ABVAKABO FNV

Acties in de zorg gaan door

Er is geen reden om de acties in de zorg te stoppen. Dat meldt ABVAKABO FNV in reactie op het bericht van de werkgevers, die willen onderhandelen over twee CAO's. 'Wij willen ook best onderhandelen, maar dan wel op grond van een fatsoenlijk bod van de werkgevers', aldus Pim van Loon, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV. Zolang de werkgevers niet ingaan op het ultimatum van de bond, gaan de acties door.

Op dit moment zijn er twee CAO's, één voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en één voor de Thuiszorg. De werkgevers wilden er één gezamenlijke CAO van maken. ABVAKABO FNV is met werkgevers in gesprek gegaan, om te zien op welke voorwaarden zo'n CAO tot stand zou kunnen komen. 'Wij hebben gewone eisen gesteld, waaronder een loonsverhoging van 2,5%', aldus de onderhandelaars van ABVAKABO FNV. Vandaag hebben werkgevers gezegd toch twee CAO's te willen houden.

De werkgevers gingen inhoudelijk niet in op de eisen van de bonden, zodat er een conflict ontstond. ABVAKABO FNV en de ander bonden stuurden een ultimatum, met een lijstje eisen. De werkgevers hebben nog steeds niet geantwoord. Er is geen enkele toenadering. Het bericht van werkgevers dat men nu toch twee CAO's wil houden, doet daar niets aan af. 'Onze eisen blijven overeind', aldus Van Loon. De werknemers in de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen zitten sinds 1 juli 2003 zonder CAO.

Zolang niet aan het ultimatum is voldaan, blijft er reden voor acties. Pim van Loon: 'Juridisch kan dat ook, en dat zullen we ook doen'. Op donderdag 27 november is de volgende acties in Groningen. Op 9 december organiseert ABVAKABO FNV een landelijke actiedag in Amsterdam.

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

Wilt u meer weten over de acties in de zorg, kijk op www.abvakabo.nl/zorgenwelzijn of neem contact op met:

Pim van Loon landelijk bestuurder 06-51576922 Eric Maas landelijk bestuurder 06-51280644 Ubbo Dijk voorlichter 06-20956821

25 nov 03 19:46