Gemeente Geldermalsen

Daar zit muziek in!

11 november 2003 - De Cultuurprijs 2003 is toegekend aan het Sweet Blossom Orchestra. De uitreiking van deze prijs zal plaatsvinden op donderdag 27 november a.s., om 16.30 uur, in het gemeentehuis te Geldermalsen en wordt verzorgd door de wethouder van cultuur de heer C.J. Gradisen.

Het Sweet Blossom Orchestra is samengesteld uit muzikanten uit Geldermalsen en omgeving. Deze bigband heeft zich de afgelopen jaren vooral toegelegd op het muzikaal vertolken van muziek uit de veertiger en vijftiger jaren met uiteraard de herkenbare smaakmakers uit die tijd zoals Glenn Miller, Count Basie en Duke Ellington. Echter, ook in de andere muziekstijlen heeft het orkest aardig haar weg gevonden.

Wanneer er in de regio op muzikaal vlak iets wordt georganiseerd valt ook al snel de naam van het Sweet Blossom Orchestra. Inmiddels al bijna 12,5 jaar kom je deze enthousiaste groep muziekliefhebbers tegen bij de meest uiteenlopende evenementen. Het afgelopen jaar was dat bijvoorbeeld het geval bij de Rode Kruis Bloesemtocht, het Tiels jazzfestival en ook tijdens het Lingefestival ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de gemeente Geldermalsen. Maar ook buiten de regio raakt het orkest meer en meer bekend, o.a. dankzij optredens tijdens het mega vaarspektakel Friesland Vaart en in de Gooise Jazzclub Langs de Lijn.

Bigbands zijn zelden professioneel betaalde orkesten. Dat komt in dit geval in het kader van de Cultuurprijs Geldermalsen wel goed uit. Deze prijs is immers bestemd voor een opmerkelijke uiting van kunst en cultuur op amateurniveau. Het Sweet Blossom Orchestra opereert wel professioneel maar bestaat wel degelijk uit enthousiaste amateur-musici die pro deo hun beste muzikale beentje voortzetten. Officieel is het orkest een stichting met als doel het promoten van de bigbandmuziek in deze regio. Naar de mening van de gemeentelijke Cultuurprijscommissie is het daarin volledig geslaagd.

Vol verwachting wordt uitgekeken naar de viering van het 12,5-jarig jubileum begin volgend jaar. Trouwe fans hopen op een muzikaal vervolg op de eerste succesvolle CD van het orkest Out of the basement. Misschien dat de toekenning van de Cultuurprijs Geldermalsen 2003 aanleiding zal zijn om hier daadwerkelijk aan te gaan werken.

Eerdere winnaars Cultuurprijs Geldermalsen

1994 - Het Geldermalsens Kamerorkest (jubileumconcert)

1995 - Opus 5 (productie Vijftig jaar na dato

1996 - Kees van der Zwaard (productie Kyrie van een stekelvarken)

1997 - Paul van Mook (Rumpt en Gellicum in oude ansichten)

1998 - Commissie Muziekverenigingen Groot Geldermalsen

1999 - Toneelvereniging Elckerlyc (eenakters De Witte Kamer en Een Zonnige Morgen

2000 - Theaterwerkplaats Opus 5 (productie De Neus)

2001 - Skaformatie De Beatbusters

2002 - Zomerfeest Rumpt