Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Martin Bruinsma
070 370 6266

4389
26.11.03

Terugkeer vreemdelingen

Vanochtend zijn 26 illegale Oekraïners gedwongen per overheidsvlucht uitgezet naar hun land van herkomst. Allen hadden geen geldig verblijfsdocument en zijn recentelijk opgepakt door de Vreemdelingendienst in Noord-Holland, waarna ze kortstondig in een uitzetcentrum verbleven.

Tevens is vorige week door de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken dhr. G. Petkanov en de hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dhr. P. Veld een Memorandum of Understanding (MoU) getekend, waardoor de paspoorten van uitgezette illegale Bulgaren voor een periode van twee jaren kunnen worden ingenomen.

Het afgelopen jaar zijn ook met andere landen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst overeenkomsten gesloten om terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen mogelijk te maken. Om een aantal te noemen:

- Jordanië: oktober 2003 is een MoU gesloten tussen de IND en de Jordaanse autoriteiten, waardoor Irakezen die vrijwillig naar Irak wensen terug te keren dit kunnen doen via Jordaans grondgebied.
- Angola: In Luanda is ten behoeve van de terugkeer van Angolese ama's onlangs een weeshuis door de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie geopend. Naast vaststelling van de identiteit en nationaliteit dient bij ama's namelijk ook opvang geregeld te zijn voordat men terug kan keren. Al eerder was met de Angolese autoriteiten overeengekomen om immigratie-experts in te zetten ten behoeve van onderzoek naar de identiteit en nationaliteit van uitgeprocedeerde Angolese asielzoekers.

- Afghanistan: In maart 2003 is er een MoU ondertekend tussen Nederland, Afghanistan en de UNHCR. Hierin zijn afspraken gemaakt over vrijwillige terugkeer van Afghanen.

- Roemenië: najaar 2002 zijn er met de Roemeense autoriteiten afspraken gemaakt over groepsgewijze uitzettingen. Het paspoort van uitgezette Roemenen kan maximaal vijf jaar door de Roemeense autoriteiten worden ingenomen.

- Arabische Emiraten: in november en december 2002 zijn MoU's ondertekend tussen de IND en de autoriteiten in Dubai, waarin afspraken zijn gemaakt over de terugkeer van vreemdelingen via de luchthaven van Dubai.

- Nigeria: bij de voorbereiding van een overheidsvlucht naar Nigeria zijn in juni 2003 afspraken gemaakt met Nigeriaanse immigratiedeskundigen die kunnen worden ingezet ten behoeve van identiteits- en nationaliteitsonderzoek van vermeende uitgeprocedeerde Nigeriaanse asielzoekers.

---

26 nov 03 11:05