Ingezonden persbericht

Onnodig lange ziekenhuisopname

Weigering vergoeding door zorgverzekeraar

APELDOORN, 20031125 -- Dat een opname in een ziekenhuis wel eens langer kan duren dan nodig constateerde dhr. P.J. van den Elsaker uit Apeldoorn. Afgelopen week werd hij voor drie dagen opgenomen in het ziekenhuis voor een infuuskuur met het medicijn Tazocin. De resterende 12 dagen van de kuur zou met een mobiele infuuspomp thuis afgemaakt gaan worden. Dit is een niet ongebruikelijke procedure welke de patiënt eerder had meegemaakt. De verwachting dat hij voor het weekend weer thuis zou zijn kwam echter niet uit, de opname zal twee volle weken gaan duren door uitspraken van het College voor de Zorgverzekeringen (CvZ).


Afgelopen donderdag bleek opeens dat de zorgverzekeraar AGIS het desbetreffende medicijn voor thuisgebruik niet meer wil vergoeden. Strikt formeel is dit weinig gebruikte medicijn niet opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem van het CvZ. Dit was tijdens een eerdere kuur ook het geval maar werd het desondanks toch vergoed. In het algemeen leverde de aanvraag wel vaker problemen op maar viel er in overleg doorgaans wel een oplossing te vinden, speciaal als het Cystic Fibrosis patiënten betrof. In een enkel geval werd er zelfs een speciale overeenkomst gesloten tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar. Het College voor de Zorgverzekeringen staat dit echter niet meer toe.

Het gevolg van deze aanscherping van de regels is dat - CF patient en longtransplantatiekandidaat - dhr. van den Elsaker verplicht twee weken opgenomen zal moeten blijven om toch het medicijn te kunnen krijgen. In plaats van 3 zullen nu 15 dure opnamedagen bij de zorgverzekeraar in rekening gebracht moeten worden. Daarnaast wordt hierdoor ook nog eens een bed onnodig bezet gehouden in het ziekenhuis. Een bed dat gezien de wachtlijsten beter gebruikt kan worden voor iemand die nu wacht op een opname. Overigens wil ook de opknappende en zich weer redelijke gezond voelende patiënt (en ondernemer) graag weer naar huis aangezien hij ondertussen weer gewoon kan en wil werken.

De vrees is dat de aanscherping van de regels bij de zorgverzekeraars gevolgen gaat krijgen voor een grote groep patiënten die in de toekomst het desbetreffende medicijn Tazocin (en een beperkt aantal andere medicijnen) nodig hebben. Geen enkele partij heeft belang bij de voorgaande situatie. Zeker gezien de discussies rondom de wachtlijsten en de kostenbeheersing in de zorg lijkt het voorgaande niet acceptabel. Er zal dan ook op korte termijn overleg plaatsvinden tussen het AGIS en het betrokken ziekenhuis over de zogeheten ziekenhuisverplaatste zorg in relatie tot het ziekenhuisbudget. Daarnaast zal het probleem via de geëigende kanalen moeten worden aangekaart, zo nodig via landelijke partijen.