NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Politiecongres huiselijk geweld 27 november: uitnodging

Onderwerp: Congres Huiselijk Geweld en de politietaak Datum: donderdag 27 november 2003
Tijd: 9.30 uur ontvangst, start congres 10.00 uur. Plaats: Hoofdbureau regiopolitie Zuid Holland Zuid, auditorium
Vissersdijk beneden 2, Dordrecht.
Vragen: Gelegenheid aan media voor eventuele vragen aan sprekers: 11.00 - 11.25 uur (pauze) in aparte zaal
Sprekers:
Commissaris G.A. Dijksman, programmamanager Huiselijk geweld en de politietaak 2003 - 2005
Hoofdcommissaris R. Bik, korpschef regiopolitie Zuid Holland Zuid en portefeuillehouder huiselijk geweld in de Raad van Hoofdcommissarissen.
Directeur generaal ministerie van Justitie, mevrouw mr. D. Mullock Houwer, voorzitter landelijke stuurgroep 'prive geweld, publieke zaak'.
Detective super intendant D. Tucker, London Metropolitan Police. Dagvoorzitter: Cees Grimbergen.

Tijdens het congres worden de resultaten bekend gemaakt van een steekproef die aangeeft hoe vaak huiselijk geweld op een willekeurige dag ter kennis van de Nederlandse politie komt en wordt een methodiek aangeboden om de registratie te verbeteren.

Achtergrond:
Huiselijk geweld is al jaren een maatschappelijk probleem, alleen werd dat lange tijd niet als zodanig onderkend. Ongeveer 70 vrouwen, tussen de 40-80 kinderen en 25 mannen sterven jaarlijks als gevolg van huiselijk geweld (bron: WODC 2001). Het verschijnen van het rapport 'prive geweld, publieke zaak (2001) van het Ministerie van Justitie vergrootte het besef dat de problematiek meer effect heeft op de samenleving dan in eerste instantie lijkt. Veel kinderen zijn getuige van huiselijk geweld en groeien op in een situatie waarin geweld de norm is. Het is niet verwonderlijk dat jongeren daarna ook op straat agressief gedrag vertonen. Ook het Kabinet is van mening dat optreden tegen geweld in de prive sfeer daarmee een publieke taak is en dat het thema een integraal en duidelijk herkenbaar onderdeel van het veiligheidsbeleid hoort te zijn. Daarmee vraagt het ook meer aandacht van de Nederlandse politie. In dat kader kwam het programma 'Huiselijk geweld en de politietaak 2003 - 2005' tot stand. Dit programma is opgezet onder verantwoordelijkheid van de Raad van Hoofdcommissarissen. De politie heeft een belangrijke, maar beperkte taak. De boodschap van de politie is duidelijk: huiselijk geweld is strafbaar. De politie richt zich binnen het programma vooral op: een goede registratie van de feiten, deskundigheidsbevordering intern/ kennisontwikkeling, verankering van het thema in de 25 korpsen, protocolisering van de aanpak, monitoring en versterking van de aanpak in de keten.

Voor informatie: Cees den Bakker, woordvoerder Nederlands Politie Instituut, tel: 070-3180272 of 06-50263255.

24 nov 03 16:26