Gemeente 's-Hertogenbosch

11-11-2003

Bijzondere historische kranten in Den Bosch

Studiedag en tentoonstelling over de rol van de krant, gisteren, vandaag en morgen

Het Stadsarchief 's-Hertogenbosch, het Persmuseum, het Brabants Dagblad en de Vereniging van Kranten- en Tijdschriftenverzamelaars hebben de handen ineen geslagen rond het aansprekende thema 'krant'. Vanaf vrijdag 21 november tot en met zaterdag 6 december 2003 exposeren zij in het Bossche Stadsarchief. Op donderdag 27 november vindt een populair-wetenschappelijke studiedag plaats over de rol van de krant, gisteren, vandaag en morgen onder de titel 'Dagblad! Dag blad?'

Studiedag

Op donderdag 27 november vormt de Nederlands Hervormde Kerk in 's-Hertogenbosch het decor voor een studiedag over de rol van de krant in het verleden, heden en de toekomst. Onder leiding van dagvoorzitter Prof. Dr. Frank van Vree, hoogleraar Journalistiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, zal allereerst een viertal inleiders (Peter Altena, René Vos, Huub Wijfjes en Tony van der Meulen) de historische rol van de krant in en buiten 's-Hertogenbosch schetsen. In de namiddag zal een uitgebreid forum ingaan op de toekomst van de krant: wat doen we met het geschreven en gedrukte woord in de visueel en digitaal ingestelde 21e eeuw en welke rol past het beste bij de krant van morgen? Onder leiding van dagvoorzitter Frank van Vree nemen aan het forumgesprek deel: Angelie Sens (directeur Persmuseum), Jan Dijkgraaf (hoofdredacteur Metro), Tony van der Meulen (hoofdredacteur Brabants Dagblad) en Joke van der Beek (oud-bestuurder en voormalig waarnemend burgemeester van 's-Hertogenbosch). Een lunch, een bezoek aan de expositie, een documentaire film van het Persmuseum en een afsluitende borrel larderen de studiedag.

Expositie

In samenwerking met dagbladenverzamelaars Jan de Wit en Louis Nierynck en met het Persmuseum organiseert het Bossche Stadsarchief een expositie over de krant in de loop der eeuwen. Op de expositie worden unieke exemplaren getoond van (voorlopers van) de oudste Nederlandse kranten uit het begin van de zeventiende eeuw. Tot de topstukken behoren een zestiende-eeuwse (!) en enkele zeventiende-eeuwse voorlopers van de eerste Nederlandstalige 'nieuwstydinghen'. Ook de eerste Bossche krant, uit 1771, is er te zien. De expositie voert de bezoeker door vier eeuwen krantenhistorie; van couranten, historische, eerste en extra edities, raampamfletten, de grootste en kleinste krant ter wereld naar indrukwekkende krantenkoppen rond indrukwekkend nieuws.

De feiten rond expositie en studiedag:

De expositie duurt van zaterdag 22 tot en met 6 december en is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het Stadsarchief, Bloemenkamp 50 te 's-Hertogenbosch. Het Stadsarchief is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 - 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur.

De studiedag is alleen toegankelijk voor geïnteresseerden die zich van te voren hebben aangemeld en een bedrag van 15 euro hebben betaald (inclusief lunch en versnaperingen). Aanmelding geschiedt door betaling van 15 euro op rekeningnummer 285039091 ten name van 's-Hertogenbosch Bestuurszaken, onder vermelding van 'Krantensymposium 27 november'. Aanmelden kan ook via de speciale uitnodigingskrant en via www.stadsarchief.nl. Het aantal deelnemers aan de studiedag is beperkt; inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst.

EINDE PERSBERICHT