Universiteit van Tilburg

Persberichten november 2003

Geestelijke Gezondheids Zorg en Universiteit van Tilburg werken in Geestdrift samen aan kwaliteitsverbetering

Geestelijke gezondheidszorg moet steviger academisch fundament krijgen

Om ook in de toekomst goede en betaalbare zorg te kunnen bieden die aansluit bij de wensen en behoeften van de gebruiker gaan de GGZ-instellingen in Eindhoven/De Kempen en in Midden-Brabant samenwerken met de Universiteit van Tilburg in een zogeheten academische werkplaats Geestdrift. Al werkenderwijs moet deze samenwerking leiden tot een extra kwaliteitsimpuls die vooral ten goede moet komen aan mensen die langdurig afhankelijk zijn van zorg. Kern van de samenwerking is het opzetten van een wetenschappelijke infrastructuur voor het ontwikkelen en uitwisselen van kennis over de effecten van de zorgverlening op het herstelproces van cliënten. Op 27 november ondertekenen de beide GGZ-instellingen en de Tilburgse universiteit de samenwerkingsovereenkomst.

Zorg moet aansluiten op onze wensen en behoeften, moet van goede kwaliteit zijn en moet betaalbaar zijn. Gebruikers, overheid en verzekeraars vragen en eisen dat in toenemende mate van zorginstellingen. Om aan die eisen te kunnen voldoen is meer kennis nodig van (de effecten van) zorgverlening en van beproefde hulpverleningsmethoden. De GGZ-instellingen van Eindhoven en Midden-Brabant willen de geestelijke gezondheidszorg een extra kwaliteitsimpuls geven in de vorm van een wetenschappelijk onderbouwde denk- en werkwijze die gebaseerd is op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Daarom gaan de beide GGZ-instellingen samenwerken met de Universiteit van Tilburg in een zogenaamde academische werkplaats, Geestdrift genaamd, waarbij onderzoek en kennisuitwisseling centraal staan. Deze samenwerking moet vooral leiden tot het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen die langdurig afhankelijk zijn van zorg. Bij de academisering van de GGZ-instellingen worden onderzoeksactiviteiten structureel geïntegreerd in de dagelijkse zorgprocessen en is er een intensieve uitwisseling van medewerkers, kennis en ervaring tussen universiteit en de praktijkinstellingen. Het onderzoeksprogramma heeft twee speerpunten. Ten eerste onderzoek naar herstelprocessen van cliënten en de effecten van de zorgverlening hierop. Dit moet instrumenten opleveren waarmee de ontwikkeling van cliënten gemeten, bewaakt en ondersteund kan worden. Het tweede, ondersteunende speerpunt is onderzoek naar de ontwikkeling van een flexibel en configureerbaar elektronisch patiëntendossier.
Het project moet leiden tot een meer evidence-based en vraaggerichte werkwijze, en een beter inzicht in de resultaten van de geleverde zorg. Het is daarbij de bedoeling dat meer medewerkers structureel hun praktijk gaan combineren met wetenschappelijk onderzoek; de zogenaamde science practioners.
De academische werkplaats is gekoppeld aan Tranzo, een interfacultair onderzoeksinstituut van de Universiteit van Tilburg dat zich richt op kwaliteit van leven, op zorgbehoeften en zorgvragen, en op de aansluiting vraag-aanbod. Voor Tranzo komt de academische werkplaats tegemoet aan de behoefte aan een setting waar onderzoek kan worden gedaan dat nieuwe inzichten kan opleveren, zoals onderzoek naar zorginnovaties, vraaggerichtheid en naar vermaatschappelijking van psychisch gehandicapten. De raamovereenkomst die op 27 november wordt ondertekend regelt de uitgangspunten en afspraken voor de samenwerking in de academische werkplaats en geldt voor vijf jaar.

Noot voor de pers

De ondertekening van het convenant Geestdrift vindt plaats op donderdag 27 november 2003, om 10.00 uur in restaurant De Zwaan aan de markt te Oirschot door prof.dr. A. de Ruijter (decaan Faculteit der Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tilburg), Dr. P. Verbraak (voorzitter Raad van Bestuur Stichting GGZ Eindhoven en De Kempen) en Dr. W. van Hezewijk (voorzitter raad van Bestuur GGZ Midden-Brabant). Journalisten kunnen een exemplaar van de persmap opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Voor meer informatie over het Geestdrift programma kunt u terecht bij Prof.dr. H.F.L. Garretsen, Principal Investigator Tranzo, via tel. 013 466 3299 en e-mail: H.Garretsen@uvt.nl of bij Dr. J. van den Bogaard, coördinator Geestdrift, via tel. 013- 4662969 of 013-5808480, e-mail: J.W.vdnBogaard@uvt.nl

Tilburg, 24 november 2003
Laatst gewijzigd: maandag 24 november 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen