Gemeente Apeldoorn

Belangrijkste onderwerpen raadsvergadering 27 november 2003

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft donderdag 27 november onder meer de onderwerpen Aanpak ring Apeldoorn, Actualisering van verkeersbeleid, tariefexperiment openbaar vervoer en de heroverwegingsoperatie op de agenda staan.

Aanpak ring Apeldoorn

Het oplossen van de knelpunten op de ring is een belangrijk onderdeel van het verkeersbeleid.
Het college verzoekt de raad in te stemmen met de aanpak van de kruisingen Edisonlaan-Vlijtseweg/Laan van Zevenhuizen-Kanaal Noord/Laan van Zevenhuizen-Sleutelbloemstraat (inclusief de tussenliggende wegvakken), Laan van Westenenk-Europaweg en Zwolseweg-Loolaan-Jachtlaan.

Met behulp van onderzoek heeft het college de maatregelen, op basis van de ernst van het capaciteitsprobleem, geprioriteerd. De raad wordt gevraagd de keuzes te maken. Tijdens de commissievergadering Leefomgeving, Bestuur en Middelen van 23 oktober 2003 hebben de fracties van de ChristenUnie en de VVD aangegeven in te stemmen in met het raadsvoorstel. De overige commissieleden gaven aan te willen overleggen met hun fractie.

Actualisering van verkeersbeleid

Tijdens de commissievergadering Leefomgeving, Bestuur en Middelen van 23 oktober 2003 heeft de wethouder beloofd de concept-raadsopdracht Actualiseren van het verkeersbeleid zó aan te passen dat de raad aparte notities ontvangt over de parkeertarieven en over het algemene parkeerbeleid inclusief de parkeernormen en het instellen van vergunningzones. Daarnaast is een notitie toegezegd over de hoofdwegenstructuur. De notities over de hoofdwegenstructuur en het parkeerbeleid zijn eind 2003/begin 2004 afgerond. De notitie over de scenario's van parkeertarieven is afgerond in het voorjaar van 2004. GroenLinks gaf in de commissievergadering aan te willen overleggen met de overige leden van de fractie. De andere fracties hebben aangegeven, na wijziging van de raadsopdracht, in te zullen stemmen met de raadsopdracht. Met de raadsopdracht draagt de raad het college op de genoemde werkwijze te volgen, de notities te maken en deze ter vaststelling voor te leggen aan de Raad.

Tariefexperiment

Op basis van de uitgevoerde evaluatie stelt het college aan de raad voor door te gaan met het tariefexperiment Pieken met de Pluskaart. Doorgaan met het experiment betekent dat tot en met 31-12-2004 de openbaar vervoer reiziger voor 1 euro met de bus heen-en-weer naar het centrum kan. Tijdens de commissievergadering van Leefomgeving, Bestuur en Middelen van 23 oktober 2003 heeft de fractie van Gemeentebelangen aangegeven met de fractie te willen overleggen of zij met dit voorstel wil instemmen. De overige fracties hebben aangegeven in te stemmen met het raadsvoorstel.

Heroverwegingsoperatie

De komende jaren moet de gemeente flink bezuinigen. Donderdag praat de raad over een opdracht aan het college om een nota te maken waarin de bezuinigingsplannen zijn uitgewerkt. Uit de berekeningen van de Meerjaren Programma Begroting (MPB) blijkt dat in 2005 5 miljoen bezuinigd moet worden, in 2006 loopt het op tot 7,5 miljoen en vanaf 2007 8 miljoen. Gelet op de omvang van de heroverwegingstaakstelling zijn ingrijpende maatregelen nodig. De raad wil een zorgvuldig gesprek met de stad over de vraag hoe de gemeente op een evenwichtige manier de heroverwegingstaak kan realiseren. Om dit gesprek te kunnen voeren vraagt de raad het college om een heroverwegingsnota waarin heroverwegingsopties tot een totaalbedrag van structureel circa 12 miljoen in kaart zijn gebracht. Het college presenteert eind januari 2004 de heroverwegingsnota. Medio maart rondt de raad de gesprekken met de stad af, waarna eind april 2004 de raad een besluit zal nemen. Het college zal deze besluiten als vertrekpunt nemen bij de opstelling van de eerstvolgende begroting (MPB 2005-2007). Het concept van de raadsopdracht is, na een ordevoorstel van de SGP-fractie, niet in een commissie besproken.

Voor het laatst bijgewerkt op: 26-nov-2003 09:02