Ingezonden persbericht


Ledenbijeenkomst Arbeidsvoorwaardenbeleid 2004

Hoe werkgevers het arbeidsvoorwaardenoverleg kunnen benutten om in hun bedrijf een productiviteitssprong te realiseren. Dat is het centrale thema van de Ledenbijeenkomst Arbeidsvoorwaardenbeleid 2004 die op 27 november 2003 plaatsvindt onder de titel Slimmer werken in Parkhotel De Branding te Doorwerth (bij Arnhem).
De bijeenkomst (aanvang: 9.30 uur) is toegankelijk voor leden van AWVN (gratis) en van leden van de bij AWVN aangesloten branches (350 euro p.p.). Vertegenwoordigers van de media zijn welkom, maar dienen zich uiterlijk woensdag 26 november te hebben aangemeld bij Sigrid Fortgens, telefoon 023 510 12 02, e mail: fortgens@awvn.nl.

Het onlangs gesloten akkoord tussen kabinet, vakcentrales en werkgeversorganisaties zal van grote invloed zijn op het arbeidsvoorwaardenoverleg van najaar 2003 en geheel 2004. Immers, onder voorwaarden houdt het sociaal akkoord in dat er geen loonstijgingen worden afgesproken. AWVN pleit ervoor om het overleg - volgend jaar moeten meer dan 400 CAO's waarbij AWVN betrokken is, vernieuwd worden - te benutten om actieplannen overeen te komen die als doel hebben de arbeidsproductiviteit te stimuleren.

Tijdens de Ledenbijeenkomst Arbeidsvoorwaardenbeleid 2004 gaat secretaris generaal Jan Willem Oosterwijk van het ministerie van Economische Zaken in op het kabinetsbeleid rond innovatie. Vervolgens buigt hoogleraar Bart van Ark van de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in productiviteitsvraagstukken, zich over op de vraag hoe de factor arbeid beter in te zetten is. Hans van der Steen, directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid AWVN, sluit het ochtenddeel van de bijeenkomst af. Hij behandelt de thema's die het komende CAO-seizoen ter tafel kunnen komen.

Na de lunch staat twaalf workshops over actuele thema's rond sociaal beleid op het programma. Onder meer over pensioenen, één van de meest veelbesproken onderwerpen van dit moment. Verder is er een workshop gewijd aan communicatie over arbeidsvoorwaarden. Dit omdat steeds vaker blijkt dat tijdens het arbeidsvoorwaardenoverleg communicatie met werknemers van cruciale betekenis is voor het onderhandelingsresultaat.