Ingezonden persbericht


Zijn kunst en wetenschap verwant?

Kunst en wetenschap zijn merkwaardige partners, zo betoogt prof. dr. Anton C. Zijderveld op donderdagavond 27 november voor de Noodfaculteit Letteren Rotterdam. Ook in het geval van de cultuurwetenschappen zijn het 'strange bed fellows'.

"Het lijkt op een wetmatigheid," aldus Zijderveld. ,,Wie erg gelovig is, is niet geschikt voor godsdienstwetenschap; wie erg sociaal bewogen is, is niet geschikt voor sociologie; wie het eigen ik beter wil begrijpen en heftiger wil ervaren, moet niet bij de psychologie zijn; wie dol is op muziek, kan beter wegblijven van de musicologie enzovoorts.''

Maar het omgekeerde geldt volgens de emeritus hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam evengoed. "Een hoogleraar musicologie is zelden een
goede muzikant; vele goede sociologen zijn asociaal; vele psychologen missen invoelingsvermogen; een voortreffelijke godsdienstwetenschapper zit vaak vervreemd in een kerkdienst. En wie de overstap van wetenschap naar kunst wil maken, kan beter in de natuurwetenschappen dan in de cultuurwetenschappen zijn opgeleid. Zie Brakman, Hermans, Slauerhoff, Vestdijk en vele andere auteurs.''

Wat van die vreemde verhouding de consequenties zijn en wat dat betekent voor de zo dringend gewenste letterenstudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, wordt besproken tijdens dit laatste openbare hoorcollege van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam op 27 november in het Bibliotheektheater aan de Rotterdamse Hoogstraat 110. De avond wordt opgeluisterd met poëtische optredens van de dichter Maarten Das.

Onder het motto 'Lof der Letteren' houdt de Noodfaculteit Letteren Rotterdam een reeks colleges waarin het belang van letterenstudies voor de huidige faculteiten van de EUR wordt belicht. Na economie, wijsbegeerte, rechten, medicijnen en geschiedenis volgen nu de sociale wetenschappen. Op 11 december wordt dit derde semester van de Noodfaculteit afgesloten met een grootse slotmanifestatie.

Ondanks veelvuldige beloften heeft de inmiddels dertigjarige Erasmus Universiteit Rotterdam nog steeds geen volwaardige letterenfaculteit. De Stichting Noodfaculteit Letteren is opgericht door het Rotterdams Letterenoverleg om bij te dragen aan uitbreiding van de letterenstudies in de Maasstad. De huidige collegereeks wordt georganiseerd met steun van de Rotterdamse Kunststichting en het Prins Bernard Cultuurfonds Rotterdam en in samenwerking met Studium Generale en het Bibliotheektheater.


Plaats van handeling is het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam, de aanvang 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Studenten krijgen toegang voor 3 euro.

EINDE PERSBERICHT

---

Stichting Noodfaculteit Letteren Rotterdam
Feico Houweling, voorzitter
Ganzekruid 7
3068 RK Rotterdam
tel. huis: 010-4567682
tel. werk: 010-4175831
noodfaculteit@xs4all.nl
www.noodfaculteit.nl