerard ), voor uw activiteiten als geestelijke en projectontwikkelaar t.b.v. de medemens,

14


· Petrus Dominicus HAARMANS,
voor uw activiteiten als geestelijke en als bestuurder binnen het R.K. Bisdom in Suriname,


· Surishkoemar KALKA,
voor uw heldhaftig optreden bij de redding van twee kinderen in een brandend huis,


· Maria Elisabeth Gerarda KLERKS,
voor uw inzet en activiteiten t.b.v. de Kinderafdeling en de patiëntjes van het Sint Vincentius Ziekenhuis,


· Johannes Stanley Cornelis LETER,
voor uw inzet en activiteiten als Directeur van Parima, t.b.v. het zwemonderwijs,

benoem ik u tot: Ridder in de Ereorde van de Palm.

RP/11 Meneer LING

U bent actief in de Sociaal Culturele Vereniging Kong Ngie Tong San. U bent nu tien jaar lid van het bestuur, thans in de functie van Ondervoorzitter.
Van uw activiteiten binnen de Chinese gemeenschap kunnen genoemd worden: bevordering van het integratieproces van genaturaliseerde Chinezen in de Surinaamse samenleving en van traditionele cultuurelementen in de Surinaamse cultuur. In het maatschappelijk leven staat u bekend om uw "fundraising" activiteiten t.b.v. de bestrijding van HIV/AIDS, recentelijk uw inzet binnen de Chinese gemeenschap in het kader van de actie: "Geven voor leven".

RP/12 Meneer MOELOET,

Als ambtenaar bij het districtsbestuur hebt u vrijwel alle rangen doorlopen tot uw pensionering als Districts Secretaris in uw geboortedistrict Commewijne.

15

Als lid van de Lions Club Commewijne bent u nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van diverse sociale projecten in uw district.
Ook op sport gebied hebt u zich zeer verdienstelijk gemaakt, o.m. als bestuurslid van de Commewijne Sportbond.

RP/13 Mevrouw NANDEN, geb. AMATTARAM,

In uw ruim 35 jaren in overheidsdienst heb u belangrijk werk verzet op het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij in het algemeen en het Landbouwproefstation in het bijzonder. Als landbouwkundig onderzoekster hebt u belangrijke bijdragen geleverd aan de registratie van ziekten en plagen, teeltsystemen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
In dat kader hebt u een belangrijke bijdrage geleverd aan de instelling in 2001 van de Agricultural Health and Food Savety Unit binnen het Ministerie van LVV.

RP/14 Meneer ROOSBLAD,

U bent van huis uit onderwijsgevende en hebt het Surinaamse onderwijs op diverse niveaus ruim 40 jaren gediend. Uw grootste bekendheid geniet u echter als zangonderwijzer en leraar. Vanaf de oprichting van de Sint Clemens Parochie te Kwatta, nu 35 jaren geleden, bent u initiatiefnemer, inspirator en dirigent van het even oude gemengdkoor "Excelsior".
Ook in het kerkewerk bent u zeer actief als catechist en parochieraadslid.

RP/15 Meneer TJON KIE SIM,

U bent al 35 jaren in dienst van het Fernandes Concern, waar u bent opgeklommen van hulp bij de Expeditie tot Directeur van de Bakkerij N.V.
Deze carrière hebt U kunnen opbouwen door een grote dosis energie en studie, die U gemaakt hebben tot een Manager die het bakkerijbedrijf op kundige wijze leidt.
In de moeilijke jaren tachtig hebt u met kunst en vliegwerk de broodfabriek draaiende gehouden, omdat uw motto was: " er moet brood zijn voor de bevolking".
Binnen het Fernandesconcern geniet u de waardering van de hoogste leiding, maar ook van de bijna 400 werknemers die u waarderen om uw menselijkheid en rechtvaardigheid.
16


· LING Nget Tet,
voor uw inzet ten behoeve van de Chinese gemeenschap in ons land,


· Elwin Soeratmin MOELOET,
voor uw activiteiten op sociaal gebied,


· Tura Lesminah NANDEN, geb. AMATTARAM,
voor uw verdiensten op het gebied van het landbouwkundig onderzoek in ons land,


· August Henry ROOSBLAD,
voor uw verdiensten als koorleider en uw activiteiten in de St. Clemens Parochie,


· Oscar Eugene TJON KIE SIM,
voor uw kwaliteiten en inzet als Manager,

benoem ik u tot: Ridder in de Ereorde van de Palm.

RP/16 Meneer TJON TJAUW LIEM,

In de Nickeriaanse gemeenschap bent u een geziene figuur die veel waardering geniet voor uw activiteiten op diverse gebieden. Zo bent u voorzitter geweest van de Commissie viering 120 jaar Nieuw Nickerie en meer recentelijk een actief bestuurslid van de Commissie Fondsvorming in verband met het 100-jarig bestaan van de Vredeskerk van de EBGS in Nieuw Nickerie.
U bent ook zeer actief in het werk van de Lions Club en u hebt de hoogste bestuursfuncties in deze organisatie vervuld.

RP/17 Mevrouw TOM - WONG SWIE SAN,

Met heel veel liefde hebt u bijkans 40 jaren van uw leven in dienst gesteld van de psychiatrische patiënten.

17

Binnen het L.P.I., thans het Psychiatrisch Centrum Suriname, hebt u een voorbeeldfunctie vervuld, door uw accuratesse, plichtsbetrachting en discipline in het korps van verpleegkundigen. In 1996 was u de eerste verpleegkundige die door de Vereniging van Verpleegkundigen bekroond werd als "Verpleegkundige van het jaar".

RP/18 Meneer VONSEE,

U hebt een indrukwekkende staat van dienst als
onderwijsgevende, in het bijzonder als leraar Spaans. Als docent hebt u een groot aantal leraren ingewijd in de beheersing en de didactiek van de Spaanse Taal.
Al meer dan 30 jaren, maar vooral sedert uw pensionering als leraar, zet u zich zeer intensief in voor het kerkewerk in de Heilige Familie Parochie.
U bent voor velen een inspiratiebron en begeleider van leken in het werk binnen de Parochie.
Zelf bent u nog zeer actief met het verzorgen van huisdiensten en vervangt u de Pastoor wanneer nodig bij begrafenisdiensten.

RP/19 Meneer QUARTIER,

In hebt bijkans 30 jaren bij de Surinaamse Bank gewerkt en bekleedde voor Uw pensionering de functie van Manager Human Resources.
U bent nog steeds actief in het maatschappelijk welzijnswerk in ons land. In dat kader ontplooit U diverse inzamelingsacties in Nederland, waardoor vele gehandicpte en kansarme landgenoten geholpen worden aan medische en paramedische apparaten en hulpmiddelen van diverse aard. Bij de bouw van de Mytylschool hebt U een actieve bijdrage geleverd en U jarenlang bestuurslid van deze Stichting geweest.
Sedert 1982 bent u secretaris van het bestuur van de Stichting Huize Tyltyl.

RP/19 Mevrouw WIJNHARD,

U begon uw loopbaan van 45 jaren in het Sint Vincentius Ziekenhuis begonnen als typiste en leerling Röntgen laborant. Door hard werken en studeren hebt u het gebracht tot Afdelingshoofd van de Röntgenafdeling van het Ziekenhuis.
18

U bent een trouwe en toegewijde medewerkster, die vooral ook tijdens moeilijke arbeidssituaties trouw op uw post bent gebleven en alles blijft doen in het belang van uw patiënten. Binnen het Sint Vincentius Ziekenhuis wordt u aangemerkt als een van de "stonfoetoe".

RP/20 Mevrouw ZALMIJN, geb. KROLIS,

U bent als Verpleegkundige sedert 1993 belast met de verpleegkundige leiding van de Poli van de Regionale Gezondheidsdienst te Pontbuiten.
In uw werk als verpleegkundige hebt u bijkans 16 jaar in het Streekziekenhuis in Nickerie gewerkt. waar u vele knepen van het beroep hebt geleerd.
Die ervaring en uw eigen persoonlijkheid vormen de basis voor de wijze waarop u "het kamertje" te Pontbuiten, tot de polikliniek als een regionaal medisch ­ centrum, hebt gemaakt.
Onder de opvallende eigenschappen van u, die door mensen in uw omgeving naar voren zijn gebracht, kunnen genoemd worden: uw toewijding, management kwaliteiten en het opkomen voor de rechten van uw patiënten.


· Glenn Owen TJON TJAUW LIEM,
voor uw activiteiten in het sociale leven in Nickerie,


· Georgette Tsizi Yu TOM geb. WONG SWIE SAN, voor uw inzet en zorg voor de psychiatrische patiënten,


· Jaques Andre VONSEE,
voor uw verdiensten als leraar en voor het werk binnen de Heilige Familie Parochie,


· Henk Stanley QUARTIER,
voor uw activiteiten op sociaal-maatschappelijk gebied,


· Norine Georgette Margaretha WIJNHARD,
voor uw inzet t.b.v. de Röntgenafdeling van het Sint Vincentius Ziekenhuis,


· Mavis Johanna ZALMIJN - KROLIS,
voor uw inzet t.b.v. de plaats van de Polikliniek Pontbuiten en de zorg voor uw patiënten,

19

benoem ik u tot: Ridder in de Ereorde van de Palm.

RIDDER IN DE ERE-ORDE VAN DE GELE STER (RGS)

RGS/01 Meneer PEROTI

U bent bijkans 50 jaren lid van het Mannenkoor Harmonie. In het koor hebt U diverse bestuursfuncties bekleed, w.o. die van Penningmeester en Ondervoorzitter.
Binnen de koorgemeenschap staat u bekend als een voorbeeldig figuur en raadgever vooral voor jongere, opkomende zangers. In het maatschappelijk leven bent U actief lid van de Evangelische Broeder Gemeente en trouw lid van de Grote Stads Gemeente, waar U ook pastorale arbeid verricht.

RGS/02 Meneer REDMOND,

U bent van beroep Politieambtenaar, thans dienend in de rang van Inspecteur 3de klasse.
In de gemeenschap bent u bekend vanwege verschillende buiten- functionele activiteiten, z.a. de sport, (thans Voorzitter van de Vereniging van Zaalvoetbalscheidsrechters.toneel en cabaret. U bent meer dan 30 jaar lid van de Organisatie voor Gemeenschapswerk NAKS; u hebt de organisatie ook als bestuurslid gediend.
Thans bent u bestuurslid van de Volkshogeschool NAKS in de functie van Secretaris

RGS/03 Meneer STEWART

In het 60-jarige Mannenkoor Harmonie behoort U, met Uw bijkans 50 jaren van trouwe lidmaatschap, tot de "oudere generatie". Binnen het koor wordt U zeer gewaardeerd om de rust die van U uitgaat. Gedurende vele jaren hebt U het koor gediend als lid van de Verificatie Commissie.
In het maatschappelijk leven bent U actief lid van de Evangelische Broeder Gemeente en trouw lid van de Wanica Gemeente. Gedurende vele jaren hebt U als Penningmeester het beheer gevoerd van de gemeente financiën.

20

RGS/04 Meneer Kranenburg

U bent een van de bekendste voetbalscheidsrechters die Suriname heeft voortgebracht. Gedurende bijkans 20 jaren hebt U wedstrijden in de Hoofdklasse van de Surinaamse Voetbal Bond geleid.
In de hoedanigheid van FIFA-arbiter hebt U mogen optreden in enkele internationale toernooien, o.a. in Nederland, Honduras, Paraguay en bij de Pan-Am Games. U fungeert nog steeds als "Match Commissioner" in het Caraibisch gebied.
Op bestuurlijk vlak levert U nog steeds uw bijdrage. Zo bent U thans Ondervoorzitter van de Scheidsrechters Commissie van de SVB.


· Eugene Eduard PEROTIE,
voor uw activiteiten binnen het Mannenkoor Harmonie,


· Robert REDMOND,
voor uw activiteiten op cultureel en sportgebied,


· John STEWART,
voor uw activiteiten binnen het Mannenkoor Harmonie,


· Glenn Imro KRANENBURG,
voor uw activiteiten als voetbalscheidsrechter,

benoem ik U tot: Ridder in de Ereorde van de Gele Ster.


21

OFFICIER IN DE ERE-ORDE VAN DE PALM (OP)

OP/01 Meneer COOPER,

U bent een sportman met vele verdiensten voor de Bodybuilding en Weightlifting in ons land.
Grotere bekendheid en algemene waardering geniet U voor uw activiteiten als Voorzitter van de Stichting "Tamara".

In dat kader kunnen genoemd worden de projecten voor verstrekking van voeding aan zwangere vrouwen, jonge moeders en baby's; het verstrekken van schoolvoeding aan kinderen uit gezinnen met lage gezinsinkomens;
het verstrekken van schoolagenda's voor leerlingen op VOJ en VOS-niveau.
In het dagelijks leven bent U militair, thans dienend in de rang van Luitenant Kolonel. Sedert 1989 bekleedt U de functie van Directeur van het Militair Hospitaal.

OP/02 Meneer Van DIJK,

U hebt een zeer respectabele staat van dienst in de agrarische ontwikkeling van ons land.
U begon op 18-jarige leeftijd als "helper" bij de verdeling van eenjarige gewassen en hebt het gebracht tot de hoogste functies binnen het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Uw kennis en ervaring op het gebied van het landbouwkundig onderzoek hebt u in diverse functies ten dienste gesteld van ons land.
Thans bent u een gewaardeerde Beleidsadviseur van de Minister van LVV.


· George Albert Michael COOPER,
voor uw activiteiten op maatschappelijk gebied t.b.v. hulpbehoevenden en uw werk als Directeur van het Militair Hospitaal.


· Albert Heinrich VAN DIJK,
voor uw verdiensten op het gebied van de ontwikkeling van de agrarische sector,

benoem ik u tot: Officier in de Ereorde van de Palm.
---

OP/03 Meneer TJIN A DJIE,

In uw bijkans 40 jarige loopbaan als architect in Suriname hebt u zich in het bijzonder toegelegd op de restauratie van monumentale gebouwen, alsmede de bouw en het onderhoud van
kantoorgebouwen en inrichtingen in de gezondheidszorg. Anno 2003 drukken de door u ontworpen bouwwerken hun stempel op de omgeving waarin zij staan en bepalen zij in menig opzicht het gezicht van onze hoofdstad.
In het verenigingsleven bent u ook zeer actief geweest. Onder meer kunnen genoemd worden uw bestuurslidmaatschap van de Vereniging van Architecten in Suriname; van de Unie van Architecten in Suriname en van het Platform van Surinaamse experts voor de nominatie van de historische binnenstad van Paramaribo op de Werelderfgoedlijst.

OP/04 Meneer SPONG,

Na uw doctoraalstudie in de Elektrotechniek aan de Technische Hogeschool Delft, en uw wetenschappelijke arbeid in Nederland, bent u in 1968 naar Suriname teruggekeerd en trad u in dienst van de toenmalige Lands Telegraaf- en Telefoondienst.
Vanaf 1973 werd u betrokken bij de opleiding van middelbaar en hoger technisch kader voor ons land, eerst als Directeur van het Natuurtechnisch Instituut (NATIN) en sedert 1977 als docent aan de Universiteit van Suriname, Faculteit der Technische Wetenschappen.
In 1988 maakte u de overstap naar het ambtelijk apparaat, in de topfunctie van Directeur van het Kabinet van de President van de Republiek Suriname.
In deze functie op het hoogste ambtelijke niveau manifesteert u zich als een betrouwbare ambtenaar, door de grote
nauwgezetheid waarmee u inhoud geeft aan deze functie.


· Arthur Rudolf Herman TJIN A DJIE,
voor uw werk als "nestor der architecten in Suriname" en uw activiteiten op het gebied van het behoud van de architectonische monumenten in onze hoofdstad,


23


· Otwald SPONG,
voor uw activiteiten bij de opleiding van gekwalificeerd technisch kader voor ons land en uw inzet in verband met de uitvoering van de functie van het Kabinet van de President,

benoem ik u tot: Officier in de Ereorde van de Palm.


24

Hartchirurgisch team:

OP/05 Meneer KHARGIE,

OP/06 Meneer KOOISTRA,

OP/07 Meneer OEHLERS,

De hartchirurgie in Suriname heeft zich in de afgelopen 20 jaar ontwikkeld tot een structureel element in onze gezondheidszorg. Er zijn nu in totaal 14 hartmissies uitgevoerd, waarbij 543 patiënten zijn geholpen.
Het werk van de hartmissies is "team work", waarbij een groot aantal medewerkers betrokken is.
Vandaag willen wij drie van deze medewerkers naar voren halen, in wie wij ook allen eren die op welke wijze dan ook aan de resultaten van de hartchirurgische ingrepen in ons land, hebben bijgedragen.

Meneer KHARGIE,

heeft aan de wieg gestaan van de hartmissies uit Bochum (Duitsland).
Voorts mag gezegd worden dat hij een centrale rol speelt bij de implementatie en bestendiging van hartchirurgie in Suriname.

Meneer KOOTSTRA,

heeft een belangrijke rol in de samenwerking tussen het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het ziekenhuis in Bochum. Hij heeft zelf al aan acht hartmissies naar Suriname meegewerkt. Zijn streven is erop gericht om in 2004 semi-permanente hartchirurgie in het AZP te realiseren.

U, meneer OEHLERS,

heeft als Hoofd van de Afdeling Cardiologie van het AZP een belangrijke organisatorische en coördinerende rol gehad bij de tot nu toe uitgevoerde 14 hartmissies.
Onder uw leiding wordt thans gewerkt aan de implementatie van semi-permanente hartchirurgie in het AZP.
In U worden al Uw medewerkers in het AZP betrokken.
25


· Krishna KHARGIE,

· Gerrit Jan KOOTSTRA, en

· Glenn Paul OEHLERS,

Op grond van het voorgaande, en met de waardering van de Regering voor uw inzet en verdiensten ten behoeve van de zieke mens in Suriname, in het bijzonder de hartchirurgische behandeling, benoem ik u tot: Officier in de Ereorde van de Palm.

OFFICIER IN DE ERE-ORDE VAN DE GELE STER (OGS)

OGS/01 Meneer WOEI,

Het bestek van dit persoonlijk woord laat niet toe om zelfs met enkele penseelstreken de betekenis van uw werk als beeldendkunstenaar te schetsen.
De werken van uw hand, scheppingen van uw geest, zijn zeer omvangrijk en verspreid over vrijwel de hele wereld. U hebt een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestaan van een moderne kunstwereld in Suriname, door uw eigen kunstwerken, maar vooral ook door uw inspirerende invloed op en vorming van vele jonge getalenteerde Surinamers.
U bent een Surinamer in hart en nieren, die door zijn kunstwerken en zijn persoonlijkheid een ware "Ambassadeur", die Suriname nationaal en internationaal uitdraagt.

Paul WOEI Lam-Kong,

Op grond van het voorgaande, en met de waardering van de Regering voor uw activiteiten en prestaties als beeldend kunstenaar, benoem ik u op voordracht van de "Commissie 150 jaar Vestiging Chinezen in Suriname" tot: Officier in de Ereorde van de Gele Ster.

DANKWOORD NAMENS DE GEDECOREERDEN


26

BLOEDDONOREN
DIE BENOEMD WORDEN TOT
RIDDER IN DE EREORDE VAN DE GELE STER:

[ Voorgedragen zijn:

- 3 dames die 30 x bloed hebben gedoneerd

- 13 heren die 60 x bloed hebben gedoneerd en ]

RGS/01 Mevrouw ABDILLAH,

RGS/02 Meneer BHOEWAR.

RGS/03 Meneer BOEJHAWAN,

RGS/04 Meneer GEERLINGS,

RGS/05 Meneer JONG A LOK,

RGS/06 Meneer JUBITHANA,

RGS/07 Meneer KASANDIMEDJO,

RGS/08 Meneer LEE ­ FAT,

RGS/09 Meneer LIMON,

RGS/10 Mevrouw Van Lingen,

RGS/11 Meneer LING ­ TSUNG,

RGS/12 Meneer RAMIN,

RGS/13 Mevrouw ROBERTS,

RGS/14 Meneer ROMMY,

RGS/15 Meneer SOODOO


27

RGS/16 Meneer UDEN,

Dames en Heren,

Hoewel er een dringende behoefte bestaat aan meer bij de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis geregistreerde bloeddonoren, is het verheugend dat wij ook dit jaar een aantal burgers kunnen onderscheiden die één van de gemarkeerde aantallen donaties van hun bloed, hebben gehaald. De Regering, de gezondheidszorg en de gehele samenleving zijn alle bloeddonoren dankbaar voor de offers die zij hebben gebracht door hun kostbaar bloed voor "de onbekende medemens" af te staan.
De Nationale Bloedbank stelt de donoren die vandaag zullen worden gedecoreerd, als voorbeeld voor de gemeenschap Wij danken alle bloeddonoren voor hun menslievend hulpbetoon tot redding van mensenlevens.


· Emmy ABDILLAH,

· Margrieta van LINGEN,

· Ann ROBERTS,

· Lalchand BHOEWAR,


· Rabindernath BOEJHAWAN,

· Glenn GEERLINGS,

· John JONG A LOCK,

· Alex JUBITHANA,


· Rudolf KASANDIMEDJO,

· Eugene LEE - FAT,

· Marcel LING - TSUNG,

· Erick LIMON,


· Brohim RAMIN,

· Hedley ROMMY,

· Hiralal SOODOO,

· Jacob (Jack) UDEN,


28

Op grond van het voorgaande, en met de waardering van de Regering voor uw daad van menslievendheid als bloeddonor in 30, respectievelijk 60 gevallen,
benoem ik u tot: Ridder in de Ereorde van de Gele Ster.

Voorgedragen zijn:
3 heren, die 90 x bloed hebben gedoneerd:

OGS/01 Meneer COTINO,

OGS/02 Meneer MAC NACK,

OGS/03 Meneer TEDJAI,

U hebt het respectabel aantal van 90 bloeddonaties gehaald. Daarmee bent u opgenomen in de groep van buitengewone bloeddonoren.


· Caroles COTINO,


· Jozef MAC NACK, en


· Ramesh TEDJAI,

met de waardering van de Regering voor uw daad van menslievendheid door 90 bloeddonaties, benoem ik u tot: Officier in de Ereorde van de Gele Ster.


29

COMMANDEUR IN DE ERE-ORDE VAN
DE GELE STER (CGS)

CGS/01 Meneer SOEHAWAN,

Van U mag gezegd worden dat U dit jaar "de kroon van 100 bloeddonaties" hebt bereikt. Dat is een unieke prestatie, waarvoor U de bijzondere dank van de Regering, de Stichting Bloedbank en de totale gemeenschap verdient.

Pietamkisor SOEHAWAN,

met de waardering van de Regering voor uw daad van menslievendheid door 100 bloeddonaties, benoem ik u tot: Commandeur in de Ereorde van de Gele Ster.

DANKWOORD NAMENS DE GEDECOREERDEN
BLOEDTRANSFUSIE

SLOTWOORD VAN DE PRESIDENT

//===============//


30