Gemeente Eindhoven

Persbericht: 26 november 2003, no. 222

eerste protocol in Nederland

Geestelijke Zorg bij rampen professioneel geregel

Het eerste protocol Geestelijke Zorg bij rampen is een feit. De Raad van Kerken Eindhoven die het heeft opgesteld, heeft het eerste exemplaar vandaag aangeboden aan burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven. Ter gelegenheid van het gereedkomen van dit handboek voor pastores, vertelde mevrouw Tol uit Volendam over haar ervaringen over geestelijke zorg na de tragedie in haar leven; haar zoon raakte zwaar gewond bij de cafébrand in de nieuwjaarsnacht.

Het wordt pas echt een ramp, met deze slogan informeert de overheid de burgers over wat zij moeten doen als er onverhoopt een ramp gebeurt (Ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of televisie aan.) Maar een ramp komt altijd onverwachts en kan ervoor zorgen dat de dagelijkse gang van zaken in erge mate wordt verstoord. Mensen kunnen daardoor erg van slag raken en zelfs geestelijke zorg nodig hebben.

Om geestelijke zorg bij rampen te kunnen bieden, heeft de Raad van Kerken Eindhoven hulp aangeboden aan de organisatie voor de rampenbestrijding. De Raad van Kerken is een overkoepelende organisatie die bestaat uit een aantal Eindhovense Katholieke en Protestantse kerken. Daarnaast werkt ook een aantal moskeeën samen met de Raad om de verlening van geestelijke zorg mogelijk te maken. De zorg die wordt aangeboden, is bestemd voor verschillende groepen: zowel slachtoffers en nabestaanden als hulpverleners. De zorg is niet gebonden aan één geloof of kerkelijke gemeenschap. En er is ook geestelijke zorg voor hen die mogelijk de ramp hebben veroorzaakt.

Geestelijke zorg
Als er een ramp gebeurt, dan richt de gemeente vaak vlakbij het rampgebied een centrale opvang in voor alle betrokkenen. De geestelijke verzorgers ter plekke zijn herkenbaar aan speciale hesjes met de tekst Pastor en beschikken over een legitimatiebewijs.

Officiële overhandiging
Het protocol Geestelijke zorg bij rampen is vanmiddag - als een van de eerste protocollen op dit gebied - aangeboden aan burgemeester Sakkers, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, waarin de drie hulpverleningsdiensten samenwerken. De deken van de Raad van Kerken drs. L. Verhoeven overhandigde het tijdens een bijzondere bijeenkomst in de raadzaal van het Eindhovense Stadshuis.

Aansluitend vond in het Stadshuis een seminar plaats onder voorzitterschap van drs. Ton Hanrath, hoofd Geestelijke Verzorging Catharina-ziekenhuis Eindhoven. Tijdens het seminar gaven ervaringsdeskundigen op het terrein van de geestelijke zorg bij rampen hun visie op de noodzaak van een dergelijke belangrijke voorziening. Mevrouw G. Tol uit Volendam vertelde over haar ervaringen met haar zoon. Hij raakte in de nieuwjaarsnacht 2002 gewond bij de brand in café t Hemeltje in Volendam.
Mevrouw Tol heeft haar ervaringen vastgelegd in een dagboek. Daarnaast was de heer C. ten Hove aanwezig. Hij schreef het boek De ramp na de ramp over zijn ervaringen met hulpverlening na de vliegtuigramp in Portugal (Faro).

© 2003 Gemeente Eindhoven