Gemeente Utrecht


VERNIEUWING KANALENEILAND

samenwerkende partijen presenteren plan voor centrum wijk

Op donderdag 27 november om 9.00 uur vindt de perspresentatie plaats van het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland en van de RuimtelijkeVisie Kanaleneiland. De gemeente Utrecht heeft het afgelopen jaar samen met woningcorporaties Mitros en Portaal, het ROC Utrecht, het Grootwinkelcentrum Kanaleneiland en projectontwikkelaar Proper Stok gewerkt aan het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland. Het plan is een eerste programmatische invulling van een ruimtelijke visie op de gehele wijk. De bijeenkomst wordt gehouden in restaurant Van Dijk aan de Marco Pololaan 2. U bent van harte welkom.

Kanaleneiland is een van spraakmakende naoorlogse wijken in ons land. De wijk kampt met een sterk negatief imago. Bewoners klagen over onveiligheid en verloedering. Doordat Kanaleneiland veel dezelfde goedkope sociale huurwoningen telt, verlaten veel allochtone en autochtone wijkbewoners met andere woonwensen de wijk. Tegelijkertijd heeft Kanaleneiland de potentie om een aantrekkelijke en populaire wijk van Utrecht te worden. De wijk komt met de bouw van Leidsche Rijn in het hart van de stad te liggen en beschikt over uitstekende verbindingen, veel groen en leefruimte. Wijkbewoners pleiten al langer voor een ingrijpende aanpak van Kanaleneiland. Het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland wil de kansen en mogelijkheden van de wijk benutten.

Programma persbijeenkomst:

Wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen Marie-Louise van Kleef gaat tijdens de persbijeenkomst in op het stedelijk belang van ingrepen in de wijk Kanaleneiland. Peter van der Gugten van Proper Stok licht namens de samenwerkende partijen de programmatische opzet van het Vernieuwingsplan toe. Architect en stedenbouwkundige Francine Houben van Mecanoo Architecten zal het stedenbouwkundig gedeelte van het plan toelichten.

De inleidingen zijn kort en er is volop gelegenheid om met vertegenwoordigers van de betrokken partijen te spreken. Tijdens de bijeenkomst is uitgebreide (visuele) informatie beschikbaar over zowel het Vernieuwingsplan Centrumgebied Kanaleneiland als de ruimtelijke Visie Kanaleneiland.

Noot voor de media:
Mocht u naar aanleiding van deze persuitnodiging nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, Gerard Derksen, telefoon 030 - 286 1168 of 06 - 270 30 714

Utrecht, 21 november 2003