Ingezonden persbericht


Open Systems

What happens the day after the Internet ... ?

Seminar

Datum: donderdag 27 november 2003

Tijd: 11.00 - 17.00 uur

Entree: 10 euro, studenten 7 euro

Voertaal: Engels

Locatie: Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9

Reserveren: mail naar workshop@v2.nl

Het Internet is zonder twijfel de plek geworden voor werkelijk open en wereldwijde artistieke expressie en culturele activiteit. Echter, terwijl het mondiale gebruik van het Net toeneemt en de techniek uitbreidt, nemen ook de (externe) pogingen om het Internet te beheersen, monitoren en censureren toe, wat de primaire structurele openheid van het Net bedreigt. De openheid van het systeem, de belangrijkste reden voor velen om aan het Net deel te nemen, verandert in een mechanisme van restrictie en toezicht met het gevaar om zelfs een netwerk van exclusieve 'digitaal afgesloten gemeenschappen' te worden.

Hoe behouden we binnen het huidige Internet eigenschappen als vrijheid van expressie, mobiliteit, identiteit en handel (zowel de artistieke, niet-commerciële, fiscaal 'waardeloze' handel als de op winst gerichte handel)? Hoe gaan kunstenaars met deze kwesties om? Hoe stellen activisten deze dreigende 'sluitingen' of draconische inperkingen van het Net aan de kaak? Het seminar onderzoekt verschillende open modellen (intelligente en generatieve systemen, zwerm-technologie, vrije netwerken en 'open source') die mogelijk onze toekomstige 'post-web-omgevingen' zijn. Open, niet in de zin dat ze gratis zijn, maar open in de zin van publiekstoegankelijkheid, draadloze struc-turen, mobiliteit en 'open-source'-inhoud. Kunstenaars en activisten zijn bezig met het creëren van duurzame netwerken, intelligente structuren en tactische middelen waaruit een ideaal internet kan bestaan en verschaffen een hernieuwd begrip van digitale expressie en dataperceptie die systemen open kunnen houden.

Sprekers:

Armin Medosch (A/GB), schrijver, curator en mediakunstenaar.

Drazen Pantic (YU/USA), mediatheoreticus en'open source' product ontwikkelaar.

Seda Guerses (D), computerwetenschapper.

Julian Priest (GB), media-activist, -kunstenaar en schrijver.

Michael Bitterman (D/NL), architect en mediatheoreticus.

Jo Walsh (GB), programmeur en mediakunstenaar.

Prof. Marco Dorigo (I/B) computerwetenschapper.

Inleiding en moderatie:

Stephen Kovats (CDN/NL), programmamaker V2_

Respondenten:

Prof. Rainer Kuhlen (D), voorzitter Communicatie bij UNESCO voor Duitsland.

Alexei Shulgin (RUS), media-activist, -kunstenaar en -theoreticus.

Thematische inleiding door Armin Medosch

Het seminar wordt live uitgezonden via de website http://www.v2.nl/live. Vanuit Johannesburg participeert Radioqualia (bestaande uit Honor Harger en Adam Hyde) live via de interactieve on-lineverbinding en Ilya Eric Lee van het Institute Inf. Science vanuit Taipei. Er is een IRC-chatroom beschikbaar voor on-lineparticipatie, die door Alejandra Perez (V2_, PZI) wordt gemodereerd.

Concept en productie:

V2_, Instituut voor de instabiele media en Goethe-Institut Rotterdam.

Het seminar Open Systems wordt ondersteund door: Culturele Zaken, Gemeente Rotterdam, ministerie van OCenW en Luna Internet.