Gemeente Maassluis

Persberichten

24-11-2003

Commissie Middelen vergadert op 27 november

Op donderdag 27 november komt de raadscommissie Middelen om 20.00 uur bijeen voor een openbare vergadering. De vergadering wordt gehouden in de Raadzaal van het stadhuis aan de Koningshoek. Voorzitter van deze raadscommissie is raadslid de heer J.F. Scheerstra.

Op de agenda staan onder andere de volgende onderwerpen:

Opening van de vergadering
Vaststelling van de agenda
De voorzitter stelt de leden van de commissie voor de concept agenda definitief vast te stellen. De volgorde van de agendapunten kan, indien door belangstellenden wordt ingesproken, worden aangepast. Vragenhalfuur
Direct na de aanvang van de officiële commissievergadering is er voor burgers de gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen te maken over onderwerpen die tot het terrein van de commissie behoren Spreekrecht
Burgers kunnen inspreken over onderwerpen die op de agenda van de vergadering staan. Insprekers dienen bij het begin van de vergadering aanwezig te zijn en zich te melden bij de voorzitter van de commissie. De agendapunten waarover wordt ingesproken, worden zoveel mogelijk bij voorrang aan de orde gesteld.
Vaststelling van het verslag van
de openbare vergadering van de commissie Middelen gehouden op 23 oktober 2003..
Informatie van bestuurders en raadsleden over commissies en instellingen waarin zij namens de gemeente Maassluis vertegenwoordigd zijn
Bij dit agendapunt informeren leden van het college van B en W of hun vervangers de commissie over actuele ontwikkelingen in commissies en instellingen, waarin zij namens de gemeente zitting hebben.
- Bank Nederlandse Gemeenten P. Hoogenraad
- Waterbedrijf Europoort P. Hoogenraad;
- Afvalverwerking Rijnmond.- E.J. Groosman van den Brandhof Rondvraag
3e Kwartaal rapportage gemeente Maassluis Met de 3e Kwartaalrapportage wordt inzicht gegeven in de voortgang van de uitvoering van de programmabegroting 2003. Daarnaast wordt inzicht gegeven in de ontwikkelingen op het financiële vlak en de bedrijfsvoering.
Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad en de heer J.F. Koen Jaarrekening 2000, 2001 en 2002 RIO NWN Het college stelt de raad voor, via een comptabiliteitsbesluit, in te stemmen met de jaarrekeningen 2000, 2001 en 2002 van het Regionaal Indicatie Orgaan Nieuwe Waterweg Noord (RIO NWN). Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Gebouwenonderhoudsplan 2004-2013
Het college heeft besloten om in het kader van de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen van de gemeentebegroting Gebouwenonderhoudsplan gemeente Maassluis 2004-2013 vast te stellen. Dit agendapunt is op verzoek van de commissie geagendeerd. Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Ontmoetingscentrum Koningshof
Dit punt wordt op de agenda geplaatst overeenkomstig de afspraak tijdens de begrotingsbehandeling.
Op 19 november jl. heeft de commissie een brief van het college ontvangen, waarin de raad via de commissie SOB wordt gevraagd zijn mening kenbaar te maken. Bij deze brief zijn enkele bijlagen gevoegd. Tevens heeft de commissie op 19 november jl. een afschrift ontvangen van een aan de CDA-fractie gezonden brief inzake de Koningshof. Beide brieven kunnen worden betrokken in de discussie. Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Aanpassing Legestarieven 2004
Het college heeft besloten de bij de Legesverordening behorende tarieventabel met ingang van 1 januari 2004 aan te passen. Daarbij is het principe van kostendekkendheid toegepast, waarbij een deel van de tarieven zijn verhoogd met 2,75% (verwachte loon- en prijsontwikkelingen) dan wel met afwijkende percentages. Daarnaast is rekening gehouden met door het Rijk voorgeschreven aanpassingen van legestarieven.
De raad wordt voorgesteld over te gaan tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van leges 1996.
Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraa
Aanpassing tarieven OZB 2004
Het college heeft besloten de raad voor te stellen de tarieven onroerende-zaakbelastingen voor het jaar met 6,75% te verhogen. Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad.
Aanpassing tarieven 2004 reinigingsrechten Het college heeft besloten de raad voor te stellen de tarieven van de reinigingsrechten ten behoeve van de woningen met ingang van 1 januari 2004 met circa 11% te verhogen en de tarieven voor de niet-woningen voor 2004 met circa 4,5% te verhogen. Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad.
Aanpassing tarieven 2004 diverse belastingen / heffingen Het college heeft besloten de tarieven bruggeld, ligplaatsgeld en rechten met ingang van 1 januari 2004 met gemiddeld 2,75% te indexeren. De tarieven van de hondenbelasting worden met 10% extra verhoogd, terwijl de tarieven precariobelasting en lijkbezorgingsrechten met in totaal 27,75 respectievelijk 5,75% worden aangepast.
De raad wordt voorgesteld over te gaan tot vaststelling van de volgende conceptverordeningen:
a. wijzigingsverordening bruggeld
b. wijzigingsverordening hondenbelasting c. wijzigingsverordening ligplaatsgeld d. wijzigingsverordening precariobelasting e. wijzigingsverordening rechten
f. wijzigingsverordening lijkbezorgingsrechten. Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Tarieven 2004 zee- en binnenhavengelden Het college heeft besloten de tarieven zee- en binnenhavengelden met ingang van 1 januari 2004 te verhogen met 2% met uitzondering van de tarieven binnenhavengeld voor pleziervaartuigen. Deze tarieven worden verhoogd met 12%.
Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Besluiten vaste geld c.q. kasgeldleningen De raad wordt voorgesteld een algemeen besluit te nemen tot het aangaan van vaste geldleningen tot een maximum bedrag voor 2004 van 14.000.000,- ter financiering van kapitaaluitgaven, consolidatie van vlottende schuld en eventuele conversie van geldleningen. Verder wordt de raad voorgesteld voor 2004 een besluit te nemen tot het afsluiten van kasgeldleningen bij de N.V. Bank Nederlandse Gemeenten tot een maximum bedrag van 7.905.000,- ter voorziening in de behoefte van vlottende middelen.
De raad wordt ook nog voorgesteld voor 2004 het maximum bedrag voor als kasgeld eventueel uit te lenen overtollige geldmiddelen vast te stellen op 5.000.000,-
Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Investeringssubsidie Paulusgroep
Het college stelt de raad voor om een investeringssubsidie van 50.000,-- beschikbaar te stellen aan de Paulusgroep voor de nieuwbouw van de verenigingsaccommodatie.
Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Krediet Kunstgras Excelsior Maassluis In verband met capaciteitsproblemen op het complex van Excelsior Maassluis stelt het college voor de raad een krediet beschikbaar te stellen van maximaal 243.000,-- voor het verlenen van een bijdrage in de kosten de aanleg van een rubber ingestrooid kunstgrasveld door de voetbalvereniging Excelsior Maassluis ter vervanging van een grasveld.

Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Huisvesting Voortgezet Onderwijs
In verband met aanpassingen van het onderwijsaanbod in de gemeente stelt het college de raad voor een krediet beschikbaar te stellen van 5.988.932,-- voor het aanpassen van het gebouw aan het Kastanjedal, de nieuwbouw aan het Reviusplein en het realiseren van tijdelijke huisvesting wegens de verbouwingsactiviteiten. Ondezoek rekenkamecommissie implementatie accountantsverslagen De Gemeentelijke rekenkamercommissie Maassluis doet de raad bij brief van 17 november 2003 de rapportage toekomen met betrekking tot de Implementatie van Accountantsverslagen. Uitgenodigd: Dhr. P. Hoogenraad
Evaluatie werkwijze commissie Middelen Er zijn geen opmerkingen ontvangen over de wijze van functioneren van de commissie. Voorgesteld wordt in de werkwijze geen verandering aan te brengen.
Raadsvoorstel tot wijziging van de begroting
1. Begrotingswijziging 2003, nr 9 a. Septembercirculaire 2003
b. Investeringssubsidie Paulusgroep (motie 19) c. 3e Kwartaalrapportage
d. Jaarrekeningen 200, 2001 en 2003 RIO


2. Begrotingswijziging 2004, nr 1 a. Functioneel verwerken prioriteiten Begroting 2004


3. Begrotingswijziging 2004, nr. 2 a. Diverse moties Begrotingsraad 3 en 4 november 2003
- Skatevoorzienning (motie 1)

- Bezuiniging op de inhuur van derden (motie 2)
- Breedtesport (motie 4)

- Niet digitaliseren van de bestemmingsplannen (motie 7)
- Dividend van het WBE (motie 13) b. Septembercirculaire 2003
c. Tarieven 2004 marktgeld
d. Tarieven 2004 reinigingsrechten
e. Tarieven 2004 lijkbezorgingsrechten Raadsinformatiebrieven
Het betreft hier informatie van het college aan de raad. Tot op heden zijn hiervoor geen zaken aangedragen. Ingekomen stukken
Actiepuntenlijst
Verder voorkomende zaken
Agendapunten volgende vergadering
De leden van de commissie kunnen desgewenst agendapunten aandragen voor de komende vergaderingen.
Sluiting
Om uiterlijk 23.00 uur.

Inzage
De bij de agenda van de commissievergadering behorende vergaderstukken zijn voor belangstellenden in te zien in de speciale publieksmap in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Het informatiecentrum is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Op vrijdagavond en zaterdag ligt de publieksmap met commissiestukken ter inzage in de bibliotheek aan de Uiverlaan.
Klik hier om de agenda te raadplegen.