Politie Friesland


Politie organiseert Congres Huiselijk Geweld en de politietaak


1 op de 5 vrouwen "valt van de trap"
Fryslân 27-11-2003 - Ook de Friese projectleiding bezoekt het congres. Voor vragen of een toelichting op de situatie in Fryslan kunt u vrijdag contact opnemen met Gerhard van Hoeven of Ulco Westra. Ze zijn dan bereikbaar via telefoonnummer 0900 - 8844.

Persbericht, donderdag 27 november 2003

---

Politie organiseert Congres Huiselijk Geweld en de politietaak

Iedere dag 336 meldingen van huiselijk geweld

5 november 2003 op zomaar één doordeweekse dag in november telt de politie in het kader van het programma Huiselijk Geweld en de politietaak, in heel Nederland alle meldingen van huiselijk geweld. Het komt 336 keer voor. Zware- en eenvoudige mishandeling, (poging tot) verkrachting, stalking, bedreiging, poging tot doodslag en ruzie. Meer dan 100.000 keer per jaar wordt de politie betrokken bij vormen van huiselijk geweld. Veel meer dan iedereen dacht. En dan gaat het maar om een klein deel van alle meldingen want slechts 12% van de bevolking meldt huiselijk geweld bij de politie blijkt uit onderzoek. Huiselijk geweld is strafbaar en vraagt meer aandacht van de Nederlandse samenleving.

Op donderdag 27 november worden op het Congres Huiselijk Geweld en de politietaak het resultaat van de landelijke teldag gepresenteerd. Bovendien wordt een landelijk registratiesysteem aangeboden, dat aard en omvang van huiselijk geweld bij de politie duidelijk zichtbaar maakt. Alle korpsen in Nederland registreren vanaf 1 januari volgens dit model. Er hoeft niet langer te worden gegist naar de omvang. De boodschap van de politie is duidelijk: de aanpak van huiselijk geweld begint bij een goede registratie.

Dat werd twee jaar geleden al erkend door het ministerie van justitie in het rapport privé geweld, een publieke zaak. Het rapport vergrootte het besef dat de problematiek meer effect heeft op de samenleving dan in eerste instantie lijkt. Veel kinderen zijn getuige van huiselijk geweld en groeien op in een situatie waarin geweld de norm is. Niet verwonderlijk dat jongeren daarna ook op straat agressief gedrag vertonen. Ook het Kabinet is van mening dat optreden tegen geweld in de privé sfeer daarmee een publieke taak is en het thema een integraal en duidelijk onderdeel van het veiligheidsbeleid hoort te zijn. Daarmee vraagt het onderwerp ook meer aandacht van de Nederlandse politie.

In dat kader kwam het programma Huiselijk Geweld en de Politietaak 2003 2004 tot stand. Het is opgezet onder verantwoordelijkheid van de Raad van Hoofdcommissarissen. De politie heeft een belangrijke, maar beperkte taak. De politie richt zich binnen het programma vooral op: een goede registratie van huiselijk geweld, deskundigheidsbevordering en kennisontwikkeling, verankering van het thema in de 25 korpsen, protocolleren van de aanpak, monitoring en versterking van de aanpak in de keten.

---

Voor meer informatie op donderdag 27 november tijdens het congres:

Marianne van der Linden, 06 52033053

Na het congres:

Cees den Bakker, woordvoerder Nederlands Politie Instituut, 070-3180272 of 06-50263255.