Gemeente Enschede

Handhavingactie in Lipperkerkstraat en het Lasonder e.o.


Enschede, 27-11-2003

Vanmiddag (27 november) is om 16.00 uur het startsein gegeven voor een vervolgactie handhaving in de Lipperkerkstraat e.o. en het Lasonder e.o. Twee teams bestaande uit medewerkers van onder meer politie, brandweer, vreemdelingendienst en sociale recherche zijn uitgerukt om tot vanavond een twintigtal panden door te lichten. De controle is multidisciplinair van opzet, waardoor instanties zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van elkaars bevoegdheden. Onderzocht wordt of deze panden, eigenaren en gebruikers / bewoners voldoen aan een breed scala van wettelijke verplichtingen.

Deze derde handhavingactie komt voort uit de Integrale Aanpak Lipperkerkstraat (IAL). Deze bestaat uit drie componenten: een strikte handhaving van wettelijke verplichtingen, de aanpak van sociale problemen en een vastgoedtraject waar de Neighbourhood Corporation het voortouw in neemt. De gemeente Enschede wil via deze integrale aanpak zowel de leefbaarheid als de veiligheid in de Lipperkerkstraat vergroten. Sinds de vorige handhavingactie in september j.l. wordt ook de wijk het Lasonder bezocht in het kader van de IAL.

Dit keer worden elf adressen waar kamers worden verhuurd, een tweetal loodsen, vier horeca-inrichtingen en twee prostitutiepanden tegen het licht gehouden. In een aantal gevallen betreft het hercontroles.

De acties worden uitgevoerd door twee integrale teams die bestaan uit medewerkers van politie, brandweer, sociale recherche, Burgerzaken, UWV, bouwbeheer, milieubeheer, GBA, vreemdelingendienst, bijzondere wetten van de politie (o.a. gokkasten en speciale vergunningen), douane, Keuringsdienst van waren en Essent (illegaal stroom aftappen). Tijdens de actie vindt tevens een grote verkeerscontrole plaats rondom de onderzochte panden.
Dit is de laatste keer dat een integrale actie in deze opzet plaatsvindt. In de toekomst zullen handhavingacties worden verfijnd en kleinschaliger van opzet zijn. Voor de deelnemende instanties is het gecombineerde optreden een succes gebleken. De samenwerking heeft vruchten afgeworpen, is effectief en efficiënt gebleken.
---

Gepubliceerd op 27-11-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar