CBS

Verkopen detailhandel derde kwartaal opnieuw lager

In het derde kwartaal van 2003 heeft de detailhandel 4,7 procent minder verkocht dan in het derde kwartaal 2002. Dit is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat de omzet van de detailhandel lager is dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De afname van de verkopen komt geheel voor rekening van de non-foodwinkels. Hier is de omzet in het derde kwartaal 8,1 procent lager dan een jaar eerder. De winkels in voedings- en genotmiddelen daarentegen hebben 1,4 procent meer omzet geboekt dan in het derde kwartaal vorig jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Fors omzetverlies winkels in bovenkleding
De consument heeft in het derde kwartaal ruim 14 procent minder uitgegeven bij de bovenkledingwinkels dan in het derde kwartaal vorig jaar. Bij de winkels in woninginrichtingartikelen is in het derde kwartaal van 2003 ruim 11 procent minder besteed dan vorig jaar. Ook winkels in consumentenelektronica en doe-het-zelfwinkels zagen hun omzet in het derde kwartaal achteruitgaan. Dit past in het beeld van eerder CBS-onderzoek waaruit bleek dat de koopbereidheid van de consument laag is. Meer omzet is geboekt door drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen.

Omzet supermarkten toegenomen
De supermarkten hebben in het derde kwartaal van 2003 bijna 3 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarentegen hebben speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals groentewinkels en slagerijen, de omzet in het derde kwartaal met bijna 5 procent zien afnemen.

Omzet detailhandel in september gedaald
Het beeld van de maand september is gelijk aan dat van het derde kwartaal. De omzet van de detailhandel is in september met 4 procent afgenomen in vergelijking met september vorig jaar. De non-food- en de foodsector van de detailhandel vertonen een tegengestelde ontwikkeling. Bij de non-foodwinkels lag de omzet bijna 8 procent lager dan vorig jaar, terwijl bij de winkels in voedings- en genotmiddelen de omzet met bijna 3 procent is toegenomen. De cijfers van september zijn positief beïnvloed door een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan in september 2002.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. Voor het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen. Zo heeft september 2003 een zondag minder, maar een dinsdag meer dan september 2002. De cijfers zijn hiervoor niet gecorrigeerd. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

PB03-213
27 november 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht