Politie Friesland


Politieberichten van 26/11 (13.00) t/m 27/11 (07.00)

Fryslân 27-11-2003 - Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Een 14-jarige meisje is woensdagmiddag om 13.00 op de Aggemastate bestolen van haar fiets. Het meisje fietste over het fietspad toen zij werd aangesproken door een man. Deze man vroeg haar of zij ook wist waar een bepaalde straat lag. Het meisje wist niet waar de straat lag en wilde verder fietsen. Op dat moment pakte de man haar fiets met beide handen vast en zei dat het meisje de fiets los moest laten. Toen zij dat weigerde gaf de man haar een harde duw en het meisje kwam ten val. De man stapte op de fiets en ging er vandoor richting de Cammingabrug. De Nederlands sprekende man had kort blond haar met stekeltjes, was een beetje kalend, ongeveer 1.80 meter lang en eind 30 jaar. Tijdens de diefstal droeg de man een donkerblauw bomberjack en een blauwe spijkerbroek. Het 14-jarige meisje heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Woensdagochtend werd een verkeerscontrole gehouden op en in de buurt van de Willem Lodewijkstraat. 39 weggebruikers droegen geen gordel, vier waren niet handsfree aan het bellen, 2 waren aan het claxonneren zonder reden, 2 reden door rood licht en 100 automobilisten reden te snel. De snelste reed 75 km per uur op de Willem Lodewijkstraat.

Leeuwarden: tweemaal rijden onder invloed, tweemaal rijbewijs ingevorderd
Woensdag om 14.40 uur werd een 38-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd op de Voorstreek. De man had te veel gedronken. Op het bureau blies hij 815 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tevens is het rijbewijs van de man ingevorderd. Even later, omstreeks 15.25 uur, werd een 36-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd op de Archipelweg. Ook deze vrouw had (veel) te veel gedronken. Op het bureau blies zij 900 ug/l, goed voor een rijverbod van 11 uur. Ook van deze verdachte werd het rijbewijs ingevorderd.

Lemmer: aanhouding na zware mishandeling
Woensdag om 17.00 uur is een 41-jarige inwoonster van Lemmer zwaar mishandeld door haar man, een 56-jarige inwoner van Lemmer. De man was boos geworden omdat de vrouw de kinderen buiten had laten spelen. Hierop sloeg hij de vrouw met haar hoofd tegen de muur. De vrouw liep een gescheurd trommelvlies op, een bloeduitstorting en striemen op haar keel. Hierop ging de man er in zijn auto vandoor. De vrouw heeft zich onder doktersbehandeling gesteld. De man is even later aangehouden en in gesloten voor de nacht.

Lemmer: diefstal auto en rijden onder invloed
Woensdag om 21.15 uur wilde een 51-jarige inwoonster van Lemmer aangifte doen van diefstal van haar auto. De diefstal was gepleegd door een bekende van haar. Toen de politie bij haar in de straat (Vlaak) was om over de aangifte te praten, zag zij het voertuig voorbij rijden. Hierop is de achtervolging ingezet. De automobilist, een 40-jarige inwoner van Groningen, reed tegen het verkeer in op de Nieuwedijk richting de Flevostraat. Op de Lijnbaan werd de auto klem gereden. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Drachten: inbraak in schuur
Bij een inbraak in een schuur aan het Schuttersveld zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vier fietsen en diverse soorten gereedschap gestolen. Men kwam binnen door de deur van de schuur op te breken. Een 30-jarige inwoner van Drachten heeft aangifte gedaan.

Tzummarum: vrachtwagen in de sloot
Een 29-jarige vrachtwagenchauffeur uit Stroobos is gisterochtend met zijn vrachtwagen in de sloot van de Hegesylsterwei beland. De chauffeur is waarschijnlijk in de rechterberm terecht gekomen waarna hij de controle over de vrachtwagen is verloren. De vrachtwagen schoot over de weg en kwam tot stilstand in een sloot aan de linkerkant van de weg. De chauffeur is door een voorbijganger uit zijn vrachtwagen gehaald. De man had hoofdletsel en is door een ambulance afgevoerd naar MCL Zuid.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Een 35-jarige man is gisteravond om 21.00 uur aangehouden omdat hij niet wilde blazen. Een motoragent had tijdens zijn surveillance de man met hoge snelheid over de Zuidkade zien rijden. Toen de 35-jarige man voor zijn huis op de Valkstraat stopte werd hem gevraagd of hij wilde blazen. De man wilde niet mee werken en werd daarom aangehouden. Op het bureau blies de man 710 ug/l. De man kreeg een rijverbod van acht uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Joure: inbraak
Woensdag om 21.30 uur werd ingebroken bij een bedrijfspand op het Businesspark Friesland (Nijehaske). Vanuit Heerenveen zijn onmiddellijk verschillende eenheden ter plaatse gegaan. Aan de oostzijde was met een tegel een raam ingeslagen. Vervolgens heeft men heel snel acht nieuwe computers gestolen. Dit warende nieuwe computers die de oude vervingen, die vorige week maandag zijn gestolen (zie ook de politieberichten van 17/11 (13.00) tot en met 18/11 (07.00). Het bedrijf is hierdoor ernstig gedupeerd. De technische recherche zal een onderzoek instellen. De inbrekers hebben zeer snel hebben gehandeld.

Leeuwarden: beroving
Donderdag om 01.00 uur fietste een 42-jarige inwoner van Leeuwarden over de Henri Dunantweg, in de richting van het Rietgras. Voor de oude hoofdingang van het MCL werd de man klemgereden door een andere fietser. Beiden stapten af, waarna de aangever direct werd vastgepakt en een paar klappen in zijn gezicht kreeg. De aangever probeerde van zich af te trappen, maar er kwam een tweede persoon (net als de eerste verdachte een kleurling) bij. De portemonnee van de aangever werd gestolen. Hierop gingen de twee er vandoor. Ze probeerden ook nog de fiets van de aangever te stelen, maar dit kon dat voorkomen. De aangever raakte licht gewond (een sneetje bonden zijn linkeroog en een bebloede mond).

Leeuwarden: inbraak in school
Bij een inbraak in een school aan de Nijlansdyk zijn gisteravond twee flatscreens gestolen. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. De technische recherche zal een onderzoek in stellen. Een 48-jarige inwoner van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.