Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Op 27 november 2003 organiseert het netwerk DHO haar landelijke middag over de integratie van duurzame ontwikkeling in het onderwijs van hogescholen en universiteiten. Dit jaar staat deze bijeenkomst in het kader van de 'Decade of Education for Sustainable Development'. Deze 'Onderwijsdecade voor Duurzame Ontwikkeling' is geïnitieerd en al goedgekeurd door de Verenigde Naties en UNESCO. Het betekent van 2005 tot 2015 wereldwijde aandacht van onderwijs voor duurzame ontwikkeling.

Is dit initiatief de internationale steun die we nodig hebben? Wat kunnen Nederlandse universiteiten en hogescholen met deze wereldwijde decade?

Na ontvangst met koffie en broodje begint de middag om 14:00 uur plenair in de grote zaal van de Rode Hoed in Amsterdam. Na een tweetal presentaties is er veel plek voor een uitwisseling en kennismaking tijdens een markt, korte presentaties van de initiatieven op universiteiten en hogescholen en een aantal DHO werkgroepen in de verschillende zalen van de Rode Hoed. Aan het einde van de dag wordt aan een panel van deskundigen prikkelende vragen gesteld over de 'Onderwijsdecade voor Duurzame Ontwikkeling'. Naar aanleiding van de evaluatie van vorige netwerkbijeenkomst staan op 27 november de initiatieven van hogescholen en universiteiten centraal. Het thema van de dag is de decade "hoe geven we in Nederland vorm aan de Onderwijsdecade voor Duurzame Ontwikkeling"?

Daartoe komen de volgende onderdelen aan bod:
Ø Plenaire presentatie resultaten tien jaar duurzame ontwikkeling in het hoger onderwijs. Ø Plenaire presentatie over de Onderwijsdecade voor Duurzame Ontwikkeling Ø Markt en presentaties van de resultaten van DHO werkgroepen en onderwijsprojecten op universiteiten en hogescholen. Ø Plenaire afsluiting waarin specialisten van onder ander ministeries, IAU en UNESCO wordt gevraagd op welke wijze zij een bijdrage gaan leveren aan de Onderwijsdecade.

Markt en Presentaties
De vraag aan de deelnemers van markt en presentaties is om naast het presenteren van concrete resultaten ideeën te generen voor de 'Onderwijsdecade voor Duurzame Ontwikkeling'. Naast de markt waar instellingen in 20 minuten hun project en eventueel hun ideeën voor de onderwijsdecade kunnen presenteren, is er ruimte voor presentaties van 45 minuten in de verschillende zalen van de Rode Hoed.

Indeling dag
13.15-14.00 Warm ontvangst met koffie en broodje 14.00-14.10 Welkom door de voorzitter, Mw. Drs. E.A.A.M van Welie (Hoofdinspecteur Hoger Onderwijs) 14.05-14.15 Presentatie resultaten 10 jaar Copernicus en 5 jaar HBO Handvest, Drs. N.M.Verbraak (voorzitter van de groepsraad Fontys Hogescholen en van de Stichting DHO) 14.15-14.40 Presentatie UNESCO decade en Millenium Development Goals (MDG), Mw. Dr. Malika Ladjali (Senior Programme Specialist from UNESCO-Paris) 14.40-14.50 Vragen naar aanleiding van presentatie 15.00- 16.30 Markt en presentaties.

* Op de markt presenteren Hogescholen en Universiteiten in 20 minuten hun project en vertellen hun plannen voor de Onderwijsdecade.
* In de zalen van de Rode Hoed worden presentaties gegeven door actieve instellingen van het netwerk DHO er is er ruimte voor vragen. 16.30-16.45 Korte laatste ronde om vrij over de markt te lopen 16:45-17.30 Plenaire afsluiting: Specialisten van o.a. IAU, ministeries en UNESCO worden gevraagd deel te nemen aan de markt, en plenair 2 goede ideeën te presenteren en te benoemen op welke manier hun instelling kan helpen bij de uitvoering daarvan. 17.30-18.00 Borrel

Meer informatie en opgeven
U kunt zich via onze internetsite (www.dho.nl ) opgeven.

DHO
p/a ECDO
Nieuwe Achtergracht 166, B 315
1018 WV Amsterdam

Tel: +31 (0) 20 - 525 6237
Fax: +31 (0) 20 - 625 8843
E-mail: info@dho.nl
Website: www.dho.nl

ma, di, woe, do aanwezig