Gemeente Enschede

Stijging afvalstoffenheffing 2004 blijft beperkt


Enschede, 27-11-2003

'vervuiler betaalt' meer dan voorheen

De afvalstoffenheffing hoeft voor volgend jaar minder omhoog dan aanvankelijk werd gedacht. Hoewel de kosten van de afvalverwerking door verschillende factoren naar verwachting met zo'n 15% omhoog gaan ten opzichte van 2002, zal de afvalstoffenheffing slechts met ongeveer 7% stijgen terwijl het storten van afval bij de afvalbrengpunten voor de meeste afvalstromen per kilo goedkoper wordt.

De verwachte stijging van de afvalverwerkingskosten met 15% wordt veroorzaakt door onder andere de jaarlijkse tariefstijgingen (twee keer circa 3%) en niet compenseerbare BTW-heffing sinds 2003 (circa 6%). Daarnaast komen de kosten voor de kwijtscheldingen met ingang van 2004 geheel ten laste van de afvalstoffenheffing (circa 1% verhoging van het tarief). Voorheen was dit maar 50%; de andere 50% werd gefinancierd uit de bijzondere bijstand voor het armoedebeleid. Voorheen was dit maar 50%; de andere 50% werd gefinancierd uit de bijzondere bijstand voor het armoedebeleid. Deze laatste maatregel krijgt nog extra gevolgen omdat het kwijt te schelden bedrag verhoogd gaat worden van ? 45.38 naar ? 63,25. Het is nog niet duidelijk hoe dit in de toekomst gaat uitpakken omdat dit afhankelijk is van het aantal minima wat aanmerking komt voor de kwijtschelding.

tarieven

Het college van B en W wil deze kostenstijging niet klakkeloos afwentelen op de afvalstoffenheffing. Een striktere hantering van het bekende milieu-principe 'de vervuiler betaalt' kan de stijging van de afvalstoffenheffing beperken tot zo'n 7% én de afvallasten rechtvaardiger verdelen. Het voorstel van het college aan de raad houdt onder andere in dat het volgend jaar niet meer mogelijk is om 100 kilo afval per dag per huishouden kosteloos te storten bij de afvalbrengpunten. Voor elke kilo gebracht afval (met uitzondering van kca, glas, papier en asbest) moet dan worden betaald. Tegelijkertijd dalen de meeste tarieven voor het storten. Voor restafval wordt bijvoorbeeld niet meer 1,65 ? per tien kilo, maar 0,75 ? per tien kilo in rekening gebracht. Het aanleveren van klein chemisch afval, glas, papier/karton, wit- en bruingoed en asbest blijft overigens gratis, ongeacht de aangeboden hoeveelheid. Ook het gratis afhalen van grofvuil blijft bestaan. De nieuwe tarieven voor het storten bij afvalbrengpunten gaan per 1 april 2004 in.

afvalstoffenheffing
Voor eenpersoonshuishoudens zal volgens het voorstel de afvalstoffenheffing omhoog gaan van 224,61 euro naar 242,88 euro (een stijging van 8%; oorspronkelijk werd een stijging van 13,5% verwacht, oftewel 254,88 euro). Meerpersoonshuishoudens gaan volgend jaar 276,96 euro betalen in plaats van de huidige 258,61 euro (een stijging van 7%; oorspronkelijk werd een stijging van 11,7% verwacht, oftewel 288,96 euro). De uiteindelijke afvalstoffenheffing wordt in de raadsvergadering van december vastgesteld en zal per 1 januari gaan gelden.

---

Gepubliceerd op 27-11-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar