VVD



Nieuws

26 nov 2003 - De VVD en het Stabiliteitspact,
een tussenstand

Maandag 24 november hebben de ministers van Financiën van de lidstaten van de Europese Unie gesproken over het naleven van het stabiliteitspact. Het Stabiliteitspact schrijft voor dat EU-landen hun begrotingstekorten onder de drie procent van het nationaal inkomen moeten houden, om de euro stabiel te houden en hoge rentes te voorkomen. Op papier kunnen landen die deze regel overtreden, een miljardenboete krijgen als zij eerdere aanbevelingen niet opvolgen.

De ministers vergaderden over een voorstel om Duitsland en Frankrijk onder dwang van boetes te bewegen tot extra bezuinigingen. Maar deze twee landen, en vooral Duitsland, accepteerden de sancties niet en wilden hooguit 'vrijwillig' maatregelen nemen. Daarmee is de mogelijkheid van miljardenboetes, die omschreven staan in het stabiliteitspact rond de euro, definitief van tafel.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen is van mening dat Nederland zich na de ,,dramatisch slechte uitkomst'' van de discussie rond het Stabiliteitspact keihard moet opstellen in de onderhandelingen over een Europese grondwet. ,,Andere landen verbinden ook wel eens Europese dossiers. Er is geen man overboord als we volgende maand de grondwet niet afronden'', zei Van Aartsen. De VVD-fractievoorzitter toonde zich zeer teleurgesteld over het uitblijven van harde maatregelen tegen Duitsland en Frankrijk wegens het overtreden van de Europese begrotingsregels. Hij hoopt dat de Europese Commissie haar voornemen om naar het Europese Hof te stappen waarmaakt.

Financieel woordvoerder van de VVD, Frank de Grave, geeft aan dat de houding van Duitsland en Frankrijk slecht is voor Nederland en Europa. Niet alleen blijkt een afspraak geen afspraak meer te zijn. De grote EU landen lopen over de kleinere landen die zich wel aan de regels houden heen. Dat is zeer slecht voor het vertrouwen in de Europese Unie.

Frank de Grave: f.dgrave@tweedekamer.nl