Gemeente Ede

nummer 255 / Ede, 18 november 2003

Tijdelijke vergunning voor Prins Mauritskazerne

Het college van burgemeester en wethouders van Ede wil een tijdelijke vergunning Wet milieubeheer verlenen aan Defensie voor de Prins Mauritskazerne. Deze vergunning geldt tot 1 januari 2005. Het ontwerp-besluit ligt vanaf 27 november vier weken ter inzage.

Het Ministerie van Defensie heeft een nieuwe vergunning Wet milieubeheer aangevraagd voor de Prins Mauritskazerne in Ede (Ede-west). Inmiddels is bekend dat de staatssecretaris de kazernes in Ede wil opheffen. Door de veranderde inzichten bij Defensie is in overleg met de gemeente een tijdelijke vergunning tot 1 januari 2005 aangevraagd. Dit houdt niet in dat de kazerne per die datum ook daadwerkelijk is opgeheven. Vandaag kwam in de vergadering van burgemeester en wethouders de tijdelijke aanvraag aan de orde.

In de tijdelijke vergunning zijn geen extra milieumaatregelen opgenomen. Wel zijn verouderde milieuvoorschriften aangepast. In het ontwerp-besluit zijn voorschriften voor de kazerne opgenomen, zoals die nu al jaren in gebruik is. Er is sprake van een bestaande situatie, waarbij rekening is gehouden met de bestaande bedrijfsvoering. Ook zal het Ministerie van Defensie haar milieudoelstellingen, bijvoorbeeld besparingen op gebruik energie en gebruik van minder milieubelastende stoffen, zoveel mogelijk blijven nastreven.

Bij de aanvraag is een akoestisch rapport gevoegd. Uit dit rapport blijkt dat de kazerne niet voldoet aan de geluidnorm van de bestaande vergunning. De tijdelijke vergunning sluit aan bij al jaren bestaande bedrijfsvoering op de kazerne. Het college vindt het niet redelijk om voor de duur van de tijdelijke vergunning dure voorzieningen op te leggen, waardoor een geluidreductie tot stand komt. Bij de beoordeling van de aanvraag heeft op de achtergrond meegespeeld dat er geen (geluid)klachten over de kazerne bij normale bedrijfsvoering zijn. In het verleden zijn er wel klachten geweest over niet toegestane oefenactiviteiten nabij de Eikenlaan. Deze oefeningen zijn op basis van de huidige vergunning niet meer toegestaan.

Als eerste fase in de besluitvorming maakte de gemeente een ontwerp-besluit dat vier weken ter inzage ligt bij het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu, Raadhuisplein 2 in Ede.

Na vier weken neemt het college een definitief besluit. Op korte termijn verandert er dus weinig. Het verlenen van de tijdelijke vergunning houdt ook in dat er na 1 januari 2005 voor de kazerne geen milieuvergunning meer is. Overigens zegt dit niet dat de kazerne dan al weg is. Rond 1 januari 2005 is vermoedelijk een deel van de activiteiten op de kazerne verplaatst. De situatie wordt dan opnieuw beoordeeld.