BouwNed


Woningbehoefte Oost-Nederland 2,5 keer zo groot als aanbod

25/11/2003

De bouw van nieuwe woningen in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland zit volledig in het slop. Met name in de stadsgewesten Zwolle, de stedendriehoek Apeldoon/Zutphen/Deventer, Twente en in de regio Arnhem-Nijmegen worden er veel te weinig woningen gerealiseerd om aan de vraag te voldoen. Aanvullend beleid van provincies en gemeenten is onontbeerlijk om deze situatie te keren. Dit blijkt uit onderzoek door Rigo Research en Advies in opdracht van BouwNed regio Oost. Het onderzoeksrapport Bouwen met Beleid wordt op woensdag 26 november gepresenteerd op een congres van BouwNed in de Hanzehof in Zutphen.

Er is grondig onderzoek gedaan naar de knelpunten in de bouw in Oost-Nederland. De bronnen zijn voorhanden beleidsstudies, statistieken, monitors en artikelen, alsmede een telefonische ronde langs sleutelfiguren bij bouwen en beleid in de regio. Daarmee is de scheefgroei tussen vraag en aanbod in de regio nauwgezet in kaart gebracht.

In geheel Oost-Nederland is de vraag naar woningen 2,5 keer zo groot als het aanbod. De discrepantie is het grootst in de provincie Gelderland. Op een vraag van 23.000 nieuwe woningen per jaar worden er op dit moment slechts 6.500 gerealiseerd. In Overijssel worden 3.800 woningen gebouwd op een vraag van 9.000. Alleen in Flevoland is het aanbod met 3.600 woningen per jaar voldoende om aan de vraag te voldoen (3.000). Opvallend is de sterke terugval in het aantal nieuwe huurwoningen. Dit probleem speelt met name in Overijssel.

Bij kantoren en bedrijventerreinen is de situatie omgekeerd: er is voldoende aanbod, maar de vraag stagneert. Ook hier springt de provincie Gelderland er uit met een aanbod van 1.400.000 vierkante meter kantoor- en bedrijfsruimte tegen een vraag van slechts 353.000 vierkante meter. In de gehele regio Oost-Nederland is het aanbod bijna vier maal zo groot als de vraag. Er is voldoende ruimte voor aanleg van bedrijventerreinen, alleen is deze niet gereed voor uitgifte. Als de markt weer aantrekt, kan dat problemen geven, aldus het rapport.

Om een evenwichtige bouwproductie in Overijssel, Gelderland en Flevoland te bereiken, dienen knelpunten met spoed te worden weggenomen, aldus het onderzoek. Aanvullend beleid van provincies en gemeenten is onmisbaar om de productie weer op peil te brengen. In het rapport wordt een aantal beleidsvoorstellen gedaan. Zo kunnen regionale of provinciale bouwteams, samengesteld uit alle betrokken partijen, een belangrijke rol spelen bij de aanpak van barrières. Verdere samenwerking tussen gemeenten kan leiden tot meer marktconforme bouw en afstemming in de regionale markt. Provincies en gemeenten zouden er ook naar kunnen streven geplande projecten voor nieuwbouw en verbouw naar voren te halen en vooral stedelijke gemeenten kunnen veel meer woningkavels uitgeven aan particuliere opdrachtgevers. Corporaties en beleggers zouden moeten inspelen op de toegenomen vraag naar enerzijds goedkope (huur)woningen voor starters, waarbij ook de hoge grondprijzen aandacht vergen. Tijdens het congres staan deze voorstellen voor bouwen met beleid centraal in een debat tussen betrokken partijen met als beoogd resultaat: concrete acties om knelpunten aan te pakken.

Meer informatie drs H. Heutink, Externe Communicatie, telefoonnummer 0182 693 719 / 06 138 53 153