Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 november 2003

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Heeft u kennisgenomen van het onderzoek van de Psoriasis Vereniging Nederland: 'Psoriasis in Nederland - Over kwaliteit van leven van patiënten met psoriasis en de mogelijke behandelingen', dat zaterdag 1 november jl. werd gepresenteerd?

Deelt u de mening dat psoriasis een sterk onderbelichte aandoening is, gezien het feit dat ongeveer 300.000 Nederlanders psoriasis hebben?

Bent u van mening dat psoriasis van grote invloed is op de kwaliteit van leven van de patiënt (volgens de studie een aanmerkelijke verslechtering van de kwaliteit van leven)?

Is het u bekend dat in andere landen van de EU succesvolle geneesmiddelen ter bestrijding van psoriasis zijn geregistreerd (zoals Fumazuur), die in Nederland niet zijn geregistreerd en daardoor voor Nederlandse patiënten ontoegankelijk zijn? Zo ja, wat gaat u doen om de kwaliteit van leven van psoriasispatiënten te verbeteren?

Kunt u aangeven wat de redenen zijn van het niet registreren van succesvolle geneesmiddelen ter bestrijding van psoriasis?

Welke maatregelen gaat u nemen om de in het buitenland beschikbare geneesmiddelen voor psoriasispatiënten ook voor de Nederlandse psoriasispatiënt beschikbaar te krijgen?

Bent u het eens met de stelling dat het hier gaat om een dermate ernstige aandoening, dat de beschikbare geneesmiddelen moeten worden opgenomen in het ziekenfonds?