Gemeente Roosendaal



---

Vergadering gemeenteraad 27 november '03

De raad van de gemeente Roosendaal houdt een vergadering in de raadzaal van het raadhuis, Markt 1 te Roosendaal op donderdag 27 november 2003 om 19.30 uur.

Agenda

Reconstructie Bredaseweg uitvoeringskrediet

De Bredaseweg tussen de Zwaanhoefstraat en de Molenstraat (Zegge, gemeente Rucphen) wordt gereconstrueerd. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om een uitvoeringskrediet ter grootte van

¤ 3.950.000,-- beschikbaar te stellen. De werkzaamheden omvatten de verbetering van de kwaliteit van de verharding en verbetering van de riolering. Daarnaast is de aanleg van een vrijliggend fietspad een belangrijk aspect. In januari van het volgende jaar zal gestart worden met de uitvoering van de werkzaamheden. Het laatste deel zal in november 2004 gereed zijn.

Vaststelling beleidsplan Abw/WWB 2004.

De gemeenteraad wordt gevraagd het Beleidsplan Abw/WWB 2004 vast te stellen. Per 1 januari 2004 zal de Wet werk en bijstand (WWB) in werking treden. Deze wet vervangt onder meer de Algemene bijstandswet en het Besluit In- en Doorstroombanen. De gemeente wordt volledig financieel verantwoordelijk voor de uitvoering. In het beleidsplan Abw/WWB 2004 is de visie weergegeven die de gemeente nastreeft om de WWB per 1 januari 2004 op een goede en efficiënte wijze uit te voeren, waarin het thema werk boven inkomen bovenaan staat en op de juiste wijze een uitkering wordt verstrekt als werk niet meteen tot de mogelijkheden behoort.

Voortgangsrapportage begroting 2003.

Het college informeert de gemeenteraad door middel van deze voortgangsrapportage over de lopende begroting 2003. Tot voor kort was de bestuursrapportage vast onderdeel van de planning- en controlcyclus, waarin het college verantwoording aflegt aan de gemeenteraad over inzet van de bestede middelen en voortgang van de activiteiten gedurende het lopende begrotingsjaar.

In mei 2003 is door de raad besloten de bestuursrapportage als op zichzelf staande voortgangsrapportage af te schaffen en hiervoor in de plaats de raad tussentijds te informeren door minimaal twee tussentijdse rapportages over de realisatie van de begroting, bij de Kadernota en de Programmabegroting. Er kunnen op basis van deze rapportage nog geen conclusies worden getrokken met betrekking tot het uiteindelijke saldo van de jaarrekening 2003.

Baggeropgave gemeente Roosendaal.

De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de Baggeropgave en het concept-Baggerplan vast te stellen. In dit plan is vastgelegd hoe het in de gemeente met de baggerproblematiek is gesteld. Het waterschap Het Scheldekwartier en het Hoogheemraadschap West-Brabant hebben bijgedragen aan de totstandkoming ervan, omdat behalve de Gemeente Roosendaal ook zij belangrijke delen van het waterbeheer binnen de gemeente voor hun rekening nemen. In dit plan zit ook een voorstel om akkoord te gaan met het baggeren van de havens en een achttal andere waterpartijen.

Vaststelling Gemeentelijk Riolerings Plan 2004-2008 en Verordening rioolrecht 2004

De raad wordt voorgesteld om het Gemeentelijk RioleringsPlan 2004-2008 vast te stellen. Tevens wordt de ontwerpverordening Rioolrecht 2004 voorgelegd. Het voorlopig ontwerp van het GRP 2004-2008 is op 19 augustus jl. door het college vastgesteld. Hierna is het ontwerp GRP 2004 - 2008 besproken met de commissie Ruimte en voorgelegd aan belanghebbenden. De ontvangen reacties zijn verwerkt in het aangepaste definitief ontwerp-GRP.

Voorbereidingsbesluit Spoorstraat

Ten behoeve van de herontwikkeling van van het voormalige Hoefnagelsterrein aan de Spoorstraat zal op korte termijn een artikel 19 WRO-procedure doorlopen moeten worden. Het college heeft dan ook besloten de gemeenteraad voor te stellen om voor dit gebied een voorbereidingsbesluit te nemen.


1 e Wijziging begroting 2004 en meerjarenbegroting 2004-2007 van de RMD.

De 1e begrotingswijziging 2004 van de RMD komt tegemoet aan de zienswijze die de gemeenteraad heeft ingediend naar aanleiding van de primitieve begroting. De raad wordt nu voorgesteld om in te stemmen met de 1e begrotingswijziging.

Deze eerste begrotingswijziging past binnen de vastgestelde begrotingsprocedure. Zo heeft de gemeenteraad op 26 juni 2003 de primitieve, beleidsarme begroting besproken. Hierop heeft de raad een zienswijze ingediend. Vervolgens ligt nu de 1e begrotingswijziging voor. Zoals gebruikelijk worden hierin nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen in de geraamde loon- en prijscompensatie en eerdere aannames verwerkt.

Jaarrekening 2002 GSV Westelijk Noord-Brabant

De jaarrekening 2002 van het Gemeentelijk Samenwerkingsverband vertoont een positief saldo van

¤ 65.500. Hierin is begrepen een voordelig saldo van het onderdeel Regionale Brandweer ad.

¤ 76.500. Het dagelijks bestuur van het GSV stelt voor hiervan ¤ 25.700 te besteden ter dekking van het nadelig saldo van de onderdelen secretariaat en hulpstructuur en het restant ad. ¤ 50.800 te reserveren voor de eenmalige projectkosten voor het oprichten van een Regionale Brandweer te Tilburg in 2004. Het GSV stelt tevens voor het voordelig saldo 2002 van het onderdeel Gemeenschappelijke Alarmcentrale ad. ¤ 14.70 0 te reserveren voor de eenmalige projectkosten voor het oprichten van de Gemeenschappelijke Meldkamer Midden en West Brabant te Tilburg in 2004.

Afsluiting gedeelte Oliemolen.

De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de verhuur van een parkeerterrein in Oliemolen aan WSJ. Hiermee wordt het terrein onttrokken aan de openbaarheid en alleen toegankelijk voor bewoners met een pasje. De portieken van Oliemolen worden regelmatig bezocht door drugsgebruikers en daklozen. De bewoners ondervinden daar v eel overlast van. WSJ heeft deze problematiek aangekaart bij de gemeente en daarbij voorgesteld de toegang tot het parkeerterrein, dat bereikbaar is vanaf de Brugstraat, af te sluiten middels een hek of roldeur. De gemeente zal de gevraagde bijdrage van ¤ 20.000 verlenen onder voorwaarde dat er een jaar na de afsluiting een evaluatie opgesteld wordt.

Vaststelling verordening leerlingenvervoer.

De huidige verordening leerlingenvervoer dient te worden aangepast aan inmiddels in werking getreden wijzigingen in de onderwijswetgeving. Deze wijzigingen betreffen voornamelijk enerzijds de omzetting van scholen voor speciaal voortgezet onderwijs in reguliere VMBO-scholen en anderzijds de overheveling van taken van het GAK naar de gemeente voor wat betreft het vervoer van gehandicapte leerlingen in het regulier onderwijs.

De agenda en de bijbehorende stukken zijn in de tien dagen voorafgaand aan de raadsvergadering gratis te verkrijgen bij het informatiecentrum van het Stadskantoor. Voor meer informatie over de agendapunten kunt u deze website raadplegen via Bestuur en Organisatie naar Bestuurlijke informatie.

Op de radio is de raadsvergadering te volgen via kabel op kanaal 107,9 FM.