Kabinet van de President van de republiek Suriname


TOESPRAAK VAN DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME ZIJNE EXCELLENTIE RUNALDO RONALD VENETIAAN TER GELEGENHEID VAN DE 28e VERJAARDAG VAN DE REPUBLIEK SURINAME OP MAANDAG 25 NOVEMBER 2003
---

Excellenties
Dames en Heren,

Aan het einde van de Heilige Ramadan wenst de Regering alle Moslims en de gehele Surinaamse gemeenschap een van harte "Ied Mubarak".

De Republiek Suriname viert zijn achtentwintigste verjaardag, te midden van de woelige baren, die hoog oplopen, en krachtig beuken vooral op de regionale en internationale zee. Maar zeker ook op het nationale vlak is er, zij het gelukkig in mindere mate, sprake van woelige baren.

Wat de regionale ontwikkelingen betreft, komt een aantal voor de Republiek Suriname zeer cruciale data steeds dichterbij.

En hoewel wij intussen ruime ervaring hebben opgedaan met eerst verweg lijkende en daarna versneld op ons afstormende cruciale data van allerlei aard en deze alle hebben weten te overleven (1975, onze onafhankelijkheid; 1984, George Orwell; 2000, de millennium wisseling) gaan wij wederom met veel gekreun en vol spanning onmiskenbaar sleuteljaren tegemoet.

In 1992 ondertekende Suriname samen met op één na alle andere landen van de America's het document dat het begin markeerde van de route tot vestiging van de Free Trade Area of the America's (F.T.A.A.), te realiseren na een voorbereidingstijd van iets meer dan dertien jaar.

Van die jaren zijn nu precies elf verstreken en de in die tijd gevoerde onderhandelingen hebben een op- en neergaande beweging te zien gegeven, voor wat de resultaten betreft.


---

Maar hoe dan ook, kleine economieën als de Surinaamse moeten zich voorbereiden op een grote doorbraak, in 2005, waarbij het meedraaien in een regionale economie een onafwendbare opdracht wordt, omdat de plannen voor een vrijhandelsgebied van Alaska tot Vuurland, geheel of gedeeltelijk zeker hun beslag zullen krijgen.

In 1995, trad Suriname toe tot de Caribbean Community, de CARICOM, waarin de vestiging van de Caribbean Single Market and Economy, hoofdagendapunt zou worden.

Zekerder en omvattender zijn de vooruitzichten op deze Caribbean Single Market and Economy, die erop neerkomen dat Suriname reeds in het komend jaar 2004, zal worden opgenomen in een structuur die niet alleen de subregionale eenheidsmarkt zal formuleren, dat betekent vrije toegang van goederen tot ons land, maar daarnaast ook vrij personenverkeer naar Suriname, vrije toegang van een aantal beroepsgroepen tot de arbeidsmarkt in Suriname, vrije toegang van kapitaal uit de Caricomlanden tot de investeringsmogelijkheden in Suriname.

De poort die toegang verleent tot ons land zal wijd open gaan voor burgers en bedrijven afkomstig uit de lidlanden van de CARICOM. Naar gevoelen van veel Surinamers opent deze poort de weg naar een onheilspellend vooruitzicht.

Het is echter dezelfde poort die voor ons Surinamers dezelfde mogelijkheden in andere CARICOM-landen bereikbaar maakt. En er bestaan niet langer reële vooruitzichten voor "lonely riders". Dus moeten wij bereid en in staat zijn om partners te kiezen en de condities voor het partnerschap uit te onderhandelen.

Er zijn niet alleen onzekerheden op het pad voor ons. Binnen ons eigen land beginnen de zo vaak aangekondigde vooruitzichten steeds vastere vormen aan te nemen, zo er niet reeds sprake is van realisatie.

In de bauxietsector is de capaciteitsuitbreiding van de Aluinaarde fabriek ter hand genomen en daarmee de verdere winning en verwerking van bauxiet in Oost- en Midden Suriname ingezet.


---

In dezelfde sector wordt nog deze week een aanvang gemaakt met de doelgerichte exploratie naar de voorraden in West Suriname, wat bij succesvolle resultaten, zal leiden tot nieuwe mijnen, nieuwe raffineerfaciliteiten en eventueel zelfs tot nieuwe smeltfaciliteiten in het westen van ons land.

De goudexploitatie in midden Suriname wordt voorbereid terwijl over de aanpak in het zuidoosten, voor wat betreft deze sector, verder zal worden onderhandeld.

In de kuststrook is er voor het oosten zicht op een nieuwe palmolie-industrie, naast de eerder vermelde verwachte bauxietexploitatie. In het westen openen zich vooruitzichten voor aquacultuur, herstel van de bananenindustrie en upgrading van de rijstsector, waarvoor zich nieuwe markten op het zuidamerikaans continent hebben aangediend.

De faciliteiten voor export van groenten, fruit en bloemen op onze internationale luchthaven worden belangrijk verbeterd.

Al deze ontwikkelingen zullen uitmonden in een belangrijke groei van de werkgelegenheid in ons land, werkgelegenheid die wij niet mogen laten wegsnoepen door werkers die van buiten Suriname komen, omdat ons Volk niet bereid zou blijken om aan te pakken, om hard te werken.

Al deze ontwikkelingen zullen, tezamen met de infrastructurele werken en bouwactiviteiten, ongetwijfeld ook resulteren in kansen voor het Surinaams bedrijfsleven, om ook hun deel te verdienen en van daaruit hun bijdrage te leveren aan de economie en aan de verdere ontwikkeling van ons land.

Wij willen U niet voorhouden dat het goed is om de ogen te sluiten voor de bedreigingen die op ons afkomen, vooral uit de internationale maar ook uit de regionale wateren.

De niet afnemende bedreiging van onze veiligheid door de criminele organisaties in de drugsproducerende en de drugsconsumerende landen is evident, evenals de hete wasem die op ons afkomt vanaf de geweldsspiraal die in een aantal conflicten op het forum van de wereld wordt aangewend.


---

Er zijn positieve gerichte kansen, en er zijn bedreigingen. Daarom is het nodig dat wij, ons met man en macht inzetten om het schip van de Surinaamse natie overeind en op koers te houden.

Volk van Suriname,

De Regering is overtuigd van goede kansen op succes voor onze natie. Samen zullen wij onze doelen realiseren.

Gado de wi Fesiman!


***********


---